WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Woonidee: maak net als stylist Eva een zitplek van de vensterbank

Dé oplossing voor iedereen zonder tuin of balkon: een fijne, brede vensterbank voor het raam. Zo kun je toch nog een beetje buiten zitten. Ga je er niet zitten? Dan is het een ideale plek om allerlei mooie items neer te zetten. Met deze tips creëer je net als vtwonen-stylist Eva bij Erik en Madeleine in Grootebroek een zitplek bij het raam.

zitplek vensterbank kussens

Industrieel, maar kil

Stylist Eva ging aan de slag bij Erik en Madeleine in Grootebroek. Hun woonprobleem: overal in het huis kwamen industriële elementen terug – een grijze tegelvloer, betonlook wand en fabriekslampen – terwijl Madeleine daar helemaal niet van houdt. Vorig jaar hebben ze zwarte wandtegels en een industriële stalen deur geplaatst, maar die hebben het interieur nog killer gemaakt. Voor Madeleine was alles bij elkaar nu too much

Eva liet de grijze tegelvloer liggen, maar gaf de felrode keuken wel een nieuwe look. ‘Ik heb de keuken laten wrappen’, vertelt Eva. ‘En naast de keuken zit een vensterbank, waar ik een zitplek van maakte. We gebruikten hiervoor de hele raampartij. Met op maat gemaakte kussens op de bank en verrijdbare bakken eronder, zodat ze extra opbergruimte hebben voor onder andere het speelgoed van de kinderen.’

LEES OOK
Dit is alles wat je moet weten over een keuken wrappen

vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 3 seizoen 14 | Marianne in Amsterdam

Dé oplossing voor iedereen zonder tuin en balkon: een fijne, brede vensterbank voor

het raam. 

Zitplek in de vensterbank maken

Ook een zitplek in de vensterbank maken? ‘Zorg dat de vensterbank minimaal 40 tot 45 centimeter breed is. Dan kun je er lekker op zitten’, zegt Eva. 

Klusser Michiel heeft voor deze DIY een bovenplaat van mdf gebruikt. ‘Die heb ik wat opgedikt, voor een robuuster uiterlijk, en het is ook wat steviger.’ Michiel gebruikte ook spaanders, ‘voor meer stevigheid’, en mdf voor de verrijdbare opbergbakken onder de vensterbank. ‘Onder deze bakken heb ik wieltjes geplaatst, zodat de kinderen van Erik en Madeleine door de hele kamer met het speelgoed kunnen rijden. En als ze uitgespeeld zijn, schuif je de bakken zo weer onder de vensterbank’, legt Michiel uit.

Eva: ‘Het speelgoed van de kinderen nam eerst veel plek in beslag. Daarom heb ik meerdere hoekjes gecreëerd, een bureau tussen de dressoirs, sidetables achter de bank en dus een zitplek bij het raam in de keuken. Als je met veel mensen in een huis woont, is het fijn om meerdere plekjes te hebben waar je jezelf kunt terugtrekken, terwijl je wel samen in een ruimte bent.’ Om te zorgen voor meer eenheid, heeft Eva de vensterbank en verrijdbare opbergbakken laten verven in dezelfde kleur als de muur in de keuken, Suedebruin van Flexa. ‘Zo kun je ze mooi mee laten blenden.’

Zitkussens

Veel meer dan mdf, zitkussens en een paar vrolijke kussens heb je dus niet nodig om net als Eva een zitplek bij het raam te maken. Eva gebruikte twee zitkussens en een rugkussen van het merk Nofruit, maar je kun ook zelf een zitkussen maken van een matras en een mooie stof eromheen. En er zijn nog meer manieren om zelf kussens te maken, de leukste ideeën om zelf kussens te maken hebben we hier voor je verzameld.

vensterbank decoratie

Meer inspiratie: stylingtips voor de vensterbank

In plaats van een zitplek te maken, kun je een vensterbank ook op andere manieren stylen: met bloemen, planten en woonaccessoires bijvoorbeeld. Verzamel vazen die te mooi zijn om op te bergen en vul deze aan met aantrekkelijke ornamenten, boeken of andere woondecoratie.

En heb je een radiator onder de vensterbank die je wilt wegwerken zonder warmte te verliezen? Bekijk dan eens met deze DIY radiatorombouw van klusduo Kim en Richard. De ombouw heeft natuurlijk een vtwonen-twist: niet met planken in de breedte, maar met smalle verticale stroken blond berkenhout. Tip: alle benodigdheden voor deze DIY vind je bij Karwei. Je kunt hier je hout op maat laten zagen.

LEES OOK
Eva blikt terug met voor- en na-foto’s: make-over in Grootebroek

Shop de stijl…

nog meer: Woonkamer