WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De mooiste koffiekopjes: mixen en matchen

Voor de één een absolute must om ’s ochtends op te starten, de ander drinkt het de hele dag door: koffie! En uit een mooi kopje smaakt je espresso of latte nóg lekkerder. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over koffiekopjes. Ontdek welke maat je nou voor welke koffie gebruikt en laat je inspireren door onze selectie van de mooiste kopjes, bekers en mokken.

koffie molen mokken

Verschillende koffiekopjes voor verschillende soorten koffie

Van latte macchiato tot koffie verkeerd, de keuze aan soorten koffie is enorm en de keuze aan koffiekopjes daardoor ook. Espresso, ‘gewone koffie’ en cappuccino zijn in Nederland de meest gedronken koffiesoorten, zowel thuis als buiten de deur.

Bestel je een espresso, dan krijg je een kleine kop met zo’n 30 ml geconcentreerde koffie. Dit zorgt voor een flinke cafeïneboost. Espressokopjes zijn de kleinste koffiekopjes. De gebruikelijke maat waarin espresso meestal wordt geserveerd zijn koffiekopjes van 80 ml/0,08l.

De gewone kop koffie wordt ook wel ‘lungo’ genoemd. Dit is in de basis hetzelfde als een espresso, maar dan aangevuld met meer water. De hoeveelheid koffie bij een gewone kop ligt tussen 70 en 95 ml. Daardoor is de smaak iets minder sterk dan espresso.

Cappuccino is de grootste variant van de bovengenoemde drie. Italiaanser kan bijna niet zou je denken, maar wist je dat deze koffievariant oorspronkelijk niet uit Italië, maar uit Wenen komt? Een goede cappuccino bestaat uit 1/3 melkschuim, 1/3 warme melk en 1/3 espresso en wordt geserveerd in een cappuccinokopje van zo’n 0,28 l.

Naast de verschillende maten koffiekoppen heb je de keuze uit kopjes met en zonder oor. Een koffiekop met oor is de bekende mok. Handig, omdat je door het oor je vingers niet snel brandt aan de warme kop, het nadeel is dat dit deel juist het snelst afbreekt. Ook stapel je koffiekopjes zonder oor wat makkelijker op.

koffiekopjes

Koffiekop: welke materialen zijn er?

Het meest gebruikte materiaal voor koffiekoppen is porselein, een mix van aardewerk en glas. Een voordeel van een porseleinen koffiekopje is dat je hem handig schoonmaakt, het is zelfs geschikt voor de vaatwasser. Ook heeft het geen smaakafgifte, dit betekent dat je er ook een ander drankje uit kunt drinken zonder dat je de koffiesmaak blijft proeven. Een nadeel van porselein is dat het een slechte warmtegeleider is. Hierdoor koelt je koffie sneller af.

Naast koffiekopjes van porselein zie je ook steeds meer glazen koppen. Vaak van dubbelwandig glas, waardoor de inhoud goed warm blijft en de buitenkant gewoon koel. Vaak worden voor een latte macchiato lange glazen gebruikt om uit te drinken. Een glazen koffiekop laat alle verschillende laagjes van de melk, koffie en het schuim zo mooi zien.

Behalve porselein en glas zijn er ook koffiekopjes in materialen die je misschien niet direct zou bedenken. Wat dacht je van mokken van duurzaam bamboe? En natuurlijk is de thermosbeker van rvs een must wanneer je vaak op pad bent.

Hoe maak je koffiekopjes schoon?

Koffieaanslag is behoorlijk hardnekkig. Niet elke vaatwasser krijgt de vlekken even goed weg, soms blijven er bruine ringen achter. Zonde! De meest genoemde middel tegen koffieaanslag  is een combinatie van warm water en (zuiverings)zout oftewel soda. Even laten weken, voorzichtig schrobben met een doekje en je koffiekop is weer good to go. Let er bij het kopen van je kopjes trouwens goed op of je servies geschikt is voor de vaatwasser. Het is jammer als de kleur vervaagt of mooie prints van je favoriete kopje verdwijnen wanneer je hem niet op de juiste manier schoonmaakt.

servies koffie koffiekopjes

Koffiekopjes in allerlei stijlen

Vind je het lastig om koffiekopjes te combineren met het servies dat je al in huis hebt? Geen zorgen, mixen & matchen mag. Combineer basic koffiekopjes in wit met Scandinavisch servies dat je al in huis hebt. Of kies kop en schotels in dezelfde kleurtint als je andere serviesgoed. Zoals verschillende blauwtinten of zoet roze. Stippen, strepen, blaadjes of bloemen, je kunt je koffiekopjes ook uitkiezen op basis van de print. De frisse kleuren en vrolijke prints van PIP servies passen goed bij een uitbundige smaak.

Mooie merken met koffiekopjes in het assortiment

Villeroy & Boch staat bekend om de prachtige serviescollecties. En wat te denken van het Engelse Royal Doulton, met een stijlvolle collectie serviesgoed waar ook mooie koffiekopjes onderdeel van zijn. In onze eigen collectie van vtwonen kun je terecht voor tijdloze witte mokken, waardoor ze een toevoeging zijn aan iedere woonstijl. En natuurlijk mag een Scandinavisch merk niet in dit rijtje ontbreken: het Deense Bloomingville heeft een aantal lieflijke koffiekopjes die je absoluut niet achterin je keukenkastje hoeft te verstoppen.

Van koffiekop naar kruidentuin

Wanneer je nieuwe mok koopt, is het eigenlijk zonde om de oude zomaar weg te doen. Kijk of je er elders in huis iets mee kunt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kruidentuin van hangende koffiekopjes? Je mooiste koffiekopjes geef je natuurlijk een prominente plaats in huis. Schotels en kopjes show je in dit DIY bordenrek.

nog meer: Adviespagina