WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bloempotten: zoveel te kiezen!

De meeste planten worden verkocht in plastic potten, daarom is een bloempot onmisbaar wanneer je de plant een mooie plek in huis wilt geven. Maar er zijn nog veel meer redenen om een bloempot aan te schaffen. Want de juiste bloempot helpt je bij de verzorging en laat de plant echt onderdeel uitmaken van de styling van interieur of exterieur.

De keuze aan bloempotten is ontzettend divers, zowel qua materialen als qua kleuren en vormen. Daarnaast zijn bloempotten onmisbaar bij de urban jungle trend waarbij zowel buiten als binnen omgetoverd worden tot een groen paradijs. Door te kiezen voor een bloempot van hetzelfde materiaal of dezelfde kleur, kun je eenheid behouden in een urban jungle. Of kies juist voor contrasterende kleuren en vormen voor een speels effect.

bloempotten
Diverse bloempotten met groene planten aan een wandrek

Er zijn verschillende materialen waarvan bloempotten gemaakt worden. Je kent natuurlijk de bloempotten van klei of terracotta, maar er zijn ook steeds mooiere kunststof bloempotten. En wat dacht je van bloempotten van glasvezel, polyrotan, polyrazzo en keramiek?

Klei en terracotta bloempotten

Een bloempot van klei of aardewerk heeft verschillende voordelen. Zo zijn aardewerk bloempotten UV-bestendig, watervast en bestand tegen vorst. Een bloempot van klei kan schoongemaakt worden met water en milde zeep. Bij gebruik kan er een kalklaag ontstaan door water dat verdampt, deze kalklaag kan schoongemaakt worden door de pot in azijnwater neer te zetten. Gebruik bij een grote klei bloempot een inzet voor directe waterafvoer, zo hoef je niet de hele pot te vullen met aarde. Bloempotten van klei of terracotta potten lenen zich er uitstekend voor om te verven. Zo kun je een bloempot afstemmen op jouw interieur of exterieur.

Bloempotten van keramiek

Bloempotten van keramiek vallen eigenlijk ook onder klei bloempotten. Het verschil is dat keramiek bijna altijd geglazuurd is, daardoor zijn deze potten waterdicht en weer- en vorstbestendig. Een ophoping van water kan wel voor barsten zorgen, let daarom goed op de waterafvoer. Schoonmaken van keramiek bloempotten kan met water en milde zeep.

Kunststof bloempotten

Een kunststof bloempot heeft een heel andere uitstraling dan een pot van aardewerk, maar wel een aantal voordelen. Ze zijn erg licht en makkelijk te tillen, breken nauwelijks en zijn bestand tegen vorst en hogere temperaturen. Kunststof is bestand tegen chemische middelen en kan dus goed schoongemaakt worden. Het ‘ademt’ niet, waardoor water minder snel verdampt en planten dus minder snel uitdrogen. Bij een grote kunststof bloempot kun je gebruik maken van een inzet zodat niet de hele pot met aarde gevuld hoeft te worden. Een kunststof bloempot dient wel op een stevige ondergrond te staan, want doordat het materiaal zo licht is, is er ook risico op vallen of wegwaaien wanneer kunststof bloempotten buiten worden gebruikt. Eventueel kun je onderin de bloempot wat stenen neerleggen om de pot zwaarder te maken.

bloempotten en vazen
Beschilderde bloempot en diverse vazen

Bloempotten van glasvezel

Glasvezel is wellicht minder bekend dan kunststof en aardewerk, maar glasvezel bloempotten hebben meerdere voordelen. Het is duurzaam, licht en daardoor makkelijk te tillen, het is corrosie- en weerbestendig en breekt niet. Bloempotten van glasvezel zijn erg stabiel en bestand tegen vorst wanneer het water kan weglopen. Zorg daarom wel voor een directe waterafvoer, bijvoorbeeld door een inzet te gebruiken. Je kunt de pot vullen met grind om deze zwaarder en stabieler te maken. Mocht een bloempot van glasvezel beschadigd raken met krassen, dan kan dit met autolak hersteld worden.

Betonnen bloempotten

Betonnen bloempotten zijn heel stevig en cement is een gebruiksvriendelijk materiaal om bijvoorbeeld ook zelf bloempotten te maken als je niet kunt vinden wat je zoekt. Beton is corrosie- en weerbestendig, duurzaam en recyclebaar. Betonnen bloempotten verblijven in de winter liever binnen, omdat ophopingen van water kunnen zorgen voor barsten. De dikte van de betonlaag heeft hier uiteraard wel effect op: een dikke betonlaag is beter bestand tegen waterophopingen. Gebruik ook bij betonnen bloempotten een inzet voor een betere waterafvoer. Betonnen bloempotten kunnen worden schoongemaakt met water en milde zeep.

gekleurde bloempotten
Gele kast met bloempotten in diverse kleuren

Bloempotten voor binnen of buiten

Bijna alle materialen bloempotten zijn weer- en vorstbestendig en daardoor geschikt voor zowel binnen als buiten.  Keramiek of beton kunnen wel barsten bij vorst buiten. En kunststof bloempotten kunnen door hun lichte gewicht vallen of wegwaaien buiten, maar dit is op te lossen door de bloempotten te verzwaren met stenen of grind. Bij elke bloempot geldt dat een teveel aan water niet wenselijk is ook binnen niet.

Vormen bloempotten

De meeste bloempotten zijn rond of hebben een cilindervorm en dit is niet zonder reden. Bij ronde potten kunnen de wortels van een plant zich vaak beter spreiden. Vierkante bloempotten zijn ook een optie, maar eigenlijk alleen geschikt als de plant loodrecht in de hoogte groeit en geen uitstekende wortels of vertakkingen aan de zijkanten heeft. Er zijn uiteraard ook bloempotten verkrijgbaar met een bijzondere vorm, let er dan wel op dat de plant hier geschikt voor is en dat er nog genoeg ruimte overblijft voor de wortels van de plant.

bloempotten keuken ideeën
Pastel keuken met witte bloempotten

Formaat bloempotten

Naast de vorm van een bloempot is het formaat van een bloempot ook belangrijk voor de groei van een plant. Een bloempot heeft idealiter een diameter die even groot is als de hoogte van een plant. Dit geldt overigens niet voor alle planten, want rozen bijvoorbeeld hebben lange wortels en eerder behoefte aan een diepe en smalle pot. Bepaal bij het kiezen van de bloempot altijd eerst voor welke plant deze gebruikt gaat worden. Denk na over hoeveel de plant de komende tijd nog gaat groeien of de wortels veel vertakkingen hebben of misschien wel recht naar beneden groeien. Zorg er sowieso voor dat de wortel van de plant vijf tot tien centimeter van de rand van de bloempot zit.

De mooiste merken bloempotten

 • Handed by verkoopt staande standaards of hangende sets voor bloempotten. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en met verschillende patronen.
 • Madam Stoltz heeft een aantal plantenstandaards in hun collectie. Daarnaast doet ook Madam Stoltz mee aan de hangplanten-trend met een aantal plantenhangers.
 • Ferm Living verkoopt grotere staande plantenstandaards, verhoogde plantenbakken, plantenhouders en bloempotten in hexagonvorm.
 • Elho staat bekend om hun bloempotten. In hun collectie vind je kunststof bloempotten in verschillende kleuren, waaronder veel wit en pastelkleuren. Elho heeft zowel basic bloempotten als duurzame design bloempotten.
 • Serax verkoopt bloempotten van aardewerk, klei of keramiek in verschillende kleuren, vormen en soms met structuren op de pot verwerkt.
 • Nordal verkoopt robuuste plantenpotten, maar ook plantenstandaards gemaakt van aardewerk en canvas zakken voor planten.
 • De bloempotten van het merk Mica Decorations zijn met name geschikt voor binnen, een serre of met mooi weer op het terras. De bloempotten zijn gemaakt van aardewerk, kunststof, soms zelfs glas.

Bloempotten in alle stijlen

 • Bij een basic woonstijl passen de kunststof bloempotten of de simpele aardewerk bloempotten van het merk Serax. Deze bloempotten zijn ideaal voor binnen, maar ook geschikt voor buiten.
 • Bij een stoere of industriële woonstijl passen robuuste potten in donkere kleuren. Zowel bloempotten van aardewerk als metaal zijn geschikt voor een industriële stijl. Merken zoals Bloomingville of Nordal.
 • Naast groen nog meer kleur in huis? Er zijn een aantal merken met kleurrijke bloempotten. Het merk Elho verkoopt kunststof bloempotten in pastelkleuren, Serax en Mica hebben keramieken bloempotten in verschillende kleuren.
 • Ook echte designliefhebbers kunnen bloempotten in huis neerzetten. De volgende merken hebben echte design bloempotten in hun collecties: Ferm Living en Menu. De meeste design bloempotten zijn strak, hebben geen structuur en zijn uitgevoerd in een enkele kleur.
nog meer: Adviespagina