Een douchevloer kiezen: waar moet je op letten?

Wastafel zelf gemaakt. Wasbak lokale badkamerdealer. Spiegel, zeeppompje Ikea. Douchegordijn Hema. Oud raam uit schuur. Wand afgewerkt met beton ciré. Overig onbekend. Beeld vtwonen 13-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld vtwonen 13-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Een douchevloer heb je in verschillende vormen, formaten, materialen, stijlen en kleuren. Ga je bijvoorbeeld voor een strakke inloopdouche met vloertegels of liever voor een praktische douchecabine met douchebak? Ontdek wat de verschillen zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste douchevloer. 

Lees verder onder de advertentie

In één klap klaar met een douchebak of douchevloerplaat

Een douchevloer krijgt flink wat water te verduren. Om lekkages te voorkomen is het dus essentieel dat ie waterdicht is. Een douchebak en een douchevloerplaat zijn handige opties waarmee je snel voor een goede douchevloer zorgt. De douchebak wordt vaak gebruikt als vloer van een douchecabine en een douchevloerplaat voor een inloopdouche. Het verschil hiertussen zit ’m vooral in de rand. Een douchebak is niet gelijk met de vloer van de badkamer, een douchevloerplaat wel. Die laatste ziet er daardoor een stuk strakker uit en is handiger voor mensen die slecht ter been zijn. De douchebak ligt namelijk een stuk hoger dan de badkamervloer. Voordeel hiervan is wel dat de afvoer en sifon in de bak zelf zitten. Een douchebak installeren is dus een stuk makkelijker en sneller dan wanneer de afvoer in de vloer moet worden verwerkt, zoals met een douchevloerplaat. En, een douchebak houdt het water beter binnen.

Formaat, materiaal en kleuren van een douchevloer

Er zijn talloze formaten douchevloerplaat en douchebak. Een kwestie van goed uitmeten dus. Bij een douchebak moet je er wel op letten dat je deze iets groter koopt dan de douchecabine. Zo voorkom je dat er water tussen de bak en de wand komt. De vorm van de douchevloerplaat is ook afhankelijk van de douche en de plek in de badkamer. Veelvoorkomende vormen zijn de rechthoek, kwartrond of vijfhoek. De meest standaard materialen van een douchevloerplaat en douchebak zijn acryl, keramiek en quaryl.

 • Quaryl heeft de meeste voordelen, maar is ook het duurst. Het is krasbestendig, stootvast en behoudt lang z’n glans en kleur.
 • Acryl is het goedkoopst en isolerend. Het is alleen wel krasgevoelig en kan na een tijdje dof worden.
 • Keramiek is iets duurder dan acryl, maar een stuk krasbestendiger, meer isolerend en onderhoudsvriendelijk.

Bij deze materialen zie je vooral wittinten, maar er is soms ook keuze uit grijs, beige en bruin. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een douchevloer van dezelfde tegels als de rest van de badkamer.

Douchevloer met tegels

Naast een doucheplaat of doucheplak zijn tegels ook geschikt als douchevloer. Vooral bij een inloopdouche zie je vaak een vloer van tegels die doorlopen in de hele badkamer, wat zorgt voor een mooi, strak geheel. En tegels zijn vaak een stuk beter af te stemmen op de stijl van de badkamer dan een douchebak of douchevloerplaat. Tegels worden vooral aangeboden in sterk keramiek en natuursteen. Maar je kunt ook kiezen voor glas, pvc of zelfs metaal.

Creëer een ruimtelijk effect door grote, langwerpige tegels als douchevloer te kiezen of geef de badkamer bijvoorbeeld een Mediterrane sfeer met Portugese tegels. Als je de tegels na verloop van tijd een andere look wilt geven, kun je de badkamervloer verven. Het nadeel van een douchevloer met tegels is wel dat het een stuk moeilijker schoon te houden is. In de voegen nestelen zich graag bacteriën. Een douchevloer of douchebak van quaryl, acryl en keramiek is een stuk praktischer en hygiënischer. Let er bij tegels als douchevloer op dat de vloer zo’n 1 à 2 procent afloopt richting de doucheput of -goot. Zo loopt het water niet de douche uit, maar stroom het netjes richting de afvoer.

Vooral bij een inloopdouche loopt de vloer vaak door in de hele badkamer

Douche en handdouche Hotbath Cobber. Tegels Cabrera Verde Cobre via Design Tegels. Plantenpot Serax. Vloer gietvloer. Beeld JA | vtwonen 04-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld JA | vtwonen 04-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Een douchevloer voor iedere woonstijl

Tot slot is het belangrijk dat de douchevloer bij de badkamer past. Wil je alleen douche aanpakken, dan is een douchebak of -plaat waarschijnlijk de makkelijkste optie. Bij een hele nieuwe badkamer kies je makkelijker voor een doorlopende douchevloer én pas je ’m helemaal aan de stijl van de badkamer aan. Inspiratie opdoen? Bekijk onderstaande voorbeelden voor een douchevloer in elke woonstijl.

 • Basic

Ga je voor een basic stijl waarbij rust en gebruiksgemak voorop staan? Kies dan voor een lichte kleur douchevloer. Dit kan een strakke douchebak zijn, maar met een speelse douchevloer van lichte terrazzo tegels geef je de badkamer net wat extra’s.

 • Industrieel

Bij een industriële badkamer moet je denken aan stoere kleuren, zoals grijs en zwart. Je ziet veel metalen details zoals zwarte stalen randen in de douchecabine of om het doucheraam. Een betonlook douchevloer staat hier mooi bij, in het grijs, zwart of antraciet. Of ga voor warmte met pvc-douchevloer met een donkere houtlook.

 • Design

Ben je een designliefhebber? Een design badkamer is vooral minimalistisch en strak. Een inloopdouche met smalle douchegoot past hier perfect in. Kies marmerlook tegels of een gietvloer als douchevloer.

 • Klassiek

Rijke stoffen, sierlijke vormen en warme kleuren; daar draait de klassieke stijl om. Een marmeren douchevloer past ook goed bij een klassieke stijl. Messing of gouden details zoals messing lampen of gouden kranen geven de badkamer echt een klassieke uitstraling. Wist je dat er zelfs gouden douchegoten bestaan?

 • Landelijk

Een landelijke stijl is te herkennen aan ronde vormen, warme kleuren en natuurlijke materialen. Zo zie je in een landelijke badkamer vaak badkamermeubels in houtlook of houtlook tegels aan de muur of op de grond. Ook natuursteen wordt vaak gekozen. Een natuurstenen douchevloer geeft de badkamer meteen een luxere uitstraling. Een landelijke sfeer creëer je ook door tegels van verschillende formaten en tinten te gebruiken. Denk aan handgemaakte Portugese tegels in warme kleuren als beige en taupe.

 • Romantisch

Bij romantisch denk je waarschijnlijk snel aan rozetinten. Ja, als je die kleuren verwerkt heb je al snel een romantische badkamer. Maar er is meer: denk aan asymmetrische spiegels boven de wastafel en kaarsen rondom het bad. Voor een romantische douchevloer ga je voor een pastelkleur en tegels met een wolkachtige look. Maar ook gebakken tegels met veel diepte en glans passen prima in een romantische badkamer.

Extra gemak met antislip en een vuilafstotende laag

Om valpartijen te voorkomen is het slim om te kiezen voor een antisliplaag bij een douchevloer. Hierdoor is de vloer stroever en glijd je minder snel uit. Ook een vuilafstotende coating zorgt voor extra gemak. Hierdoor hechten vuil en kalk zich minder snel aan de vloer, waardoor jij weer minder tijd kwijt bent aan schoonmaken. Je kunt natuurlijk ook later nog een laag aanbrengen of een antislip douchevloerplaat of antislipmat kopen om op de douchevloer te leggen.

Naast de douchevloer ook de rest van de ruimte aanpakken? Ontwerp in 9 stappen een compleet nieuwe badkamer.

Moois voor in de badkamer…

Bron: Beeld: vtwonen 13-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Lees verder onder de advertentie