Zo blaas je een ingezakte bank nieuw leven in

Lichte woonkamer met grijs en wittinten Beeld vtwonen 03-2017 | styling Moniek Visser, fotografie Sjoerd Eickmans | woonkamer
Beeld vtwonen 03-2017 | styling Moniek Visser, fotografie Sjoerd Eickmans | woonkamer

Banken hebben vaak heel wat gebruiksuren. Met als gevolg dat ze na verloop van tijd hun vorm verliezen en wat kunnen inzakken. Als het opkloppen van de kussens niet meer werkt, hoeft de ingezakte bank niet meteen de deur uit. Dankzij deze tips blaas je een ingezakte bank nieuw leven in. 

Lees verder onder de advertentie

Wat heb je nodig?

Om de bank weer terug in de originele vorm te krijgen, heb je een paar dingen nodig. Te beginnen bij schuimrubber en kussenvulling. Tussenvulling – die je scoort in hobbywinkels, bouwmarkten of gewoon online – is ook nog een optie. Bekijk voordat je de kussenvulling koopt wat voor vulling er in de kussens zit. Dit kan een wattenvulling of enkele schuimblokjes (polyether) zijn. Schaf de soort aan die al in de ingezakte bank zit. Om het materiaal te bevestigen, gebruik je lijm. Lijmspray is in dit geval het handigst. Ga op zoek naar een sterke variant, die geschikt is voor stoffen.

LEES OOK
Oude bank? Zo lijkt ie weer als nieuw

De zitvlakken opvullen

Is op de bank duidelijk te zien waar het meest gezeten wordt? Laat de zitvlakken er dan weer als nieuw uitzien met schuimrubber. Begin met het bepalen waar de bank precies is ingezakt en haal daar de hoes van de zitkussens. Vaak zie je dan een laag schuimrubber en tussenvulling. Vervang het schuimrubber of breng een nieuwe laag aan over het bestaande kussen. Zorg dat de boel goed vastgeplakt wordt, ook de randen. Je wilt namelijk niet dat de boel continu oprolt of draait in de hoes. Is de tussenvulling ook niet meer egaal? Deze kun je vervangen door het kussen een paar keer in te wikkelen voordat je ‘m weer in de hoes stopt.

Lees verder onder de advertentie

De kussens opvullen

Liggen de kussens er na het opschudden binnen de kortste keren weer futloos bij? Vul de inhoud dan met wat extra kussenvulling. Het probleem is dan zo verholpen. Haal het kussen uit de hoes en check of de volgende hoes ook een opening heeft. Zo niet, haal de naad dan los. Doe het zo netjes mogelijk zodat de boel weer mooi dicht kan. Het gat hoeft niet groot te zijn, als je hand er maar doorheen past. Schud nu de bestaande vulling extra goed door elkaar zodat het los van elkaar komt. Stop hier wat nieuwe vulling bij, net zo lang tot het kussen zijn volume weer terug heeft. Nu de kussens bijgevuld zijn, behouden ze hun vorm langer en lijkt de bank als nieuw.

LEES OOK
Zo geef je de bank een upgrade met kussens

Shop banken…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 03-2017 | styling Moniek Visser | fotografie Sjoerd Eickmans