WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Onmisbaar in huis: de bijzettafel

Bijzettafels zijn misschien wel de meest flexibele meubelstukken, want naast dat ze handig te verplaatsen zijn, worden bijzettafels ook regelmatig gebruikt als kruk of nachtkastje. Dat maakt bijzettafels multifunctioneel, want jij bepaalt wat de functie is van jouw bijzettafel. Natuurlijk is een bijzettafel in de woonkamer ook ideaal voor een glas drinken, afstandsbediening, tijdschrift of mooie woondecoratie.

leren bank bijzettafels woonkamer

Soorten materialen bijzettafels

Er zijn verschillende soorten bijzettafels van verschillende materialen. De materiaalsoort bepaalt vaak ook de woonstijl van het product, maar er zijn ook bijzettafels die in elke woning op hun plek zijn.

Houten bijzettafels

Hout is samen met metaal misschien wel de meest gebruikte materiaalsoort voor bijzettafels. Voor bijzettafels zijn er ongelofelijk veel mogelijke vormen en structuren in hout denkbaar. Zo zijn er zeer strakke en net afgewerkte houten bijzettafels te koop, maar ook bijzettafels waar daadwerkelijk gebruik gemaakt is van takken als bijvoorbeeld poten van de bijzettafel. Er zijn houten bijzettafels verkrijgbaar waarbij de houtstructuur niet terug te herkennen is door het afgewerkte model of de al dan niet geverfde kleur, maar er zijn ook bijzettafels waarbij de houtnerven juist wel duidelijk zichtbaar zijn. Naast de gewone houten bijzettafels zijn er ook bijzettafels verkrijgbaar die een combinatie zijn van hout en staal. Dit staat vaak mooi in een kamer met industriële woonstijl.

Metalen bijzettafels

Metaal is een veel gebruikte materiaalsoort voor bijzettafels, het is dan ook in allerlei modellen te vormen. Hoewel velen metaal wellicht direct koppelen aan een industriële woonstijl, zijn er ook heel veel bijzettafels van metaal te koop die bij andere woonstijlen passen. Zo zijn er metalen bijzettafels die passen bij een moderne of Scandinavische woonstijl, maar ook tafels voor een landelijke of klassieke woonstijl. Metaal wordt ook vaak in combinatie gebruikt met andere materialen voor bijzettafels. Naast hout komen ook combinaties voor met marmer of glas, daarbij is metaal vaak de dragende constructie bij de bijzettafel.

Glazen bijzettafels

Glazen bijzettafels zijn eigenlijk te verdelen in twee groepen: bijzettafels die alleen een tafelblad van glas hebben of bijzettafels die volledig van glas zijn gemaakt. In principe is een glazen bijzettafel tijdloos, maar bijzettafels die enkel een tafelblad van glas hebben zijn vaker passender gemaakt bij bepaalde woonstijlen.

Andere bijzettafels

Naast deze materiaalsoorten voor bijzettafels zijn er ook aluminium, marmeren, kunststof en rotan bijzettafels. Maar soms worden ook andere meubelstukken als bijzettafels gebruikt, zoals bijvoorbeeld een poef. Een poef is misschien minder stevig dan een ‘echte’ bijzettafel, maar kan soms wel net wat meer sfeer geven. Er zijn poefs gemaakt van leer, wol of katoen.

krukje bijzettafels hout materialen

Vormen bijzettafels

Qua vormen kun je kiezen uit een ronde bijzettafel, vierkante bijzettafel of rechthoekige bijzettafel. Daarnaast zijn er verschillende hoogtes van bijzettafels, waardoor het combineren van verschillende hoogtes en vormen eindeloos veel mogelijkheden biedt. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld twee ronde bijzettafels in verschillende hoogtes bij elkaar of een hoge en lage rechthoekige bijzettafel met een vierkant bijzettafel. Je kunt er ook voor kiezen om allemaal verschillende vormen bijzettafels verspreid over de kamer neer te zetten, door te kiezen voor een materiaalsoort behoud je toch eenheid.

Onderhoud van bijzettafels

Verschillende bijzettafels hebben ook verschillende onderhoudsvoorschriften om ervoor te zorgen dat de bijzettafel zo lang mogelijk mooi blijft. Houten bijzettafels kunnen gereinigd worden met onderhoudsolie en een stuk keukenpapier. Een vochtige doek kan alleen gebruikt worden als de houten bijzettafel een beschermlaag heeft. De reiniging van glazen bijzettafels is natuurlijk erg belangrijk, omdat op glas al snel markeringen zichtbaar zijn. Glazen bijzettafels kunnen gereinigd worden met glasreiniger en een stuk keukenpapier. Metalen bijzettafels kunnen gereinigd worden met glasreiniger of met een vochtige doek.

Stoel bijzettafels leeshoek zuiver

Woonstijlen van bijzettafels

Voor elke woonstijl is wel een passende bijzettafel te vinden, toch zijn er voor sommige woonstijlen meer bijzettafels te vinden dan voor andere woonstijlen of zijn er bijzettafels die passen bij bijna elke woonstijl.

Scandinavisch
Bij een Scandinavische woonstijl passen verschillende bijzettafels. Zo zie je veel witte of zwarte strakke bijzettafels van metaal of bijvoorbeeld bijzettafels met een wit tafelblad en houten poten. Zowel ronde als rechte vormen passen goed.

Basic
Een basic bijzettafel is natuurlijk relatief simpel. Veel basic bijzettafels zijn gemaakt van hout en bestaan uit rechte vormen, dus ofwel vierkant ofwel rechthoekig.

Industrieel
Bij een industriële bijzettafel wordt veel gebruik gemaakt van metaal als materiaal. Veelal zijn de bijzettafels passend bij een industriële woonstijl vierkant of rechthoekig. Industriele bijzettafels zijn vaak donker gekleurd of zwart, maar ook combinaties met lichte kleuren komen voor.

Modern
Een moderne bijzettafel kenmerkt zich door het gebruik van hout en metaal, vaak in combinatie met wit. De afwerking van een moderne bijzettafel is vaak strak.

Vintage
Bij een vintage bijzettafel zul je waarschijnlijk enige vorm van nostalgie voelen. Deze bijzettafels doen qua materiaal, vormen en kleuren vaak denken aan vroeger, vandaar natuurlijk ook de stijl ‘vintage’. Veel vintage bijzettafels hebben een houten tafelblad en metalen poten.

woonkamer bijzettafel

Tips en tricks voor bijzettafels

Bij een verhuizing of restyling van een huis of kamer kan het zijn dat er meubelstukken niet meer passen bij de nieuwe woonstijl van een ruimte, toch zijn er nog manieren om een bijzettafel van een andere woonstijl toch passend te maken bij een nieuwe woonstijl. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van woonaccessoires op een bijzettafel of het veranderen van het uiterlijk door bijvoorbeeld te verven of misschien zelfs wel het veranderen van de vorm van bijzettafel door te zagen.

Niet alleen in de woonkamer

De meest voor de hand liggende locatie voor bijzettafels is de woonkamer, toch kunnen bijzettafels ook op andere plekken in het huis voorkomen. Een bijzettafel kan bijvoorbeeld ook een mooi nachtkastje in de slaapkamer zijn, want de hoogte is vaak ook ideaal voor naast bed. Bijzettafels met een lade of een vak zijn natuurlijk helemaal geschikt voor naast bed, maar wanneer je bijvoorbeeld alleen een boek en een bril kwijt wilt is een bijzettafel met enkel een tafelblad en poten ook prima. In een ruime badkamer kan een bijzettafel ook handig zijn, denk bijvoorbeeld aan een bijzettafel naast het bad. Ook kan een bijzettafel naast de wc handig zijn voor bijvoorbeeld een kleine voorraad wc rollen. De hoogte van de meeste bijzettafels is dan ook erg passend voor in de badkamer.

Inspiratie voor bijzettafels

Naast de bijzettafels die verkrijgbaar zijn in de vtwonen shop, zijn er nog meer mogelijkheden om aan een bijzettafel te komen. Gebruik bijvoorbeeld eens een trolley als bijzettafel, handig omdat deze gemakkelijk te verplaatsen is. Er zijn ook veel leuke zelfmaakideeën te vinden voor een bijzettafel. Denk bijvoorbeeld aan een bijzettafel die bestaat uit een opbergmand en tafelblad dat ook gebruikt kan worden als dienblad of gebruik een grote kaasplank om een bijzettafel van te maken.

bank bijzettafel wit

Merken van bijzettafels

Notre Monde
Het merkt Notre Monde heeft bijzettafels die gemaakt zijn van metaal, soms in combinatie met glas. De bijzettafels zijn zwart, soms gecombineerd met andere donkere kleuren. Het merk verkoopt voornamelijk ronde bijzettafels en veelal in sets van twee bijzettafels in verschillende hoogtes, dat staat speels in de kamer. De bijzettafels staan mooi bij een industriële of moderne woonstijl, maar passen uiteraard bij meer woonstijlen.

Zuiver
Zuiver is een bekend woonmerk met veel verschillende meubels en woonaccessoires, in de collectie zitten ook verschillende bijzettafels. Er zijn bijzettafels gemaakt van hout of metaal of een combinatie van beiden en ook marmer komt voor. De bijzettafels passen bij verschillende woonstijlen.

Dutchbone
Het merk Dutchbone verkoopt meerdere bijzettafels passend bij verschillende woonstijlen. Toch zijn de meeste bijzettafels vrij stoer qua kleuren en het houten materiaalgebruik. De bijzettafels passen mooi bij een klassieke, landelijke of vintage woonstijl.

Spinder Design
Spinder Design heeft verschillende bijzettafels in de collectie. Alle bijzettafels zijn passend bij een moderne, industriële of bohemian woonstijl. Alle bijzettafels hebben een metalen onderstel, sommige hebben een houten tafelblad of een glazen tafelblad.

nog meer: Adviespagina