WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit handige lijstje met afmetingen helpt bij het indelen van de badkamer

Het indelen van een badkamer is een puzzel waarbij je het midden wilt vinden tussen vrij bewegen, gebruikscomfort van het sanitair en bergruimte. Het geluk wil dat niet alle afmetingen van sanitair standaard zijn, zodat je zelf de ideale opstelling kunt (laten) ontwerpen.

De gemiddelde badkamer

Hoeveel ruimte je als gezin nodig hebt in de badkamer hangt van veel factoren af. De gemiddelde badkamer in Nederland beslaat ongeveer 8,5 m² en dat is best een aardig formaat. Op dat vloeroppervlak kun je een douche, los bad, wastafel en wc kwijt en dan is er ook nog voldoende opbergruimte en een radiator.

In appartementen zijn de badkamers soms maar 3 of 4 m² groot, met precies genoeg plek voor een douche, wastafel, onderkast en spiegelkast. Dan is er vaak wel een apart toilet, dat scheelt natuurlijk.

Ook eengezinswoningen van voor de jaren 90 moeten het vaak doen met een wat kleinere badkamer (gemiddeld 5 m² inclusief toilet), maar die hebben vaak wel een tweede toilet beneden. Balzaal of niet, uiteindelijk draait het allemaal om elleboogruimte. Daarvoor komt het niet alleen op de afmetingen van de badkamer en het sanitair aan, maar ook op de gezinsgrootte.

LEES OOK
Welk budget heb je nodig voor een badkamer make-over?

Puzzelen met de indeling van de badkamer

Bij het indelen van de badkamer is de beschikbare ruimte het uitgangspunt en gelukkig zijn niet alle afmetingen van het sanitair meer vaststaand. Zo kun je net zo lang puzzelen totdat de ideale badkamer ontstaat. Toch is het fijn te weten waar je ongeveer vanuit moet gaan bij het maken van de plannen.

  • Veel baden zijn 170 of 180 cm lang, maar er bestaan ook baden van 200 cm voor de langbenigen onder ons. De breedte loopt uiteen van 70 tot 120 cm.
  • Er zijn ook hoekbaden en bad/douchecombinaties in speciale vormen, bijvoorbeeld met rondingen of afgeschuinde randen. Deze geven extra armslag tijdens het douchen en meer ruimte voor het bovenlichaam tijdens het baden. Het smallere voeteneinde past dan in de ‘loop’ van de badkamer.
  • Die baden in verschillende vormen zijn er ook in luxe bubbelvarianten, die geen extra ruimte vragen in de badkamer zelf (al brengen ze wel wat extra installatietechniek met zich mee).
  • Glazen doucheombouwen zijn er al vanaf het klassieke 60×60 cm, maar bestaan ook in rechthoeken tot 100×180 cm (douchebakken voor de badkamer hebben op hun grootst afmetingen van 100×120 cm of 140×90 cm). Kies je niet voor een douchebak, maar voor een inloopdouche met een ingemetselde gootafvoer? Dan kan de spatwand in principe worden geplaatst waar dat het beste uitkomt. Inloopwanden zijn 200 cm hoog en bestaan in breedtes tot wel 220 cm.

De juiste hoogte

Niet alleen de afmetingen van het sanitair zijn belangrijk om mee te nemen in het badkamerontwerp, maar ook de juiste hoogtes van bijvoorbeeld de kranen. Daarom hieronder wat ‘handige hoogtes’:

  • De ideale hoogte van een wastafel is 85 centimeter (gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant), dit wordt door de meeste installateurs standaard aangehouden. Zijn jij en je huisgenoten langer dan gemiddeld, dan kun je ‘m op 90 centimeter bevestigen. Ben je juist wat kleiner, dan is 80 centimeter prettig.
  • Kies je voor een inbouwkraan boven de wastafel of waskom, reken dan op 10 centimeter ruimte tussen de uitloop van de kraan en de wasbak. Je komt dan uit op een hoogte van 90-105cm, zo hoef je niet gebogen te staan.
  • De hoogte van de spiegel ligt uiteraard ook aan de gemiddelde lichaamslengte in huis en wat je allemaal wilt zien in de spiegel. Als vuistregel kun je de ooghoogte als het verticale middelpunt nemen. Verschillend jij en je partner erg in lengte, dus ga je dus uit van het gemiddelde.
  • De ideale hoogte voor de afvoer van de wastafel zit op ongeveer 20 centimeter onder de bovenkant van de wastafel of het badkamermeubel.
  • Kies je voor een losse afzuiging in de badkamer, dan is het veilig om deze minimaal 60 centimeter vanaf de douche, het bad of de wastafel te plaatsen. Dus zover mogelijk weg van de natte plekken in de ruimte.

LEES OOK
De nieuwe vtwonen badkamercollectie: spa aan huis

Wastafel of douche los in de ruimte

Bij het ontwerpen van een badkamer voelt het vaak logisch om al het sanitair tegen de bestaande muren te plaatsen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een vrijstaande scheidingswand met een douche erachter en een bad (of twee wastafels) ervoor is misschien wel zo mooi en praktisch. Zo’n indeling geeft de ruimte meteen een eigen look.

Heb je echt volop de ruimte, laat je dan niet meteen verleiden om de douche in een hoek te plaatsen. Die kan namelijk ook in het midden van de wand, als inloopdouche met een toegang aan twee kanten. Zoals Coco Chanel al zei: “Luxe moet comfortabel zijn, anders is het geen luxe.”

LAAT JE INSPIREREN

Doe mij ook zo’n walk-in badkamer

Voorproefje in 3D

Wil je een vrijstaand bad, dan vergt dat meer ruimte dan de zuivere afmetingen van het bad zelf. Bij het maken van een plattegrond helpt het om te visualiseren hoe je het bad in gebruik ziet en waar de kraan moet komen. Veel sanitairwinkels hebben handige online 3D-planners om je ontwerp inzichtelijk te maken. Maak daar dus zeker gebruik van. Wil je zelf een beetje puzzelen met de ruimte? Dan zijn er een aantal handige apps voor het maken van een plattegrond.

Badkameraccessoires shoppen…

nog meer: badkamer inspiratie