WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Geschikt voor iedere badkamer: de inloopdouche

Hij heeft de afgelopen decennia een ware opmars gemaakt en is niet meer weg te denken uit onze badkamers: de inloopdouche. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n douche, waar moet je allemaal op letten en is-ie net zo praktisch als stijlvol? En wat kost het eigenlijk?

vtwonen collectie badkamer | grijze tegels, licht houten wastafel en ronde spiegel | hotel chic badkamer

Wat is een inloopdouche?

Het woord ‘inloopdouche’ zegt het al: het is een douche waar je zo in kunt wandelen, zonder drempels, deur of verhoging. Niet alleen makkelijk als je slecht ter been bent, maar ook simpelweg stijlvol en een lust voor het oog! De kans op uitglijders is bovendien kleiner. Bij een inloopdouche lopen de vloertegels (meestal) door in de douche en bevindt er zich geen deur aan de voorkant. Dus hou je niet van pottenkijkers, dan is een dergelijke douche wellicht niets voor jou – tenzij je alleen woont.

Het verschil tussen een inloopdouche en een douchecabine

Het verschil tussen een inloopdouche en een douchecabine is voornamelijk de deur – en daarom ook de privacy – die ontbreekt bij een inloopdouche. Ook heeft een douchecabine vaak een verhoging waar je echt ‘in’ moet stappen en een douchebak om het water in de douche te houden. Deze douchebak ontbreekt meestal bij de inloopdouche; daarbij lopen de vloertegels gewoon door in de douche.

Voor- en nadelen van een inloopdouche

Een inloopdouche heeft zeker voordelen ten opzichte van een douchecabine.

  • Zo is de kans op uitglijgevaar kleiner ten opzichte van een douchecabine met een drempel of verhoging. Bovendien als je oud en slecht ter been bent en bijvoorbeeld gebruikmaakt van thuishulp, is het voor je verzorgende makkelijker om je de douche in te begeleiden en te wassen.
  • Een inloopdouche kun je helemaal naar jouw eigen smaak (laten) ontwerpen. Je hebt niet te maken met standaard douchebakken met bepaalde afmetingen of standaarddeuren. Daarnaast – niet geheel onbelangrijk – ziet het er ontzettend stijlvol en luxe uit. Douchen wordt een waar feestje!
  • En voor de niet-zo-poetsmiepen onder ons: een inloopdouche schoonmaken is een stuk makkelijker dan een douchecabine. Je hoeft alleen grote oppervlakken te poetsen en je hoeft niet tussen kieren en groeven van douchedeuren te purren.

Helaas heeft een inloopdouche ook wat nadelen ten opzichte van een douchecabine.

  • Zo verdwijnt de warmte veel sneller uit een inloopdouche. Bij een douchecabine blijft de warmte beter hangen vanwege de afgesloten ruimte door de deur. De warmte kan alleen boven ‘ontsnappen’. Bij een inloopdouche ontsnapt de warmte aan de deurloze ‘voorkant’, waardoor je het sneller koud krijgt.
  • Veel eigenaren van een inloopdouche kunnen dit beamen: er ontstaat meer nattigheid buiten de doucheruimte. Omdat je eigenlijk geen drempel of verhoging hebt bij een inloopdouche, zul je sneller last krijgen van een natte vloer buiten de doucheruimte. Er zijn hier wel trucjes voor natuurlijk. Laat de vloer lichtjes aflopen naar de achterkant van de cabine, waar het doucheputje geplaatst is. Zo loopt het water automatisch weg. Zorg ook dat je douche aan drie kanten ‘dicht’ is door middel van glazen wanden of muren. Toch kun je niet helemaal voorkomen dat er af en toe wat water zal ontsnappen. Heb je er erg veel last van? Dan kun je eventueel ook een dorpel voor je inloopdouche plaatsen.
  • Vloertegels kunnen erg glad zijn! Omdat deze doorlopen in je douche, kan je douchevloer daarom gevaarlijk glad worden. Houd hier rekening mee bij de aankoop van je vloertegels.

Inloopdouche met zijwand

Erg geliefd zijn de inloopdouches met glazen zijwand. Dit zijn douches in een hoek geplaatst, met een losse – vaak glazen – zijwand. Er zijn echter vele variaties op die zijwand. We zetten ze voor je op een rij.

Inloopdouche met glazen wand

De populairste inloopdouches zijn de inloopdouches met glazen zijwand. Het ziet er stijlvol uit en geeft een ruimtelijk gevoel aan je badkamer. Bovendien zijn de wanden eenvoudig te plaatsen, wat ook weer scheelt in het kostenplaatje. Wil je wat privacy tijdens jouw douchesessie? Ook dan zijn er mogelijkheden: ga voor matglas, melkglas, zwart glas of een satinband op helder glas.

Het nadeel: een glazen wand is gevoelig voor kalk, dus dat betekent dat je na elke douchesessie even die trekker over je glazen wand moet halen en de douche goed moet laten luchten.


LEES OOK
Creëer het ultieme hotelgevoel met de ensuite badkamer

Inloopdouche met gemetselde zijwand

Naast een glazen wand is een gemetselde muur ook een prima optie voor je inloopdouche. Groot voordeel: het onderhoud is makkelijker ten opzichte van een glazen wand. Het is namelijk minder gevoelig voor kalkaanslag. Maak ook gebruik van grote tegels: zo heb je minder voegen om schoon te houden. Ben je de gelukkige eigenaar van een grote balzaal? Dan doet de muur je badkamer knusser lijken. Bovendien geeft een gemetselde muur meer privacy ten opzichte van een glazen wand, wat fijn kan zijn als je met meerdere mensen in huis woont. Tip: laat een nisje in de wand inbouwen waar je je shampoo en zeep in kwijt kunt!

Helaas is een gemetselde muur wel duurder dan een glazen wand. Ook duurt het langer om deze te laten plaatsen. Bovendien neemt het meer ruimte in beslag dan een glazen wand, dus zal het niet in iedere (kleine) badkamer kunnen. Een gemetselde muur kan je badkamer tot slot optisch kleiner doen lijken, dus is het af te raden voor relatief kleine badkamers.

Inloopdouche met deur

Wil je wél de praktische voordelen en het stijlvolle karakter van een inloopdouche, maar wil je geen warmte verliezen tijdens jouw sopsessie? Dan zijn er ook inloopdouches met deur verkrijgbaar. Nou goed, erg ‘inloop’ is het niet, want die deur moet toch echt open voordat je erin kunt. Maar ook bij deze douches is er geen drempel of douchebak aanwezig en wordt er veel gebruik gemaakt van glazen wanden. Ga je voor een volledige ‘vissenkom’? Wil je een stenen zijwand? Of vind je stoere, industriële deuren met zwarte ‘kozijnen’ mooi? De keuze is reuze…

Inloopdouche zonder afschot

De meeste douches hebben een zogenaamd afschot: de vloer loopt bewust een beetje af richting de afvoer, zodat het water kan weglopen. Wil jij een vloer die helemaal waterpas is? Het nieuwste van het nieuwste onder de inloopdouches zijn douches met een waterpasvloer – zónder douchebak. Hierbij worden smalle afvoergoten rondom de compleet vlakke vloer geplaatst.

Inloopdouche met douchebak

Hartstikke prachtig zo’n inloopdouche, maar jij vertrouwt liever op een good old douchebak als ondergrond waar het water zeker weten op z’n plek blijft. Zelfs dát is mogelijk. Er zijn speciale douchebakken voor inloopdouches te koop. Deze bakken zijn een stuk minder diep dan de klassieke douchebakken, maar geven net iets meer zekerheid als het gaat om water binnenboord houden.

Het is met name een erg praktische oplossing, esthetisch is het iets minder fraai. Een ander nadeel is dat je de douchebak schoon moet houden – zowel aan de bovenkant als eronder.

De meest gelikete badkamertrend op instagram

Inloopdouche met bankje

Wat is er lekkerder dan die warme waterstralen op je rug te voelen kletteren, terwijl je rustig zit? Bovendien kan een bankje in de douche heel handig zijn als voetsteun bij bijvoorbeeld het scheren van je benen. Een geïntegreerde douchebank in je inloopdouche die bekleed is met dezelfde tegels als je muur en grond, ziet er esthetisch fraai uit én is praktisch. Maak je er amper gebruik van? Dan functioneert het prima als plek om je badkameraccessoires neer te zetten.

Waar moet je op letten bij een inloopdouche?

Wil je een inloopdouche (laten) plaatsen in je badkamer? Weeg dan allereerst alle voors en tegens goed tegen elkaar af. Daarnaast is het erg belangrijk dat het hoogste punt van de afvoerbuis onder het vloerniveau moet liggen. Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan is dit waarschijnlijk geen probleem.

Ga je een bestaande badkamer renoveren? Dan zul je moeten kijken of je creatief met dit ‘probleem’ om kunt gaan. Je kunt bijvoorbeeld de badkamer (deels) op een sokkel plaatsen. Hou er in ieder geval rekening mee dat een goed functionerende, waterdichte inloopdouche bouwen een stuk lastiger is dan een douchecabine of douchebak plaatsen. Besteed je dit werk uit, dan zullen daar de nodige kosten bij kunnen komen.

Hoe groot moet een inloopdouche zijn?

Een inloopdouche kun je helemaal op maat (laten) maken, wat betekent dat je zelf de afmetingen bepaalt. De afmetingen zijn dan weer afhankelijk van de grootte van je badkamer en de plek die je voor je doucheruimte wil gebruiken. Een standaard douchecabine is 90 x 90 centimeter: hierin kun je normaal douchen. Een inloopdouche is over het algemeen wat luxer en heeft wat meer ruimte nodig om ‘erin’ te lopen. Een richtlijn: denk aan 90 centimeter breed x 120 centimeter lang. Meet in je badkamer wat wenselijk is. Ga met je handen door je haar, doe alsof je je benen scheert en je oksel wast en kijk hoeveel ruimte je hierbij nodig hebt.

Kleine of smalle badkamer met inloopdouche

Een inloopdouche kan prima in een kleine of smalle badkamer als je ‘m op een slimme manier plaatst. De glazen wandjes nemen weinig ruimte in beslag en geven een ruimtelijk effect, waardoor je badkamer niet snel ‘propperig’ oogt. Extra belangrijk: laat de vloertegels goed aflopen, zodat het water snel wegspoelt. Op die manier kun je voor of naast de douche ook andere meubels en producten plaatsen die geen last hebben van overtollig water.

Badkamer in welke stijl?

Natuurlijk wil je een badkamer en inloopdouche in jouw eigen interieurstijl. Welke stijl past bij jou?

Ben je er nog niet over uit welke stijl bij jou past? Doe de badkamer stijltest!

Inspiratie en voorbeelden van een inloopdouche

Inspiratie en voorbeelden nodig voor je toekomstige inloopdouche? Bekijk eens deze binnenkijkers.

Onderhoud en schoonmaken van een inloopdouche

Ben je eenmaal trotste eigenaar van een inloopdouche, dan is het zaak om ‘m goed te onderhouden, voordat je tegen een kalkwand of schimmelhoek zit aan te kijken. Maak je douche daarom na iedere douchebeurt droog, om de kalk geen kans te geven. Ga met een trekker langs de wanden en over de vloer en maak de kraan met een handdoek droog. Daarnaast zijn er speciale douchereinigers die je wekelijks kunt gebruiken.

Heeft jouw douche een antikalkbehandeling gehad? Good for you! Dit zorgt ervoor dat het water direct van de douchewand afloopt, zodat er geen kalklaag ontstaat. Heeft jouw douche dit niet, breng dan zelf aan anti-kalklaag aan. Vergeet ook niet je doucheput regelmatig schoon te maken en al het haar en andere prut te verwijderen. Zo blijft het water goed wegspoelen. Ontkalk daarnaast ook je douchekop, anders kan het water niet meer goed doorstromen omdat de gaatjes verstopt zullen gaan zitten met kalk.

Inloopdouche voor het raam

Heb jij een (groot) raam in de badkamer? Dan is het puzzelen om een strategische plek te vinden om jouw inloopdouche te plaatsen. Vaak is het niet zo praktisch om je douche voor het raam te plaatsen. Het raam en de kozijnen worden vochtig en je kunt natuurlijk last hebben van inkijk. Laat je daarom goed adviseren door een specialist van een sanitairwinkel. Vraag wat de mogelijkheden zijn qua indeling of wat voor praktische oplossingen er zijn voor inkijk of vochtige ramen en kozijnen.

DIY: Een inloopdouche maken

Ben jij een Handige Harrie en ga jij die badkamer eigenhandig verbouwen? Dan geven wij wat tips op veelgestelde vragen.

Waar plaats je de kraan in je douche?

Hij is lang, jij bent klein: hoe hoog plaats je die kraan nu in je inloopdouche? Gebruikelijk is om de douchekraan 110 centimeter boven de vloer of je douchebak te plaatsen. Voor een gemiddeld persoon is dit een fijne hoogte om de kraan te bedienen. Bovendien is bij een thermo-douchekraan de temperatuur op die manier goed te verstellen en af te lezen.

LEES OOK
Zó verwijder je de witte kalkaanslag van zwarte badkamertegels

Hoe maak je een inloopdouche waterdicht?

Bij een inloopdouche lopen de vloertegels (over het algemeen) door in de douche. Gebruik daarom in de douche een waterdichte tegellijm. Behandel de hoeken met kimband en de bijbehorende pasta om ze goed waterdicht te maken. Kimband is een vezelachtige soort tape, ook wel fliesband genoemd. Breng dit ruim aan in de hoeken, waarna je de tape erin drukt. Breng vervolgens nog een laag pasta aan. Nadat dit goed opgedroogd is, kun je hier overheen tegelen. Deze tegellaag werk je vervolgens af met sanitairkit.

Vervolgens kit je de hoeken met sanitairkit op basis van siliconen. Koop dit in dezelfde kleur als je voegmiddel voor een mooi, samenhangend resultaat. Behandel ook zeker de voegen in de douche. Gebruik hiervoor waterafstotend voegmiddel om te voorkomen dat ze vies worden of verkleuren. Heb je tegels van marmer of een andere natuursteensoort? Voorzie deze dan van een waterdichte coating.

Wat kost het om een inloopdouche te laten maken?

Heb jij het klussen niet bepaald uitgevonden? Besteed het dan lekker uit. Kortgezegd kost een inloopdouche laten maken gemiddeld tussen de € 1000 en € 4000 inclusief materialen. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de gebruikte materialen en het aantal arbeidsuren. Ga je zelf aan de slag en hoef je geen manuren te betalen, denk dan aan een bedrag tussen de € 700 en € 3000.

nog meer: badkamer inspiratie