5 tips voor het indelen van een vierkante woonkamer

Modulebank Creativ op elke maat te laten maken, 180×100 cm per element € 2580,-, kunsthars/betonnen salontafel Cube, 140x20x30 cm € 795,-, bijzettafel, 40x50x45 cm € 495,-, rieten manden Bulawayo Gourd vanaf € 95,- (boxworx.nl). Webbing lounge chair € 329,-, lattenbank, 45x160x43 cm (hxbxd) € 625,-, tafellamp met stoneware voet, 38 cm (h) € 119,-, conische kap, 45 cm (h) € 109,95, theepot € 39,99, mok € 8,50 (hkliving.nl). Juten vloerkleed Aslak, 200×130 cm € 210,99, plaid Athen op bank, 200×130 cm € 99,99, terra sierkussen Mandarin, 40 cm (Ø) € 29,95, bruin sierkussen Birgit, 45 cm (Ø) € 25,45, bruine glazen vaas, 37 cm (h) € 44,90, vaas Steps, 30 cm (h) € 85,-, bruine kandelaar Spartan, 26 cm (h) € 36,99 (fonq.nl). Vloerlamp met vierkante kap € 395,- (neeflouis.nl). Kruk Button, 45×35 (hxØ) € 129,- (deeekhhoorn.com). Beeld JA | vtwonen 03-2019 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen
Beeld JA | vtwonen 03-2019 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen

Of je nu een kleine of kingsize woonkamer hebt, het is altijd een uitdaging om alles uit de vorm en het formaat van de ruimte te halen. Dat geldt ook voor het indelen van een vierkante woonkamer. Hoe zorg je ervoor dat deze niet te hoekig en statisch wordt? We geven je 5 stylingtips om toe te passen.

Lees verder onder de advertentie

1. Zorg voor focus

Wanneer je binnenkomt in een ruimte is het fijn als je je kunt focussen op een bepaald punt. Bij een vierkante woonkamer geldt dat des te meer, omdat je daarin alle spullen meteen kunt zien. Een focuspunt zorgt ervoor dat je blik niet meteen ‘verdwaalt’ in de kamer, maar een rustpunt heeft. Dit kan een grote kamerplant, flinke lamp, muur met catchy behang, bank in een toffe kleur (zoals deze okergele eyecatcher) of een mooi vloerkleed zijn.

LEES OOK
5x binnenkijken in huizen met catchy behang

2. Maak een lichtplan

Op de een of andere manier nodigt een vierkante ruimte uit tot een hanglamp in het midden. Onbewust zoeken we in een kamer met gelijke zijden al snel naar een middelpunt. Probeer daar juist vanaf te wijken en kijk voordat je start met de inrichting goed naar je behoeftes. Komen er in de vierkante woonkamer diverse zithoeken of een eettafel? Lees je graag? Waar zijn de donkere hoeken? Pas als je dat in kaart hebt gebracht, kun je kijken naar het lichtplan. Kijk altijd eerst naar de praktische verlichting en pas daarna naar de sfeerverlichting.

Lees verder onder de advertentie

3. Rond de hoekigheid af

Een vierkante kamer vraagt om ronde vormen. Zo haal je het hoekige uit de woonkamer en verzacht je de ruimte. Heel ingewikkeld hoeft dit niet te zijn. Met een rond vloerkleed maak je al verschil. Heb je een flinke hoekbank staan, dan kan een XL kleed in een cirkel- of ovaalvorm prachtig zijn. Liever toch een rechthoek? Breng de rondingen dan aan met een ronde fauteuil, of ronde bijzettafels. Curvy accessoires zorgen voor de finishing touch.

LEES OOK
De ronde hoekbank is de ideale huisgenoot

4. Kies voor zachte materialen

Niet alleen rond heeft een verzachtend effect op de strakke lijnen van de vierkante woonkamer, ook aaibare materialen hebben dat. Bouclé is weer helemaal van nu en heeft precies het effect dat je zoekt. Ook velours en wol zorgen voor zachtheid. Het grootste gebaar maak je natuurlijk met een bank in een van deze stoffen, maar ook een poef of sierkussens doen al veel voor de ruimte.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zo mix & match je kussens op de bank

5. Zet de bank van de muur af

We hebben meestal de neiging om een bank strak tegen de muur aan te zetten, maar in een vierkante kamer is het juist prettig om dit niet te doen. De woonkamer krijgt er lucht door, helemaal met een bank op pootjes waar je onderdoor kunt kijken. Door tegen een van de muren een kast te plaatsen, duw je als het ware de bank wat meer de kamer in en lijkt de kamer ook wat langer. Een snelle truc waarvan je zult zien dat-ie werkt.

Deze items verzachten een vierkante woonkamer…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 03-2019 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen