WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De badkamer waterdicht maken: even een klus, maar wel nodig

Er is niet veel meer dan een stomende douchesessie of een bad met de kinderen voor nodig om van de badkamer een waterballet te maken. Om te voorkomen dat vocht een eigen leven gaat leiden achter de wanden en onder de vloer – met alle gevolgen van dien – is de badkamer waterdicht maken een must.

badkamertegels
Tegels uit de vtwonen collectie, bekijk de verkoopadressen hier. M.m.v. Household Hardware (rubberen mand), Viktor&Rolf (eau de toilette Spicebomb), Skins Cosmetics (eau de toilette Oud Immortel van Byredo), Duravit (wastafel, handdoekhouder, bad), Hansgrohe (Axor mengkraan), De Beer (wastafelbevestigingsset), Baderie (bekersiffon), Emco (spiegel met led-verlichting), Tubeclamps NL (Kee Klamp stang), Loods 5 (hamamdoek, witte handdoek, zeepketting, zeeppompje).

Lekkage en schimmel

Een badkamer waterdicht maken is niet de meest aanlokkelijke klus in huis, maar noodzakelijk is het wel degelijk. De gevolgen van vocht onder vloeren en achter wanden zijn namelijk groot. Denk aan schimmel, lekkage in de badkamer of in aangrenzende ruimtes of bij de (onder)buren… Dat is wel het laatste waar je op zit te wachten, toch? Waterschade herstellen kan aardig in de papieren lopen. Maar dat is niet het ergste, want schimmel kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Meer over mogelijke gezondheidsklachten door schimmel lees je op de website van GGD Leefomgeving.

Tegelwerk

Je vindt maar zelden een badkamer zonder tegels. Er is zoveel keuze aan tegels en ze zijn meestal goed zelf te leggen. Bovendien beschermen ze de wanden tegen opspattend water, zeep en tandpastaspetters. Lees hier meer tegelwijsheden voor de badkamer.

Waterproof materialen

Hoe top die tegels ook zijn, er bestaan veel mooi en praktische alternatieven voor wand- en vloertegels:

  • Lambrisering in de badkamer staat prachtig (zeker in een landelijk interieur) en het aanbrengen van houten planken of houten panelen is goed zelf te doen. Belangrijk is het houtwerk goed te bewerken met waterafstotende verf zoals Easycare van Flexa en de randen af te dichten met siliconenkit.
  • Kunststof platen in natte ruimtes zijn waterbestendig en relatief eenvoudig aan te brengen. Doordat er minder tegelvoegen zijn dan bij tegelwerk, heb je minder risico op lekkage en schimmelvorming.
  • Wil je de badkamer verven, kies dan voor een speciale verf voor de badkamer. Die is goed afneembaar en vormt een schimmelbestendige laag.
  • Tadelakt in de badkamer is een van oudsher Marokkaans stucwerk op kalkbasis, dat steeds vaker in Nederlandse badkamers wordt toegepast vanwege waterbestendigheid en karaktervolle uitstraling.
  • Beton ciré lijkt op tadelakt, alleen is overgevlogen uit Frankrijk. Het is een betonstuc die water- en oliebestendig is dankzij een speciale coating. Een ideaal product voor de badkamer dus.
  • Houd je niet van steriel? Ga voor waterafstotend behang: dat is behang van vinyl en daarvan zijn vandaag de dag tal van opties.

De ondergrond van de badkamer waterdicht maken

Tegels, kit, voegmiddel en lijm zijn waterwerend, maar niet waterdicht. Via scheurtjes in het stucwerk en kiertjes in voegen tussen tegels kan vocht tóch een weg vinden. Deze materialen vormen nog geen garantie voor een waterdichte badkamer en het is dus zaak ook de ondergrond goed te beschermen. Dat kan door een waterdicht membraan aan te brengen op de vloer en de wand voordat je ‘m afwerkt met tegels, lambrisering of behang. Laat die taak als het even kan uitvoeren door bekwame vakmensen, want het vereist specialistische kennis en daarbij: vochtproblemen als gevolg van nalatigheid worden niet gedekt door de verzekering.

Stroom & water

Volgens de nieuwe voorschriften van het bouwbesluit moeten stopcontacten (en alle andere metalen onderdelen in de badkamer die onder spanning kunnen komen te staan) in de badkamer geaard zijn. Daarmee voorkom je dat je tijdens het douchen of badderen onder stroom komt te staan… En de locatie van stopcontacten is al even belangrijk. Ze moeten minstens 60 centimeter van een natte zone – zoals een douche, bad of wasbak – verwijderd zijn en minstens 25 centimeter van het vloeroppervlak.

Tips voor een waterdichte badkamer

Nog enkele aandachtspunten voor het waterdicht maken van de badkamer:

  • Bij zo’n zalige inloopdouche is het belangrijk de vloertegels schuin af te laten lopen richting de afvoer. Dat maakt dat water makkelijker wegloopt.
  • Bij een douchebak zijn er minder voegen, waardoor de kans op lekkage een kleiner is. Maar in de praktijk zien je dat vocht soms toch langs afvoeren en aansluitingen weet door te dringen. Door de montage over te laten aan een erkende loodgieter vermijd je al die toestanden.
  • Met siliconenkit speciaal voor sanitair werk je hoeken en naden af. Is de siliconekit oud en bladdert het af? Verwijder alle restanten en breng een verse rand kit aan. Met dit stappenplan is dat zo gepiept.

Helemaal waterproof?

Het waterdicht maken van de badkamer stond ​​misschien lange tijd onderaan je checklist. Het is nu eenmaal niet het leukste klusje binnenshuis, maar belangrijk is het dus wel. Een waterdichte badkamer geeft je gemoedsrust bij het nemen van een lange, stomende douche of wanneer de kinderen of huisdieren vrolijk in bad spetteren. We zochten een aantal mooie voorbeelden van badkamers voor je op om je een beetje aan te moedigen bij het onder handen (laten) nemen van de badkamer.

douche groene tegels
Douche en handdouche Hotbath Cobber. Tegels Cabrera Verde Cobre via Design Tegels. Plantenpot Serax. Vloer gietvloer.
badkamer inspiratie
Badkamerkast Unihopper. Wastafelkommen Solid Surface. Kranen en vrijstaand bad ADW. Spiegel Best Design. Tegels Sartoria. Behang BN Walls. Kleed H&M Home.
okergele houten badkamer

Spetters voor in de waterdichte badkamer…

nog meer: badkamer inspiratie