WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Mixen en matchen met fotolijsten

Een fotolijst is ideaal om herinneringen, dierbaren of simpelweg mooie plaatjes een plek in huis te geven. Fotolijsten geven het huis meer persoonlijkheid, laten de smaak of het leven van de bewoner zien. Er zijn eindeloos veel verschillende exemplaren te vinden in verschillende afmetingen, kleuren en woonstijlen. Kies een passende lijst voor jouw interieur en maak het persoonlijk met jouw foto’s.

fotowand planken foto's

Waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van fotolijsten zijn er verschillende zaken waar je op moet letten zodat je zeker weet dat je kiest voor een lijst waar je voor langere tijd veel plezier van zult hebben.

Stijl

Net als bij veel woonaccessoires geldt ook voor fotolijsten dat er veel stijlen mogelijk. Hoewel het ontwerp bij een fotolijst soms ondergeschikt lijkt aan de foto in de lijst, kan een specifieke stijl de foto juist extra lading geven of bijvoorbeeld kleuren extra benadrukken. Het materiaal speelt een belangrijke rol, maar ook de vorm is erg belangrijk.

Vorm

De meeste fotolijsten zijn rechthoekig of soms vierkant. Maar er zijn ook andere vormen. Met name voor collage fotolijsten waar plek is voor meerdere foto’s komen ook andere vormen voor zoals rond of ovaal. Als het gaat om een foto waarbij je de volledige afbeelding in beeld wilt hebben, is een rechthoekige fotolijst het meest praktisch. Een foto waarbij het middelpunt het belangrijkst is, kan ook in een ovale of ronde lijst.

Formaat

Het meest voorkomende formaat voor fotoafdrukken is 10×15 centimeter, de meeste fotolijsten zijn dan ook passend voor dit formaat foto’s. Toch zijn er ook genoeg mooie lijsten te vinden voor foto’s die groter afgedrukt zijn, handig voor wanneer de foto best een prominente plaats in huis mag innemen. Bepaal dus altijd eerst het formaat van de foto voordat je een fotolijst koopt.

Staand of ophangen

Grofweg zijn er twee soorten fotolijsten te onderscheiden: staande lijsten of lijsten die opgehangen kunnen worden. De meeste kunnen zowel neergezet worden als opgehangen. Wel blijft het belangrijk om te controleren of de fotolijst die jij op het oog hebt ook geschikt is voor jouw plannen.

bank woonkamer fotolijsten

Materiaal

Het frame van een fotolijst kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Daarbij zorgt het materiaal vaak al voor een passende woonstijl, hoewel het ontwerp en de afwerking ook een belangrijke rol kunnen spelen.

Aluminium

Aluminium komt relatief veel voor als materiaal van fotolijsten. Hoewel een aluminium fotolijst vaak het bekende matte zilvergrijze uiterlijk heeft, zijn er veel meer mogelijkheden. Zo zijn er ook aluminium fotolijsten gemaakt in goud, koper, zwart of wit. Deze zijn meestal mat en hebben soms structuur. Door het matte uiterlijk passen deze lijsten goed bij een basic, chique of moderne woonstijl.

Hout

Hout is misschien wel het meest gebruikte materiaal. Hout is veelzijdig en leent zich voor allerlei vormen en verschillende soorten afwerkingen. Daardoor zijn er veel verschillende houten lijsten. Een ongeverfde fotolijst past mooi in een landelijke of romantische woonstijl, een zwarte fotolijst past beter bij een stoer of modern interieur.

Metaal

Metaal wordt ook veel gebruikt als materiaal. Vaak zijn metalen fotolijstjes vooral rechthoekig of vierkant. Toch is bijna geen enkele metalen fotolijstje hetzelfde, want er wordt relatief veel gespeeld met het materiaal. Doordat metalen fotolijsten vaak strak en grafisch qua ontwerp zijn, passen deze erg goed bij een industriële woonstijl of een Scandinavisch interieur.

Glas

Met een glazen fotolijst wordt meestal een lijst bedoeld die een subtiel frame hebben waardoor het bijna lijkt alsof deze alleen van glas zijn gemaakt. Afhankelijk van de vorm van het fotolijstje passen glazen fotolijsten bij een basic, industriële, moderne of Scandinavische woonstijl.

eethoek planten beige

Vormen van fotolijsten

Er zijn verschillende vormen van fotolijsten, per formaat is er meestal ook keuze uit verschillende vormen. Afhankelijk van de foto die in de fotolijst terecht komt, kun je kiezen voor een bepaalde vorm.

Rond

Bij een ronde fotolijst draait het vooral om het middelpunt van een foto of afbeelding. De randen van een foto zijn dan vaak ondergeschikt aan het middelpunt. Een ronde fotolijst zijn speels vallen op als je een combinatie maakt met rechthoekige lijsten.

Ovaal

Bij een ovale fotolijst draait het ook om het middelpunt van een foto of afbeelding. Een ovale fotolijst is daardoor erg geschikt voor bijvoorbeeld portretfoto’s waarbij het gezicht van een persoon in het midden van de ovale fotolijst staat.

Vierkant

De vierkante fotolijst groeit sterk aan populariteit ten opzichte van ronde of rechthoekige fotolijsten. Via social media steeds worden steeds vaker vierkante foto’s gedeeld deze foto’s belanden vervolgens weer in een vierkante lijst. Een vierkante vorm komt ook voor bij collage fotolijsten waarbij er in een vierkante vorm meerdere rechthoekige lijsten staan. Daarbij is er dus geen verlies van een deel van de afbeelding.

Rechthoekig

Een rechthoekige fotolijst komt het meeste voor, omdat fotocamera’s standaard rechthoekige foto’s maken. Hoewel een rechthoekig exemplaar dus qua vorm minder speels lijkt dan andere vormen fotolijsten, zijn er bij rechthoekige fotolijsten toch nog veel bijzondere details mogelijk. Zoals bijvoorbeeld dubbele lijnen, grafische vormen, structuur in de fotolijst of materiaalgebruik.

eethoek fotolijsten blauw

Staande fotolijst

Bij een staande fotolijst gaat het niet om een staande of liggende positie van de foto, maar gaat het om staand in de letterlijke betekenis van het woord: de fotolijst staat op een meubelstuk. Naast een gewone fotolijst met een standaard zijn er nog andere staande fotolijsten. Zo kun je een kaartenstandaard of kaartenhouder gebruiken voor foto’s, dat is vaak een houder waarin je een foto of afbeelding kunt schuiven of klemmen.

Aan de muur

Een fotolijst voor aan de muur wordt meestal opgehangen door middel van een kleine klem aan de achterkant van de lijst. Naast de reguliere fotolijsten zijn er nog andere vormen voor aan de muur. Bij een fotokoord wordt er een stuk touw bevestigd aan de muur met daaraan verschillende klemmen om foto’s te bevestigen. Een posterframe of wissellijst bestaat uit een onderkant en bovenkant waaraan een poster of foto bevestigd kan worden met een schuifmechanisme of magneten.

Collage

Bij een collage is er plek voor meerdere foto’s in een frame. Er bestaan zowel collage fotolijsten die neergezet kunnen \]worden als collage fotolijsten die opgehangen kunnen worden. Ook komen meerdere vormen en materialen voor bij deze lijsten.

Inspiratie

Er zijn veel mogelijkheden om een fotolijst mooi te stylen in huis. Groepeer verschillende fotolijsten aan de muur, wissel hierbij de formaten af. Je kunt ook een aantal lijsten verzamelen op een pronkrek. Je kunt ook fotolijstjes zonder foto’s gebruiken als decoratie. Kun je er geen vinden naar jouw smaak? Laat je inspireren om foto’s op hout te bevestigen of simpelweg papier achter jouw foto te hangen. Heb je nog lijsten die niet meer passen de woonstijl van jouw interieur? Deze kunnen op verschillende manieren nog hergebruikt worden. Maak bijvoorbeeld een lambrisering met oude fotolijsten of een kweekkas met oude lijsten.

fotolijsten fotowand

Merken op vtwonen.nl

Bloomingville heeft verschillende lijsten in hun collectie. De meesten zijn gemaakt van hout of metaal en zijn ongeverfd, de lijsten zijn rechthoekig of vierkant. De lijsten passen goed bij een moderne, romantische of Scandinavische woonstijl.

Umbra is wat betreft fotolijsten zeer veelzijdig. Zo heeft het merk collage fotolijsten in verschillende vormen, fotohouders en fotokoorden, verzamelingen grafische fotolijsten genaamd ‘prisma’ en ‘matrix’, fotobomen en bijzondere fotodisplays waarin foto’s geschoven kunnen worden.

Clayre & Eef heeft rechthoekige en vierkante fotolijsten die erg mooi passen bij een landelijke of klassieke woonstijl. Deze kunnen gebruikt worden voor eigen foto’s, maar worden geleverd met afbeeldingen van vlinders die ook goed passen bij de lijsten.

Madam Stoltz heeft een aantal fotolijsten in hun collectie die bestaan uit een zeer subtiel metalen frame en een opvallend glazen raam waarachter foto’s geplaatst kunnen worden. Bij dit soort glazen blikvangers kan het erg mooi zijn om een foto erin te plaatsen kleiner dan het glazen raam.

nog meer: Adviespagina