WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe kies ik de juiste vaas?

Iedereen heeft wel een vaas in huis, sommigen maken er zelfs een sport van om de mooiste exemplaren te verzamelen. Er zijn dan ook veel verschillende en mooie vazen te vinden voor verschillende doeleinden. Een vaas kan op zich al een woonaccessoire zijn, maar meestal biedt het plek aan een bloem of boeket afhankelijk van de grootte van de vaas. Dat maakt een vaas ook een goed cadeau samen met een bos bloemen bijvoorbeeld.

glas vazen flesvaas buikvaas bloemen

Verschillende hoogtes

Er zijn verschillende hoogtes van vazen van heel klein, geschikt voor een enkele bloem, tot heel groot, geschikt voor indrukwekkende boeketten. Maar grote vazen zijn niet alleen geschikt voor grote bossen bloemen, er zijn nog veel meer mogelijkheden. Mooie takken of planten kunnen in hoge vazen mooi tot hun recht komen. De merken Leonardo en Casa Vivante verkopen hoge vazen die hiervoor erg geschikt zijn. Daarnaast zijn grote vazen ideaal om op de vloer te zetten of in de vensterbank. Voor het raam zijn grote vazen uitermate geschikt tegen inkijk en opvulling van de vensterbank. Het combineren van kleine en grote vazen kan een mooi plaatje opleveren. Kies bijvoorbeeld voor vazen van eenzelfde kleurenpalet in verschillende groottes, zo behoud je toch eenheid.

Vazen voor buiten

Vazen zijn niet alleen geschikt voor binnen, maar natuurlijk ook voor buiten. Een grote vaas staat bijvoorbeeld erg mooi vlakbij de voordeur of op het terras. Kleine vazen kunnen mooi staan op de tuintafel om meer sfeer te geven. Houd er wel rekening mee dat vazen voor buiten wel tegen een stootje kunnen en bijvoorbeeld roestvrij zijn.

Materiaal vazen

Vazen kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten materialen. Het meest bekend zijn glazen vazen en aardewerken vazen, maar er zijn bijvoorbeeld ook vazen gemaakt van aluminium of kunststof verkrijgbaar.

vaas kleur

Glazen vazen

Waarschijnlijk heeft iedereen wel een glazen vaas in huis. Veelal een vaas van ongekleurd glas, tenslotte past deze vaas bij elke woonstijl. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker gekleurd glas, een ideale manier om meer kleur in huis te brengen op een hele subtiele manier. Glazen vazen hebben ook verschillende voordelen ten opzichte van andere vazen. Zo zijn vazen van glas erg stevig omdat glas een hard soort materiaal is. Glas heeft geen last van roest, is zuurbestendig en redelijk goedkoop in aanschaf. Daarnaast kun je glas gemakkelijk reinigen, bijvoorbeeld de vaatwasser. Maar glazen vazen hebben ook nadelen. Zo zet glas sterk uit bij het verhitten en krimpt het bij het koelen. Glas is natuurlijk breekbaar, bij stoten kunnen er al delen glas kapot gaan. Bekende woonmerken met glazen vazen in hun collecties zijn Leonardo, Madam Stoltz, Iittala, Casa Vivante.

Aardewerk vazen

Aardewerk is een naam voor uit klei gebakken keramiek. Met verschillende boetseertechnieken kunnen er eindeloos veel verschillende vormen vazen worden gemaakt. En aardewerk staat tegenwoordig allang niet meer voor producten in enkel een klei- of terracottakleur. Er zijn aardewerk vazen verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Afhankelijk van jouw smaak of woonstijl kun je kiezen voor een bepaald kleurenpalet, als voorbeeld kun je kijken naar de verzamelingen van bloggersduo Prchtg. Aardewerk heeft een aantal voordelen zoals geen smaakafgifte aan de vaas, het houdt goed warmte vast, het is een stevig materiaal, geen kans op roest, zuurbestendig en geschikt voor magnetron en op matig vuur met een vlamverdeler. Maar aardewerk heeft ook een aantal nadelen zoals kans op poreusheid, sommige vazen zijn niet waterdicht, slechte warmtegeleiding, het zijn kwetsbare producten en breekbaar. Binnen aardewerk vazen zijn er nog verschillende soorten. Zo zijn er ongeglazuurde vazen en geglazuurde vazen met zowel voor- en nadelen.

wanplank vaasjes

Ongeglazuurd

Ongeglazuurde aardewerk vazen zijn over het algemeen gemaakt van een stevig soort klei die na bakken niet poreus is. Maar toch hebben ongeglazuurde vazen vaak wel een aantal nadelen. Ze nemen daardoor ook makkelijker vuil op en zijn lastig schoon te maken. Daarnaast bestaat er een kans op scheurtjes of krassen en zijn ongeglazuurde vazen niet waterdicht.

Geglazuurd

Geglazuurde vazen hebben meer voordelen ten opzichte van ongeglazuurd. Zo zijn de vazen waterdicht door de glazuurlaag, barsten deze vazen minder snel, ze kunnen gemakkelijk worden afgewassen en soms zelfs in de vaatwasser.

Nieuw aardewerk

Nieuw aardewerk kan soms niet direct verhit worden, wegens de kans op barsten. De vaas moet dan eerst in een grote pot of pan met water wat aan de kook gebracht wordt en daarna af laten koelen. Bij sommige nieuwe aardewerk vazen staat op het product of deze in de vaatwasser kan. Let wel op spinnenwebachtige krasjes of scheurtjes in het glazuur, via deze krasjes kan er vocht doordringen in het poreuze onderliggende aardewerk. Behandel deze vazen dan extra zorgvuldig en bij voorkeur niet in de vaatwasser. Bekende woonmerken met aardewerk vazen in hun collecties zijn Tine K Home, FEST Amsterdam, IB Laursen, pt, en HKliving.

vtwonen collectie vazen keramiek

Woonstijl

Voor elke woonstijl is er wel een vaas te vinden, zowel van glas als van aardewerk. Denk aan donkergekleurde en robuuste vazen bij bijvoorbeeld een industriële uitstraling in huis. Bij een landelijke woonstijl kun je kijken naar sierlijke vazen in een naturel kleurenpalet. Bij een design inrichting passen moderne vazen met bijvoorbeeld grafische vormen en opvallende details.

Vazen onderhouden

Het onderhoud van een vaas is vaak erg belangrijk als je er lang plezier van wilt hebben en de vaas vaak gebruikt voor bijvoorbeeld bloemen en planten. Er zijn verschillende redenen voor het schoonmaken van een vaas zoals viezigheid door bloemenvoeding, kalk in kraanwater, vette vingerafdrukken of schimmel van de bloemen. Bijna alle viezigheid en aanslag kan worden schoongemaakt met chloor en lauwwarm water. Een tip voor vazen met een smalle hals die normaliter lastig schoon te maken zijn is een vaas eerst af te spoelen, daarna de vaas te vullen voor de helft met warm water en een handvol ongekookte rijst en een handvol soda toe te voegen. Plaats vervolgens de duim of handpalm op de opening van de vaas en schud de vaas goed. Spoel de vaas na en laat de vaas goed drogen. In plaats van rijst kunnen ook droge linzen worden gebruikt.

nog meer: Adviespagina