Ledikant schilderen: zo geef je het bedmeubel een nieuwe look

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen verhuist seizoen 1, aflevering 2 |  styling Eva van de Ven |  fotografie Barbara Kieboom
Beeld JA | vtwonen verhuist seizoen 1, aflevering 2 | styling Eva van de Ven | fotografie Barbara Kieboom

Kind op komst? Dan is het de hoogste tijd om aan de babykamer te beginnen. Het ledikant is het middelpunt van deze lieve en knusse kamer, maar soms kun je in de winkel geen geschikte vinden. Door het ledikant te schilderen geef je er je eigen draai aan en past-ie gegarandeerd in de stijl van de babykamer.

Lees verder onder de advertentie

Ledikant schilderen

Je wilt een ledikant schilderen. En dan? Belangrijk is om te bepalen welke kleur je graag wilt gebruiken. Wil je de meubels in de babykamer neutraal houden? Ga dan voor wit, grijs, zwart of beige en kleed het aan met kleur in overige accessoires of op de muren. Vind je het juist leuk om het ledikant een mooie kleur te geven? Maak dan van tevoren een kleurpalet voor de babykamer en ga aan de slag.

Wat heb je nodig?

Ledikant
Allereerst heb je natuurlijk een ledikant nodig. Dit kan een tweehands exemplaar zijn, bijvoorbeeld eentje die je van bekenden hebt overgenomen of die je in de kringloop hebt gescoord. Ook kun je kiezen voor een nieuw basic ledikant, zoals dit houten ledikant.

Lak
Wit, lichtblauw, beige of olijfgroen: heb je een mooie kleur uitgekozen? Zorg er wel voor dat je binnenlak voor meubels aanschaft voor het mooiste eindresultaat.

Lees verder onder de advertentie

Praktische tools
Vergeet geen goede kwasten, verfrollers, schuurpapier en eventueel afplaktape, verfreiniger en ontvetter in te slaan. Een (oude) schone doek is ook handig om bij de hand te hebben.

Zo ga je te werk

STAP 1
Je begint de klus met het ontvetten van het ledikant. Pas daarna ga je aan de slag met schuren. Als je dit andersom doet, schuur je het vet namelijk juist in het meubel.

STAP 2
Maak het ledikant eventueel schoon met verfreiniger en neem het daarna af met een lauwwarme, vochtige doek. Doe dit ook als je geen gebruik maakt van verfreiniger.

Lees verder onder de advertentie

STAP 3
Breng op het schone ledikant een laagje grondverf aan. Op die manier zorg je ervoor dat de lak beter pakt.

STAP 4
Voelt de grondverf ruw aan? Dan kun je ervoor kiezen om het ledikant nog een keer te schuren met fijn schuurpapier. Maak het ledikant daarna weer goed schoon.

STAP 5
Eindelijk is het zover: je kunt het ledikant schilderen. Zorg dat de kwast goed verzadigd is en begin altijd bovenaan en werk naar beneden. Probeer de verf zo goed mogelijk te verdelen en strijk in één richting. Als de eerste laag lak droog is, kan je de tweede laag aanbrengen. Laat het ledikant goed drogen en geef ‘m een mooie plek in de babykamer.

Lees verder onder de advertentie

Finishing touch

Het ledikant is niet af zonder de nodige aankleding. Maak het bedje alvast op met mooi beddengoed zoals dit taupe ledikantlaken en hang er een klamboe of hemeltje boven. Zo ziet het geheel er minder kaal uit totdat je kind daar straks heerlijk ligt te slapen.

Moois voor in de babykamer…

Bron: Beeld: vtwonen verhuist seizoen 1, aflevering 2 | styling Eva van de Ven | fotografie Barbara Kieboom

Lees verder onder de advertentie