WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit zijn de 7 meest gemaakte stylingfouten in de woonkamer

Het is soms lastig uit te leggen waarom, maar in sommige huizen zie je meteen dat het klopt. Terwijl met andere woonkamers – hoe mooi de spullen ook – iets geks is waar je je vinger maar niet op kan leggen. Misschien is het een van deze meest gemaakte stylingfouten in de woonkamer.

Kloppend plaatje

Een goed ingerichte woonkamer is indrukwekkend, maar tegelijkertijd vertrouwd en veilig. Interieurontwerpers hebben er hun werk van gemaakt om te ontdekken waar het geheim ‘m in schuilt. En waar het in zoveel woonkamers precies misgaat. Goed om even na te lopen als je zelf nog niet 100% tevreden bent over je eigen woonkamer. Wie weet klopt het plaatje veel beter met een paar simpele aanpassingen.

Fout 1: De verkeerde bank

Ontwerpers zijn het erover eens dat een mooie woonkamer begint bij de goede bank. Vaak is de bank die je al hebt nog prima: hij zit lekker en is niet versleten of doorgezakt. Maar met een bank die niet bij de rest past, krijg je nooit het interieur dat je voor ogen hebt.

Koop een bank niet impulsief. Maak van tevoren een vloerplan waar je de meubels intekent en bedenk ook van tevoren hoe hoog de bank moet zijn. Met een accessoire kun je nog eens de mist in gaan, met een bank is dat een verrekte prijzig geintje.

Houd het simpel. Een eenvoudige bank gaat lang mee en is makkelijk te stylen. Let op de kwaliteit van de stof en hoe tijdloos het model is en waak voor te krullerige details.

Fout 2: De showroom look

Nog zoiets wat je in veel huizen ziet: de showroom-look. Oftewel een woonkamer die eruit ziet alsof-ie rechtstreeks uit één winkel is gekopieerd. Maar door nieuwe en oude spullen met elkaar te combineren krijg je juist een interessante, eigen woonkamer.

Om te voorkomen dat de kamer eruit ziet als een winkel is het een goed idee om budget over te houden voor verlichting, textiel en accessoires nadat de grote meubels zijn aangeschaft. Dat zijn de dingen die een ruimte karakteristiek maken. Ga ook liever voor vloer- en tafellampen in plaats van één grote lichtbron aan het plafond.

Fout 3: Een te klein tapijt

Wees niet te zuinig wanneer het aankomt op een vloerkleed. Een te klein vloerkleed is echt zonde, ook al is een groter kleed kostbaarder. Tenzij je echt een hele kleine woonkamer hebt, ben je gebaat bij een kleed van minstens 240 centimeter bij 304 centimeter. Een kleiner kleed is prima voor de slaapkamer, de gang of de keuken, maar werkt (meestal) niet in de woonkamer.

Fout 4: De verkeerde indeling

In veel huizen wordt de bank tegenover de tv geplaatst en dat is dat. Een goede indeling vereist net iets meer planning. Denk na over zitjes. In een grote, open ruimte is het fijn om een zitplek te hebben waarin je de hele kamer overziet. In een kleine kamer is een zitplek met uitzicht naar buiten fijn. In een huiskamer met een haard, is het soms de vraag waar je de tv laat. Een tv-meubel is vaak log en een sta-in-de-weg. De oplossing kan een projector zijn die projecteert op de witte muur boven de haard.

Fout 5: Verkeerd opgehangen kunst

Kunst die niet goed is opgehangen, is als iemand die een foute pruik draagt in een film: het leidt nogal af. Het is moeilijk om het níet te zien. Van kunst wordt gezegd dat het op oog-niveau moet hangen, maar die vlieger gaat niet altijd op. Het geldt bijvoorbeeld niet als het plafond laag is of je lang bent. Als je de muur verticaal van onder naar boven in vier secties zou opsplitsen, hangt de lijst in het derde kwadrant.

Fout 6: Het is niet leefbaar

De tijd waarin meubels zorgvuldig in het plastic werd gehangen, is gelukkig allang voorbij. Kijk of de woonkamer een ontspannen plek is waar je gewoon het leven van alledag kan leven. Ga voor textiel en vloerkleden die tegen een stootje kunnen.

Heb je een gezin? Laat zijde achterwege en ga voor een wollen vloerkleed. Zorg ervoor dat er genoeg opbergruimte in de kamer is waar je rondslingerend speelgoed, boeken, afstandsbedieningen en andere ‘rommel’ in kwijt kan. Dan is het in no time opgeruimd wanneer zich onverwachts bezoek meldt.

Fout 7: Vasthouden aan één stijl

Vaak voelen mensen zich gebonden aan de architectuur van het huis en zoeken ze enkel meubels die passen binnen die stijl. Mix juist verschillende stijlen met elkaar en zet vintage naast nieuw en modern. Juist het contrast maakt een inrichting sterk en tijdloos. Let bij het mixen van nieuw en tweedehands op de hoogte van de meubels. Traditionele meubels zijn vaak hoger dan de moderne stukken.

Bron: vtwonen 07-2018 | Fotografie Alexander van Berge | Styling Fietje Bruijn

Shop moois voor in huis…

nog meer: Woonkamer