Twinning is winning: 8 x inspiratie voor een tweeling babykamer

Muurverf Geest van Histor. Marmoleum-vloer Forbo. Commode gemaakt door de opa van Roos’ moeder, geschilderd in okergoud van Flexa. Hanglamp Studio Snowpuppe, kapstok Iris Hantverk, commodekussen Garbo & Friends, poppenwagen antiek, vloerkleed Loods 5. Beeld JA | vtwonen 05-2021 | productie en styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld JA | vtwonen 05-2021 | productie en styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Twee baby’s betekent twee ledikanten en twee keer zoveel kleertjes. En dus ook twee keer zoveel benodigde ruimte. Een babykamer voor een tweeling inrichten komt dan ook met de nodige uitdagingen, maar zeg eerlijk: hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Lees verder onder de advertentie

Babykamer tweeling: twee keer zoveel opties

Een babykamer inrichten vraagt om de nodige inspanning, maar bij een babykamer voor een tweeling al helemaal. Je kunt voor de makkelijke weg gaan en het merendeel dubbel kopen, met verschil in kleur, thema of accessoires geef je de kamer een speelse touch. Houd ook rekening met twee keer zoveel opbergruimte. Krijg je een jongetje én een meisje? Dan kun je al helemaal je geluk niet op. Met deze 8 tips geven we je de nodige inspiratie.

1. Als twee druppels water

Symmetrie in de babykamer voor een tweeling is een makkelijke manier om harmonie en eenvoud te bewaren. En dat is belangrijk, want de babykamer is een plek om tot rust te komen. Een slimme manier om dit te doen, is door spullen in dezelfde stijl te kopen. Denk aan dezelfde ledikant, eventueel in een andere kleur. Of dezelfde hoeslakens en dekens. Symmetrie creëer je ook met styling, door bijvoorbeeld eenzelfde lamp of klamboe op te hangen boven de twee bedjes.

2. Kies een thema

Een andere manier om rust en balans te bewaren, is door thema voor de babykamer te kiezen. Een jungle thema is bijvoorbeeld leuk voor jongens én meisjes. Denk dan aan vrolijke dierenmuurstickers, een behang van palmbladeren en zachte kleden en kussens in de vorm van dierenkoppen. Ook een Scandinavisch thema in de babykamer kan áltijd. Lichte kleuren, strakke lijnen en veel hout zijn hier de kenmerken van. Mag het wel een beetje kleuriger? Dan is een stoere babykamer een prachtige optie. Denk aan doorleefde materialen, stoer behang en een industrieel tintje. Ben je een romantische ziel en zijn er twee meiden op komst? Laat je dan gaan metroze, vrolijk geel of een vleugje vintage.

Lees verder onder de advertentie

3. Wat is ‘handig’?

Het is verleidelijk om bij de babykamer inrichting voor de mooiste optie te kiezen. Maar vergeet het praktische aspect niet. Vooral bij een tweeling moet de indeling handig zijn. Als je de luier vervangt van de ene baby, wil je dat de andere baby in jouw blikveld ligt. Plaats de commode dus dichtbij beide ledikantjes. Tip: een speelmat of babygym is ook ideaal om een van de baby's even af te leiden zodat jij rustig kunt voeden of verschonen.

4. Waar zet je de ledikanten?

Bij een tweeling heb je hoe dan ook twee ledikanten nodig (of een speciaal bedje voor tweelingen). Dit neemt meer vierkante meters in beslag, dus denk goed na over de indeling. De handigste en gezelligste manier is om de ledikanten dicht naast elkaar te plaatsen. Eenmaal wat ouder, kunnen de baby’s elkaar uit hun slaap houden of bij elkaar in bed proberen te klimmen. Zet dan de ledikanten wat verder uit elkaar.

5. Een tweelingenbed

Bij een speciaal tweelingenbed kunnen de baby’s tegen elkaar aan liggen. Dit geeft ze een vertrouwd gevoel. Bovendien is het praktisch, omdat niet iedere babykamer de ruimte heeft voor twee losse bedden. Tip: er bestaan ook tweelingwiegen met een tussenschot. Zo liggen de baby’s bij elkaar, maar toch apart, waardoor ze niet tegen elkaar aanrollen.

Lees verder onder de advertentie

6. Zorg voor veel opbergruimte

Bij een tweeling heb je twee keer zoveel luiers, doekjes, kleren, speelgoed en beddengoed. Voldoende opbergruimte is dan ook essentieel. Maar lang niet altijd is er plek voor twee kledingkasten of een XL-commode. Andere manieren om spullen op te bergen zijn:

  • Een kistbank voor boeken of speelgoed.
  • Opbergmanden voor wasgoed, kleedjes of knuffeldoekjes.
  • Stapelbare kratten voor luiers, verschoningsdoekjes en zalfjes.
  • Een kledingkast met twee deuren is handig om de kleertjes van beide baby’s uit elkaar te houden.

7. Voldoende zitruimte

Het eerste jaar met een tweeling kan behoorlijk zwaar zijn: gebroken nachten en je blij maar voeden en luiers verschonen. Zorg daarom voor voldoende zitplek in de babykamer, zodat je zelf ook een beetje aan rust toekomt. Daarbij kun je zittend op een brede stoel (zoals een loveseat) comfortabel twee baby’s tegelijk in slaap wiegen.

Lees verder onder de advertentie

8. Maak het persoonlijk

Natuurlijk hoeft in de babykamer voor een tweeling niet álles op elkaar afgestemd te worden. Met decoratie en accessoires geef je iedere baby een eigen plekje. Een leuke optie is om boven ieder bed een andere poster of foto te hangen. Bovendien zijn er allerlei babykamer accessoires die wel bij elkaar passen, maar nét een beetje anders zijn. Dit maankussen en dit sterrenkussen bijvoorbeeld. Of deze wandhangers in verschillende kleuren. Hiermee voeg je persoonlijkheid toe aan de kamer en maak je ‘m extra speciaal.

Moois voor de babykamer...