Baden in kleur: dit is de beste verf voor de vochtige badkamer

Badkamer aubergine , , Op de muur krijtverf Moorland per liter € 39,30, op de vloer lakverf Bohemian per liter € 61,40, verf op de kasten lakverf Old Rose per liter € 61,40 (pure-original.nl). Kasten, beide op maat gemaakt, prijs op aanvraag, wasbak prijs op aanvraag (com-anders.nl). Bad in gepatineerd messing, 2000x815x555 cm (lxbxh), prijs op aanvraag bij de koperslagerij (juliusballer.nl). Losstaande kraan in brons € 2050,-, wastafelkraanin brons € 525,- (jee-o.com). Plexiglazen tafel van HKliving € 195,- (vtwonen.nl). Doek van waxstof item nr. VL40850.365.02 vanaf € 54,95 (vlisco.com). Vloerkleed € 495,- (rozenkelim.nl). Lampenkap € 375,-, lampenvoet € 396,- (polspotten.nl). Glazen vaas van Menu € 69,95, glazen vaas op vensterbank van Bloomingville € 38,99, bord van HKliving € 17,50, waterkan van Ferm Living € 35,-, glazen van Ferm Living per 4 € 35,-, stenen zeepbakje van Ferm Living € 119,-, wafel handdoek van Ferm Living € 39,- (vtwonen.nl). Geel glazen object kwart cirkel van HKliving € 59,95 (deens.nl). Mintgroen keramisch object € 69,95, geurstokjes € 26,95, oranje glazen plateau € 259,- (hkliving.nl). Sieradendoosje € 19,-, kandelaar € 19,95, wollen deken van Hay € 75,- (eijerkamp.nl). Schaaltje op 3 poten € 30,- (101cph.com). Overig privébezit. Beeld vtwonen 10-2020 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 10-2020 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen

Als je je bestaande badkamer beu bent, kun je hem met een andere kleur een compleet nieuwe uitstraling geven. Of je nou de tegels, de waskom of het plafond schildert: ontdek welke verf je het best voor de badkamer kunt gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

Laagdrempelige badkamer make-over

Soms ben je de badkamerstijl zat en ben je toe aan iets nieuws. Een complete verbouwing loopt flink in de papieren, maar gelukkig zijn er meer manieren om de badkamer te upgraden. Geef hem bijvoorbeeld een nieuwe kleur. Nu denk je misschien: kun je de badkamer überhaupt wel verven? Het korte antwoord is: ja. De meeste oppervlaktes, zoals tegels, het plafond of het wastafelmeubel kun je zeker verven. Vooral wanneer je sanitair nog prima is en de tegels nog intact, kan schilderen een goede optie zijn. Er komt dan namelijk geen breek- en sloopwerk aan te pas.

Speciale badkamerverf

Oké, dus je wilt de badkamer verven. Maar let op, niet elke verf is geschikt voor vochtige ruimtes. Pak dus niet de eerste de beste pot verf. Gewone muurverf kan namelijk niet goed tegen vocht en is niet schimmelwerend. De beste badkamerverf heeft een waterafstotende laag. Hierdoor kan de (tegel)muur of het plafond gerust nat worden zonder dat de verf afbladdert.

Zo kies je de juiste verf voor de badkamer

Om erachter te komen welke verf je precies nodig hebt in de badkamer, doorloop je de volgende stappen:

Lees verder onder de advertentie

1. Gebruik de juiste verf voor het oppervlak

Bedenk allereerst wat je precies gaat verven. Iedere ondergrond behoeft namelijk een andere soort verf. Zijn de badkamertegels nog intact, maar ben je op ze uitgekeken? En heb je geen zin om alle tegels te vervangen? Dan is tegelverf de oplossing. Hoe je tegelverf precies aanbrengt, lees je hier. Pro-tip: de meeste tegelverf is geschikt voor tegels én sanitair. Je kunt dus tegelijkertijd de wastafel of badkuip van een kekke kleur voorzien.

Een muur in de badkamer verf je met een speciale badkamerverf. Houd je van een natuurlijke look met verschillende kleurnuances? Dan is kalkverf ideaal in de badkamer. Deze verfsoort heeft een ademende werking en stoot vocht, mos en schimmels af. Ga je het plafond in de badkamer verven, kies dan voor een schimmelwerende verf. Het plafond is namelijk gevoelig voor schimmelvorming.

2. Koop vochtbestendige en schimmelwerende verf in de badkamer

Welk oppervlak je ook gaat schilderen in de badkamer, kies dus altijd voor een speciale badkamerverf of een vochtbestendige verf. Zo heeft Flexa de Flexa Easycare Badkamer en Sigma de Sigmaresist Fungi. Beide zijn waterbestendig en geschikt voor hygiënegevoelige en vochtige ruimtes. Tegelverf die geschikt is voor de badkamer is bijvoorbeeld de warmwaterbestendige tegellak van Albastine. Liever een kleurtje? Kijk eens naar de tegelverf van V33.

Lees verder onder de advertentie

3. Kies je favoriete kleur

Niet alleen het praktische aspect van de verf is belangrijk. Uiteraard speelt het uiterlijk ook een rol. Kleur heeft een grote impact op de badkamer en wit is allang niet meer de standaard. Je dag begint bijvoorbeeld een stuk vrolijker wanneer je je tanden poetst boven een roze wastafel of kijkt naar knalgroene tegels.

Ook donkere kleuren misstaan niet in de badkamer. Ze geven je mini-spa een hotel-chic gevoel. Besef wel dat donkere kleurtinten de badkamer kleiner doen lijken, terwijl lichte kleuren de ruimte juist groter doen lijken. Meer inspiratie voor kleur in de badkamer zie je hier.

4. Begin met goede primer of grondverf

Daarnaast is het belangrijk om de ondergrond goed te behandelen voordat je vol enthousiasme begint met verven. Doe je dat niet, dan heb je kans dat de verf afbladdert en niet goed hecht. Ga je badkamertegels verven? Behandel de tegels eerst met een goede primer of tegelgrondverf.

Lees verder onder de advertentie

Als je weet welke materialen je nodig hebt en hoe je het mooiste resultaat behaalt, is de badkamer verven een piece of cake. Meer praktische tips voor het verven van de badkamer geven we hier.

Aan de slag!