WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kapstokken in alle soorten en maten. Welke kies jij?

Elk huis heeft een plek nodig waar jacks, jassen en tassen opgeruimd kunnen worden. Veelal is er bij de voordeur in de gang ruimte gereserveerd voor het opbergen van jassen en tassen. De meest voor de hand liggende optie qua meubelstuk is dan een kapstok, maar een kapstok kiezen doe je niet zomaar. Er zijn vele soorten kapstokken met verschillende materialen of je kunt zelf een kapstok maken. Lees meer over de verschillende kapstokken die verkrijgbaar zijn qua soorten en materialen, waarop je moet letten bij de aanschaf van een kapstok en bekijk tips en inspiratie voor het zelf maken van een kapstok.

hal kapstok

Soorten kapstokken

Grofweg zijn er drie verschillende soorten kapstokken verkrijgbaar: de staande kapstok, de wandkapstok en kapstokhaken. Elke soort kapstok is praktisch op zijn eigen manier, voor elke woning is er wel een kapstok te vinden.

Staande kapstok

Een staande kapstok is waarschijnlijk de meest praktische kapstok omdat deze gemakkelijk verplaatst kan worden. Er zijn verschillende soorten staande kapstokken, maar de kapstokboom is waarschijnlijk het meest bekend. Deze kapstok kenmerkt zich door de ‘takken’ aan de bovenkant waaraan de jassen en tassen opgehangen kunnen worden. Naast de ‘boom’ zijn er ook staande kapstokken die aan de onderkant ruimte hebben voor bijvoorbeeld paraplu’s.Het grote voordeel van een staande kapstok is uiteraard het makkelijk kunnen verplaatsen, maar een nadeel kan zijn dat de staande kapstok ook meer ruimte inneemt dan andere soorten kapstokken. Bekende merken van staande kapstokken zijn bijvoorbeeld Zuiver, Clayre en Eef, Laforma en Umbra.

Wandkapstok

De wandkapstok is een ideale kapstok, omdat er in elke ruimte wel plek voor is. De kapstok wordt aan de wand opgehangen, dus het enige wat nodig is, is een stevige muur aangezien deze het gewicht van de kapstok en alle dingen die eraan hangen moet kunnen houden. Er zijn vele varianten van de wandkapstok, variërend van breed met vele haakjes naast elkaar tot verschillende haakjes in de lengte. Afhankelijk van de gezinssamenstelling, wensen en ruimte die beschikbaar is, kun je een keuze maken voor een specifieke wandkapstok. Bij het kiezen van een wandkapstok kun je rekening houden met de breedte, de hoeveelheid haken, het materiaal en de wand waar deze aan bevestigd zal worden. Het grote voordeel van een wandkapstok is dat er voor elke ruimte wel een geschikte kapstok te vinden is. Het nadeel van een wandkapstok is dat deze niet verplaatst kan worden en er een stevige muur nodig is. Bekende merken voor wandkapstokken zijn bijvoorbeeld HKliving, Timzowood, PT en Umbra.

hal kapstok

Kapstokhaken

Vergelijkbaar met de wandkapstok zijn kapstokhaken, het grote verschil is dat kapstokhaken los van elkaar verkocht worden en een wandkapstok vastzittende haken heeft. Kapstokhaken nemen meesten nog minder ruimte in dan een wandkapstok, want je kunt zelf bepalen hoeveel haken er komen te hangen, op welke hoogte deze opgehangen worden en hoeveel ruimte deze gebruiken. Kapstokhaken passen bij elke woonstijl, want ze kunnen heel strak en modern worden opgehangen, maar ook heel speels. Kapstokhaken zijn erg geschikt in bijvoorbeeld de slaapkamer, dit kan zowel praktisch als decoratief. Denk aan een kapstokhaak voor een badjas of een kapstokhaak voor een woonaccessoires. Het is ook erg leuk om kapstokhaken te gebruiken in de kinderkamer om mooie kleren mee te showen. Bekende merken van kapstokhaken zijn bijvoorbeeld HKliving, TimzowoodPT en Umbra.

Kinderkapstokken

Ook op de kinderkamer komen echte kinderkapstokken goed van pas. Zo is er altijd een plek voor rondslingerende kleren, maar ook voor bijvoorbeeld het laten zien van nieuwe kledingstukken als een soort woonaccessoire. Voor de kinderkamer zijn er speciale kapstokken te koop die qua hoogte ideaal zijn voor kinderen, daarnaast kunnen wandkapstokken en kapstokhaken altijd op de juiste hoogte voor kinderen worden opgehangen. Houd daarbij wel rekening met de groei van kinderen. De hal is ook ideaal voor een kinderkapstok, want zo leren kinderen snel dat hun jas een eigen plek heeft in de hal. Als de kapstok daarnaast een vrolijke vorm, print of kleur heeft wordt opruimen een stuk makkelijker en leuker. Bekende woonmerken met kinderkapstokken in hun collecties zijn bijvoorbeeld The Zoo, PT en Design Letters.

romantisch hal kapstok

Materialen kapstokken

Kapstokken worden van veel verschillende materialen gemaakt. Zo zijn er kapstokken van hout, metaal, kunststof of aluminium. Voor elke woonstijl is er wel een geschikte kapstok te vinden. Zo past een houten kapstok goed bij een romantische of landelijke woonstijl en een kapstok van metaal of aluminium past goed bij een industrieel interieur. Het materiaal bepaalt in zekere zin de uitstraling van de kapstok.

Kapstok kopen

Bij de aanschaf van een kapstok moet je rekening houden met een aantal zaken. De ruimte waar de kapstok komt, is van groot belang. Sommige ruimtes hebben geen plek voor een staande kapstok, dan kan een wandkapstok of kapstokhaken handig zijn. Daarnaast is de functie van de kapstok erg belangrijk. Een kapstok in de hal zal erg sterk moeten zijn omdat deze waarschijnlijk verschillende jassen en misschien ook wel tassen en mutsen zal dragen. Een kapstok in de kinderkamer hoeft bijvoorbeeld minder sterk te zijn. Het materiaal van de kapstok is om verschillende redenen iets om goed naar te kijken, want het zegt veel over het gewicht wat de kapstok kan dragen, maar het materiaal moet ook passen bij de woonstijl van de ruimte.

kapstok haken hal

DIY kapstok

Naast een kapstok kopen kun je ook een kapstok zelf maken. Dat kan van heel simpel met bijvoorbeeld een houten plank en wat spijkers die dienen als kapstokhaken of het versieren van wandhaken met bijvoorbeeld kralen. Maar het kan ook iets uitdagender, bekijk bijvoorbeeld het stappenplan voor het maken van wandhaken of een houten kledingrek. Of een kapstok van een ladder of gemaakt van steigerbuizen.

nog meer: Adviespagina