WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een smalle, diepe woonkamer indelen: zo doe je dat

Je zithoek mooi en praktisch inrichten is best een uitdaging als je de eigenaar bent van een smalle, diepe woonkamer. De meeste woonkamers zijn namelijk ruim in de breedte en minder diep – ideaal om een knusse zithoek te creëren. Maar hoe doe je dat dan precies met die diepe, smalle ruimte? Kijk het af bij Roeland en Wendy in Rhoon!

vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 15 aflevering 10

Plaats de bank in het midden en creëer hoekjes

In veel woningen wordt de zitbank tegen de muur geplaatst, tegenover de tv: voilà, daar is je zithoek. Maar met een diepe woonkamer creëer je zo geen knusse tv-hoek én kun je simpelweg je favoriete serie niet goed zien van zo’n afstand. Plaats daarom de bank in het midden van je woonkamer, zodat je aan de achterkant nog loopruimte en eventueel kastruimte overhoudt. Zo breek je de ruimte en daarmee benut je de diepte van de kamer beter. Bovendien creëer je op die manier verschillende hoekjes.

Slanke meubels

Kijk met een smalle woonkamer uit met logge meubels. Je zithoek raakt zo snel opgepropt. Kies daarvoor in de plaats voor smallere, verfijnde meubels die bij de ruimte passen. Let bij alles wat je koopt goed op de verhoudingen. Niet alleen zorg je zo voor voldoende (loop)ruimte, je interieur blijft zo ook in balans.

vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 15 aflevering 10

Lichte kleuren

In een smalle ruimte is het aan te raden om als basis lichte kleuren te gebruiken op de muren. Ga je voor donkere kleuren, dan zal de ruimte al snel kleiner ogen. Hou je juist van felle of donkere kleuren? Geen nood, plaats dan accenten in die kleuren. Denk aan meubels of accessoires.

Verlichting

Zoals hierboven uitgelegd kan een smalle woonkamer al snel donker ogen. Zorg daarom naast lichte basiskleuren voor voldoende lichtpunten op verschillende plekken. Denk aan spotjes op diverse plekken, muurlampen, vloerlampen en tafellampen. Dat is niet alleen gezellig, de zitkamer wordt optisch ruimer.

vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 15 aflevering 10

Elementenbank

Over slim omgaan met meubels gesproken: als je je bank in het midden van je woonkamer plaatst, kies dan voor een elementenbank. Omdat je niet veel bank in de breedte kwijt kunt en het zitmeubel niet tegen een muur geplaatst is, kun je creatief zijn met de zitplekken. Plaats bijvoorbeeld de elementen niet naast elkaar maar áchter elkaar met de ruggen naar naar elkaar toe, zodat je aan de ‘achterkant’ van de bank extra zitplekken creëert. Voilà: twee keer zoveel plek.

Opbergruimte

Kun je geen kasten in de breedte kwijt naast je tv of bank door de smalle ruimte? Kies dan voor kasten in de diepte. Door de diepte van je woonkamer kun je bijvoorbeeld rondom de tv opbergruimte creëren met een kastenwand (op maat). Ook de wand tegenover je tv is ideaal voor een grote kast: er is tenslotte genoeg ruimte in de diepte. Ook kun je in je diepe woonkamer in het midden een vitrine– of vakkenkast plaatsen. Zo breek je wederom de diepe ruimte én creëer je opbergruimte.

vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 15 aflevering 10

Kinderhoek

Een speelhoekje voor de kinderen creëren is een uitdaging met een smalle woonkamer. Gelukkig is een speelhoek bij uitstek iets dat weinig ruimte in beslag hoeft te nemen. Maak bijvoorbeeld zelf een uitklapbaar bureautje tegen de muur (of laat er een op maat maken) en kies voor smalle wandplanken om wat speelgoed op te bergen.

Houd het interieur rustig

Een tafel hier, een kandelaar daar: niets leuker dan shoppen voor je interieur. Maar voor je het weet staat de hele woonkamer vol. Pas daar dus mee op! Zowel voor meubels als accessoires geldt: houd het rustig en zet de woonkamer niet te vol. Kortom, behoud de rust en ruimte in het interieur.

Shop de stijl…

nog meer: Woonkamer