WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een landelijke woonkamer, zo doe je dat

Iedere huiskamer valt tot een landelijk plaatje te transformeren. Hoe groot of klein je woonkamer ook is en welke vorm de ruimte ook heeft. Met onze styling tips en voorbeelden geef jij je huis zelf die fijne, landelijke sfeer.

landelijk wonen inspiratie
landelijke woonkamer

De landelijke stijl

De sfeer van landelijk wonen is ongedwongen, nonchalant en gezellig. En al woon je midden in de stad, het geeft je het gevoel te wonen in de vrije natuur. De tuin en het terras worden dan ook nauw bij het huis betrokken.

De landelijke inrichting heeft een doorleefde look: alles is erop gericht om een sfeer te creëren die onmiddellijk vertrouwd voelt. Met natuurlijke materialen zoals een houten vloer leg je de basis. En daarna kun je nog alle kanten op. De Franse landelijke stijl is wat meer brocante met sierlijke meubels en kristallen kroonluchters. Bij Amerikaans landelijk passen ruime, stoffen fauteuils en een groot houten kookeiland.

Omschrijvingen als natuurlijk, ambachtelijk en royaal sluiten helemaal aan bij het landelijke thema. Met grote meubels, een open haard en opvallende woonaccessoires zoals een robuust beeld of een mooie grote kandelaar. Zachte kleuren versterken het landelijke gevoel. Kies voor gebroken wit, nudetinten en bruine kleuren van taupe tot donkerbruin.

Landelijke woonkamer

landelijk wonen inspiratie
landelijke woonstijl woonkamer witte kast houten ladder

Een landelijke woonkamer start bij de basis: de vloer. Houten planken zorgen meteen voor een rustiek gevoel, zeker een eiken whitewash vloer. Heb je een smalle rechthoekige woonkamer? Dan leg je de planken in de breedte om de kamer optisch te vergroten. Wil je juist lengte creëren, dan leg je de planken in de lengte.

In een vierkante kamer kies je voor ronde vormen om de strakke lijnen te doorbreken, een houten, ronde eettafel past hier bijvoorbeeld perfect bij. Of een bolvormige lamp boven de salontafel. Heb je een royale woonkamer dan is een leefkeuken in een landelijke woonkamer een gouden zet. Gemeubileerd met losse elementen, oud en nieuw door elkaar: werkbanken, rekken, kasten en een groot fornuis. Potten en serviezen mogen worden uitgestald, pannen hangen boven het werkvlak. Alles is op de juiste plek en binnen handbereik, dus nog praktisch ook.

Landelijke kleuren

Het kleurenpalet van de landelijke stijl is neutraal, zonder drukke prints waardoor de kamer al vanzelf ruimtelijk oogt. Onthoud: hoe lichter, hoe ruimtelijker. In een kleine ruimte kies je dan ook voor lichte tinten, zoals beige en nude. In een grotere woonkamer zorg je voor een intieme sfeer door ook wat donkere tinten zoals  donkerbruin of zwarte toe te voegen.

Een kleurenpalet op basis van natuurlijke materialen in aardtonen biedt duizenden mogelijkheden. Bleke, neutrale kleuren zoals vaalgeel, beige en grijs harmoniëren prachtig. Sommige kleuren zijn geïnspireerd op de natuur, zoals steen of stro en dat past natuurlijk perfect bij een landelijke sfeer.

Door verschillende tinten van dezelfde kleur te gebruiken behoud je eenheid. Hoe meer wit er in een kleur zit, hoe meer de kleur weerkaatst en hoe groter het gevoel van ruimte. En variatie is er genoeg. Je laat de witte tinten uiteenlopen van crème (wit, met een vleugje geel) van geschilderd oud hout, via grijstonen tot warm beige in de kleur van steen. Deze zachte kalkachtige kleuren stralen iets heel authentieks uit en roepen zelfs in nieuwbouwhuizen een landelijke sfeer op.

Sterkere kleuren zorgen voor gelaagdheid en fleuren de neutrale basis op door accenten in de ruimte aan te brengen. Denk dan aan koningsblauw, donkerbruin en zwart.

Shoppen in landelijke stijl

Woonmerken met landelijke woonspullen in hun collectie zijn: Riverdale, Rivièra Maison, HKLiving, Bloomingville en Lene Bjerre.

nog meer: Adviespagina