WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Oude schouw in de woonkamer? Zo style je ‘m

De open haard is vaak een van de elementen die in een oud huis gespaard blijven. Zo’n oude schouw kan namelijk een echt pronkstuk zijn, helemaal als je hem op de juiste manier stylet. Hoe? Ontdek onze tips om de oude schouw te laten shinen.

romantische schouw
Roze tinten aan de muur met neutralen vloerkleed en schouw | Fauteuil links FD Møbler J82 Jørgen Baekmark Lounge Chai,, linnen tas, geruit kussen, geurkaars, mokken op tafel (letoile.store). Fauteuil rechts, vloerkleed, 200×300 cm, kunstwerk Abstract 100×120 cm, rechthoekige spiegel antieklook, vaas in mosterdkleur, glazen artwork op tafel (hkliving.nl). Zacht lila kussen van Bungalow, okergeel kussen, papieren dozen (scandicliving.nl). Oude spiegel met houten rand (com-anders.nl). Salontafel Plateau van Bolia, 34,3×61 cm (hxØ) (vtwonen.nl). Kroonluchter van gedroogde bananenbladeren (rivieramaison.com). Kleur op de wanden vergelijkbaar met Setting Plaster No.231 van Farrow & Ball.

Schilderen

Het opknappen van een oude schouw met een lik verf maakt vaak al een wereld van verschil. De vraag is: wil je ‘m benadrukken of verdoezelen? Schilder de schouw – net als hierboven – in dezelfde kleur als de muur om hem te laten versmelten met de ruimte of ga voor een contrasterende kleur als ‘ie mag opvallen. Een donkere tint oogt chique, een lichte tint juist fris. Neem bij het schilderen ook de hals en eventueel de binnenkant van de open haard mee.

Stuken of betegelen

Door een ouderwetse open haard te stuken geef je hem een compleet nieuwe look. Wel een met een prijskaartje, maar het resultaat mag er zijn! De vorm van de haard wordt behouden en wordt één met het interieur. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de hals te stuken of betegelen: grote tegels geven een ruimtelijk gevoel en symmetrische patronen maken het geheel modern. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden, maar maak het niet te bont: zo’n kolossaal element heeft vrij weinig nodig om goed tot zijn recht te komen.

ecomix vaas
Zwarte ecomix sculptuurkop, 13,5×12,5×20 cm (bxdxh) € 34,95. Zandkleurige ecomix takjes-vaas maat M, 20x8x29 cm (hxdxb) € 49,95. Naturel houten fotolijst met passe-partout, 31x41x2,5 cm € 19,95. Naturel houten fotolijst met passe-partout, 41x51x2,5 cm € 29,95.  Overig privébezit.

Kunst

Gebruik de rand van de schouw als podium voor accessoires, kunst en een luchtig boeket. Maak het ook nu niet te bont, het mooiste is als de items met elkaar in evenwicht zijn. Ga bijvoorbeeld voor een groot schilderij en twee kleinere vazen of twee schilderijen en één mooie vaas zoals hiernaast. Werk vooral de hoogte in om een lage schouw optisch omhoog te trekken, met zo’n hoge fles vaas of mooie tak bijvoorbeeld.

Tips nodig? Met de regel van drie kan iedereen stylen.

In de haard

Is de haard buiten gebruik? Grote kans dat er een hoop loze ruimte onder de schouw zit. Niet nodig, want er zijn genoeg manieren om deze lege plek slim te gebruiken. Denk aan een stapel houtblokken om het knusse gevoel van de haard na te bootsen, manden voor rondslingerende kussens – zoals deze jute variant bijvoorbeeld – en tijdschriften of een poef die je eronder vandaan tovert bij bezoek.

Shop moois voor boven de oude schouw…

nog meer: Woonkamer