WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Oude schouw in de woonkamer? Zo style je ‘m

De open haard is vaak een van de elementen die in een oud huis gespaard blijven. Zo’n oude schouw kan een echt pronkstuk zijn, maar dat is meer uitzondering dan regel. In een tijdelijk huis of huurwoning is de optie tot slopen er niet altijd, dus kun je hem maar beter een stijlvolle look geven. Hoe? Lees onze tips.

Schilderen

Het opknappen van een oude schouw met een lik verf maakt vaak al een wereld van verschil. De vraag is: wil je ‘m benadrukken of verdoezelen? Schilder de schouw in dezelfde kleur als de muur om hem te laten versmelten met de ruimte of ga voor een contrasterende kleur als ie mag opvallen. Een donkere tint oogt chique en een lichte tint fris. Neem bij het schilderen ook de hals en de binnenkant van de open haard mee.

Stuken of betegelen

Door een ouderwetse open haard te stuken geef je hem een compleet nieuwe look. Wel een look met een prijskaartje, maar het resultaat mag er zijn! De vorm van de haard wordt behouden en wordt één met het interieur. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de hals te stuken of betegelen: grote tegels geven een ruimtelijk gevoel en symmetrische patronen maken het geheel modern. Deze opties geven eindeloos veel mogelijkheden, maar maak het niet te bont: zo’n kolossaal element heeft vrij weinig nodig om tot zijn recht te komen.

Kunst

Gebruik de rand van de schouw als podium voor accessoires, kunst en een luchtig boeket. Maak het ook nu niet te bont, het mooiste is als de items met elkaar in evenwicht zijn. Ga bijvoorbeeld voor een groot schilderij en twee kleinere vazen of twee schilderijen en één mooie vaas. Werk vooral de hoogte in om een lage schouw optisch omhoog te trekken, met zo’n hoge fles vaas bijvoorbeeld.

Met de regel van drie kan iedereen stylen.

In de haard

Is de haard buiten gebruik? Grote kans dat er een hoop loze ruimte onder de schouw zit. Niet nodig, want er zijn genoeg manieren om deze lege plek slim te gebruiken. Denk aan een stapel houtblokken om het knusse gevoel van de haard na te bootsen, manden voor rondslingerende kussens (deze jute variant bijvoorbeeld) en tijdschriften of een poef die je er onder vandaan kan toveren bij bezoek.

Shop moois voor aan de wand…

nog meer: Woonkamer