WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Functioneel én sfeerbepalend: dit zijn de opties voor een binnendeur in de woonkamer

De deur in de woonkamer is misschien wel de meest gebruikte binnendeur in huis. Je loopt ‘m nog net niet plat. Hij verdient dus wel wat extra aandacht want puur functioneel is hij allang niet meer: het materiaal en de kleur geven de woonkamer een totaal andere look. Maar welke deur kies je? En waar moet je rekening mee houden bij het plaatsen?

binnendeur staal
Gerecyclede gordijnstof uit pet-afval in kleur Stro (21), stoflengte 320 cm, per meter € 39,99 (ahouseof­happiness.com). Matzwarte, aluminium roederail 25 mm (Ø) met eindkap Sinus en zwarte plafond­afstandsteun 20 mm, compleet geassembleerd, per meter € 90,- (interstil.nl). Fauteuil Sinclair in Magnolia € 839,- (festamsterdam.com). Vloerkleed Terry in Magnolia, 160×230 cm € 699,- (festamsterdam.com). Vloerlamp Orion met opaal glazen bol € 195,- (zuiver.com). Eiken naturel garderobekast Tulang met visgraateffect, 190x100x50 cm (hxbxd) € 1095,- (loods5.nl). Klos van gerecyclede garens (ahouseofhappiness.com). Zwarte vaas met oren € 30,- (thingsilikethingsilove.com). Metalen schaal van Serax, prijs op aanvraag (dotshop.nl).

Sfeerbepaler

We vallen maar meteen met de deur in huis: de binnendeur in de woonkamer wordt vaak onderschat. Deuren worden bij het verbouwen of inrichten vaak vergeten of onderaan het to-do-lijstje gezet. Zonde, ze zijn echte sfeerbepalers. Met een zwartstalen deur zet je bijvoorbeeld een heel ander gevoel neer dan met een glas-in-lood-deur.

Deur in de woonkamer

De deur in de woonkamer wordt zeer intensief gebruikt. Hij leidt vaak naar de hal om vanuit daar naar boven of buiten te gaan. Soms is het de verbinding naar de keuken of het eetgedeelte. Eén ding hebben alle binnendeuren in de woonkamer met elkaar gemeen: ze hebben een zeer praktische functie. Denk aan:

 • tocht tegenhouden
 • meer privacy 
 • de kamer opdelen
 • ruimtes verbinden
 • warmte binnenhouden
 • geluid dempen
 • extra veiligheid bij inbraak of brand
 • kookgeuren weghouden

Stalen deur in de woonkamer

Belangrijk om je te realiseren is dat de ene deur de andere niet is. De onderlinge verschillen zijn nogal groot. Voor een industriële of moderne look in de woonkamer wint de zwarte, glazen binnendeur nog steeds aan populariteit. Het voordeel van zo’n glazen deur is dat het voor een licht en luchtig effect zorgt. Wanneer je meer waarde hecht aan privacy is een gesloten deur een betere keuze. 

Nog een paar voorbeelden van deuren in de woonkamer:

 • Een houten schuifdeur met stoer ophangsysteem past goed bij een landelijke woonkamer. Wist je dat je deze makkelijk zelf maakt?
 • Simpel wit met zwarte deurklinken geeft een minimalistische uitstraling. 
 • Een zwarte deur met zwarte klinken geeft een stoer ton-sur-ton effect. Maak het af door de deurposten ook zwart te schilderen. Meer over deuren in een kleur lees je hier.
 • Ensuite deuren tussen de keuken en woonkamer geven het onweerstaanbare jaren ’30-effect.
 • Een glazen wand met openslaande deur dient als room divider of moderne ensuite. 

Benieuwd naar alle soorten deuren? Deze lijst helpt je bij je zoektocht naar een nieuwe binnendeur. 

“Voor een industriële look wint de zwarte, glazen binnendeur nog steeds

aan populariteit”

zwarte scheidingswand
Aluminium tussenwand met deuren prijs op aanvraag (gewoongers.nl). erisde haard € 129,- v€ 309,- € 249,- -,, op maat gemaakt in kleur Chambray Mustard,p per stuk € 13,90,Overig privébezit. 8 t/m 14 Flexa Creations muurverf in de eetkamer Brave Ground, in de keuken Worthy Clay (flexa.nl). Massief eikenhouten visgraatvloer, licht gerookt en afgewerkt met olie prijs op aanvraag, betonlook pvc vloer prijs op aanvraag (woninginrichting- aanhuis.nl). Transparante gordijnen Jetze prijs op aanvraag (eijffinger.com). Aluminium deuren prijs op aanvraag (gewoongers.nl). Oven, kookplaat prijs op aanvraag (atag.nl). Tafel Tree van Woud € 1199,-, grijze stoelen Catch van BePureHome, per stuk € 159,-, bruine stoelen Patch van Bodilson, per stuk € 239,-, zwarte wandlamp Mantis € 950,- (eijerkamp.nl). Groot wit kunstwerk naast tafel Brutalism € 595,-, felgeel kunstwerk € 195,- (hkliving.nl). Hanglamp Marlon € 78,99 (zuiver.com). Tafellamp op de wandplank in de keuken Athens € 73,- (itsaboutromi.nl). Vaas van HKliving € 39,95, zwarte kandelaars per stuk vanaf € 15,25 (vtwonen.nl). Overig privébezit.

Het inmeten van een binnendeur

Naast de looks zijn ook de afmetingen van de binnendeur belangrijk. Hoe breed moet een binnendeur bijvoorbeeld zijn? In Nederland gelden de volgende standaardafmetingen. Uiteraard kun je ook op zoek naar een deur op maat.

 • Deurhoogtes: 201,5, 211,5, 231,5, 234 centimeter.
 • Deurbreedtes: 53, 58, 63, 68, 73, 78, 83, 88, 93 centimeter.
 • Deurdikte: tussen de 38 en 40 millimeter.

Een opdekdeur of een stompe deur?

Met alleen de afmetingen ben je er nog niet. Zo kun je ook nog kiezen tussen een opdekdeur en een stompe deur. Welke beter is, ligt aan jouw situatie. Wat het verschil is tussen deze twee deuren?

 • Een opdekdeur valt niet in het kozijn, maar over het kozijn heen. Hierdoor zie je geen naden of kieren en steekt de deur een klein stukje uit. Deze variant is luxer en meestal duurder dan de stompe deur. 
 • Een stompe deur past precies in het kozijn. Ga je voor deze deur, dan is het belangrijk om de draairichting aan te geven. 

Wat kost een deur in de woonkamer?

Nu je de verschillende stijlen en afmetingen weet, heb je vast in gedachten wat ongeveer je wensen zijn. Alleen wat zijn precies de prijzen?

De kosten van een binnendeur zijn erg afhankelijk van het materiaal. Een standaard houten deur (met kozijn) begint ongeveer bij € 150. Wil je een werkje in het hout, dan stijgt de prijs naar gemiddeld zo’n € 300.

Aan een stalen binnendeur deur hangt een hoger prijskaartje: dit begint bij ongeveer € 1.500 voor een enkele deur. Een budgettip: sommige houten, zwarte deuren met glas zijn bijna niet van staal te onderscheiden en een stuk goedkoper.

Wat kost een deur inmeten?

Heb je twee linkerhanden? Schakel dan een professional in. Verschillende bedrijven bieden een inmeetservice aan. Zo weet je zeker dat alles perfect past. Ook het monteren kun je uitbesteden, een groot voordeel hierbij is dat de oude deuren soms ook opgehaald worden.

Het inmeten van een deur kan bij sommige aanbieders al voor € 65. Het monteren van een binnendeur kost tussen de € 80 en € 150. 

Moois voor in huis…

nog meer: Woonkamer