WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nationale Kattendag: zo maak je het huis katvriendelijk op een stijlvolle manier

Slaap- en speelplekken voor de kat verwerken in het interieur: het is een trend waar we niet meer omheen kunnen. Dan bedoelen we niet alleen een krabpaal in de woonkamer zetten. Nee, de viervoeters krijgen een upgrade naar een eigen loungehoek, klimwand of catcave. Ter ere van Nationale Kattendag delen we de leukste tips voor een katvriendelijk huis en het integreren van deze trend. Jij blij, je kat blij.

kattenmand roze bank
wandplank katten muur

Catify het huis

Wat betekent het eigenlijk als je het huis gaat catifyen? Simpel gezegd houdt het in dat je het huis fijn maakt voor de kat op een manier waar je zelf, als interieurliefhebber, ook blij van wordt. Interieurstyling die het huisdier in het middelpunt zet, zeg maar. De trend is ontdekt door Pinterest. Het bedrijf kwam er tijdens een data-onderzoek achter dat er het afgelopen jaar wel vier keer zo veel als normaal naar termen zoals ‘catify your house‘ en ‘cat house design‘ werd gezocht. Deze trend gaat verder dan het wegzetten van een krabpaal. Mensen worden steeds creatiever en creëren zwevende muurplanken die als klimparadijs worden gebruikt, dikke takken die als slaapplekken worden gebruikt, tafelpoten die als krabpalen worden ingezet en kattenbakken die als designkastjes worden vermomd. Ga maar eens op zoektocht, de opties zijn eindeloos.

kat planken krabpaal

Klimmen en klauteren

Op de stoel, over de bank of zelfs op het aanrecht, ondanks hopeloze pogingen om het ze af te leren springen katten óveral op. Hoe mooi is het om de dierenvrienden een eigen speelparadijs te geven? Maar wel in een modern, mooi jasje natuurlijk. Stylist Marianne maakte met wandplanken en een creatief klimrek voor de katten in het interieur van Emil en Leonie. Wil je zelf zo’n klimmuur in huis? Met een paar Ikea Lack planken en zachte schapenvachten heb je in een handomdraai een verticale klimwand voor de katten. Maak op een van de planken een chillplek voor de viervoeters. Zo wordt het écht een onderdeel van het interieur.

LEES OOK
Kattenbaasjes opgelet: deze bloem is giftig voor katten

Katvriendelijke meubels

Je kunt nog zo’n mooie mand kopen, maar daar wordt zelden gebruik van gemaakt. De bank, het vloerkleed of die ene mooie stoel krijgen voorrang. Oh, en een kartonnen doos wint het sowieso van de mand. Maak het huis katvriendelijk door slaapplekken voor de kat in de meubels te verwerken. Met een beetje creativiteit maak je voor je kleine vriend een heus slaapparadijs. Er zijn meubels te vinden waar al een slaapplek voor de kat in verwerkt is, maar je kunt ook zelf aan de slag. Leg bijvoorbeeld een wollig plaid in de vakkenkast. Of maak een slaapplek van een retro tv die je in de kringloopwinkel scoort. Je kat geeft je zéker een 5-kopjeswaardeering.

De kattenbak kan ook een minder opvallende plek krijgen. Maak een gat in een kast en zet de kattenbak erin zodat hij uit het zicht staat. Stylist Eva laat in deze aflevering van vtwonen Weer verliefd op je huis zien hoe je dat doet. Twee linkerhanden? Scoor dan een stijlvolle kast voor de kattenbak.

Redding van de bankleuning

Het zit in de natuur van katten om te krabben: ze doen dit om hun nagels te onderhouden, om territorium af te bakenen en als ze gespannen zijn. Daarom is het belangrijk om krabpalen in huis te zetten, want je wilt de bankleuning natuurlijk redden. Nu denk je misschien aan de standaard krabpalen die het liefst in het donkerste hoekje van de woonkamer wilt zetten, maar in een katvriendelijk huis krijgt de krabpaal een ereplek. Maak zelf een krabwand van sisal of een kokosvezel. Bevestig dit op een losse plank of tegen de zijkant van een meubel. Er zijn tegenwoordig ook stijlvolle krabpalen te krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een cactus, een combi slaap-krabmeubel of ronde krabbol.

kattenmand kat muur

LEES OOK
Met deze trucs haal je kattenharen zó van meubels

Deze producten raden we aan voor een katvriendelijk huis

nog meer: Woonkamer