Stappenplan: zolder verbouwen

beeld vtwonen Beeld

Heeft jouw woning een mooie zolder die je niet optimaal benut? Je kunt je zolder verbouwen en zo extra kamers en ruimte creëren. Bijkomend voordeel: je woning stijgt ook nog eens in waarde.

Lees verder onder de advertentie

Isolatie

Als je extra woonruimte op zolder wilt creëren, neem dan eerst het dak goed onder de loep. Is alles goed geïsoleerd? Doorgaans verliest een woning de meeste warmte via het dak. Goed isoleren scheelt kou en stookkosten. Schuine daken worden meestal van binnenuit geïsoleerd. In het geval van een oud huis wordt van binnenuit isolatie tussen de gordingen (balken) aangebracht. Hier overheen komen dan vaak gipsplaten en vervolgens wordt het geheel gestuukt. Het houten dakbeschot is dan niet meer te zien. Overleg met de aannemer als je het dakbeschot wel wilt blijven zien. Het is ook mogelijk om het dak van buitenaf te isoleren. Dit betekent wel dat alle dakpannen van het dak moeten om het isolatiemateriaal te kunnen aanbrengen.

De plafonds

In woningen uit de jaren 20 en 30 is het plafond soms aan de lage kant, maar in de meeste nieuwbouwhuizen is de zolder hoog en open tot de nok. Om kamers te creëren kun je tussenwandjes zetten of de kamers als losstaande doosjes in de open ruimte plaatsen. Als je de wanden van de kamers niet op het schuine dak wilt laten aansluiten, dan zul je er plafonds in moeten maken. Als je daarvoor kiest, kun je op de plafonds nog extra bergruimte creëren.

De wanden

Houd er rekening mee dat de wanden die je gaat plaatsen op een bestaande vloer komen te staan. De draagkracht van vloeren is per situatie verschillend en afhankelijk van het soort vloer. Kies bij een minder draagkrachtige vloer bij voorkeur voor lichte scheidingswanden, bijvoorbeeld houtskeletbouw of metal-stud. Deze scheidingswanden bestaan uit houten of lichte metalen stijlen en regels. Dit hoeven heus geen onaantrekkelijke holle wanden te worden, waar je geen schilderijtje aan kunt ophangen. Als je de wanden over de volledige hoogte van achterhout voorziet en ze volstopt met een zwaar isolatiemateriaal, wordt het een prachtige, volwaardige wand.

Zelf doen?

Als je handig bent, kun je het verbouwen van je zolder prima zelf uitvoeren. De grootste uitdaging is het isoleren en ventileren van de woning. Houd er rekening mee dat oude woningen vaak vanzelf geventileerd werden door alle kieren en naden. Nieuwe woningen zijn al goed geïsoleerd en meestal voorzien van een ventilatiesysteem. Voer je de verbouwing zelf uit, dan moet je oppassen voor een ‘koudebrug’. Dit is een verbinding in de constructie waarbij de kou van buiten naar de binnenzijde van de constructie wordt geleid, bijvoorbeeld door een doorlopende betonnen verdiepingsvloer of stalen raamkozijnen. In de winter lekt er dan onnodig warmte weg en in de zomer wordt het te warm in huis. Op plaatsen waar een koudebrug aanwezig is, zal de warme binnenlucht condenseren, met vochtproblemen tot gevolg. Als dit soort problemen zich voordoen, kun je het beste advies vragen aan een aannemer of architect.

Niet zelf aan de slag?

Als je een architect of aannemer wilt inschakelen voor het verbouwen van de zolder, zet dan eerst je ideeën op papier. Een architect vertaalt deze naar ontwerptekeningen en vraagt eventuele vergunningen aan. Er wordt een bouwtekening en werkomschrijving gemaakt, waarmee een offerteaanvraag gedaan kan worden bij diverse aannemers. De architect zal je helpen met het vergelijken van de prijzen en je een gefundeerd advies geven over de te contracteren aannemer. Als de contracten met de aannemer zijn gesloten, dan kan de architect nog helpen met het begeleiden van de bouw en de oplevering. Idee: doe de vergunningscheck op www.omgevingsloket.nl om te zien of je een vergunning nodig hebt voor je verbouwplannen.

Bron: vtwonen home guide 2015

Lees verder onder de advertentie