Zo haal je een vleugje Chateau Meiland in huis

Behang Baroque R1151 (rebelwalls.com). Zeekleurige fluwelen driezitter Rodeo van BePureHome, 277 cm (vtwonen.nl). Deense fauteuil links, wit met gouden vaas op tafel, lampvoet rechts naast de bank, kaars, ronde kandelaar op tafel, mok op de grond, plaid op de fauteuil (loods5.nl). Witte stof Ditte voor het raam (ikea.nl). Kussens van links naar rechts alle stoffen per meter: Manipur van Designers Guild groot kussen van Designers Guild, kussen met bedrukte stof van Nobilis, langwerpig kussen van Nobilis-stof, blauw kussen, stof van Osborne & Little, klein roze kussen Rivoli van Designers Guild (wva.nl). Lampenkap van stof Brooks van Zoffany, (barbaraemmy.com). Tafel met marmeren blad (bolia.com). Lage witte salontafel, roze kleed 140×200 cm, roze en blauw notitieboek, voorraaddoos op de grond, sierobject in raamkozijn (hay-amsterdam.com). Kom op salontafel (zarahome.com). Matglazen vaas met takken (homestede.nl). Overig privébezit. Beeld Beeld: vtwonen 03-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge
Beeld Beeld: vtwonen 03-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge

Je bent er gek op of je wordt er gek van: de hysterische familie Meiland roept nogal wat gemengde emoties op. Maar dat Chateau Meiland in korte tijd is omgetoverd van bouwval tot een indrukwekkend kasteel met prachtig gedecoreerde kamers, dat ziet zelfs de grootste criticus. Omdat we allemaal wel een vleugje glamour kunnen gebruiken, laten we je zien hoe je met behang, meubels en styling ook een chateauwaardig interieur krijgt.

Lees verder onder de advertentie
Ballonnen (partyballoon.nl). Tule (boerenbonthal.nl). Franjegordijn (slinger.nl). Glazen salontafel 45×80 cm, vaas, fluwelen kussen met franjes (nordal.eu). Groen kussen, grijze champagneglazen metribbel van Ferm Living(vtwonen.nl). Zilvergrijze fluwelen bank van Jonathan Adler (ankevangoor.com). Champagnekoeler (iblaursen.dk). Beeld

Behang

Een must voor de typische chauteau-sfeer: behang met krullen, medaillons, dieren, landschappen en acanthusbladeren uit de Rococo. Die behangprints geven de ruimte meteen de gewenste klassieke stijl. Ga je zelf aan de slag met behangen? Bekijk dan voor je begint even deze behangtips.

Tip

Heb je een hoge of lange muur? Durf dan voor een grote, muurvullende print te gaan. Je maakt er een statement mee en hoeft de kamer daarna alleen nog maar af te stijlen met meubels en accessoires met glanzend velours en een vleugje goud.

Lees verder onder de advertentie
Behang aan de bovenzijde van de wand, Trianon Vol. II388531 (eijffinger.com). Lambrisering: behang MRV-25 Wainscoting van Mr. & Mrs. Vintage in de kleur White, 48,7×487 cm (nlxl.eu). Alle behangsoorten van Designers Guild en Osborne & Little in de vensterbank en op de grond , behang van Nina Campbell, per meter € 74,80 (wva.nl). Bekleding van de stoelzitting van Nobilis (wva.nl). Secretaire (com-anders.nl). Verf aan de buitenkant van de kast in de kleur Dimity van Farrow & Ball; binnenkant Blue Gray van Farrow & Ball (deruamsterdam.nl). Groene fluwelen stoel (covanderhorst.nl). Siervorm op kast van HKliving € 69,95 (deens.nl). Houten hand in de kast, roze glazen potje, kartonnen doos op houten box, schaar, plakband-apparaat, potloden, gouden pen (hay-amsterdam.com). Houten ladekastje (homestede.nl). Groene doos met vier nestels, ronde dozen in drie maten (sostrenegrene.com). Witte lamp (loods5.nl). Kunstwerk (tinystories.nl). Bloemenkrans (maisonnl.com). Overig privébezit. Beeld

Klassieke meubels

Chateauwaardige meubels en accessoires hebben mooie krullen en zijn rijk gedecoreerd met afbeeldingen van schelpen, medaillons, dieren en vruchten. Kasten, secretaires, tafels en stoelen hebben sierlijke pootjes en bewerkte houten details. Uiteraard met hier en daar een flinke toef goud.

Tip

Medaillonstoelen mogen natuurlijjk ook niet ontbreken in een chateau. Geluksvogels vinden ze voor een zacht prijsje bij de kringloop of op Marktplaats. Gebruik zoekwoorden als barok, rococo, empire en Louis XV of XVI en je vindt een schat aan spullen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Decoreren met accessoires

Jouw eigen Chateau Meiland geef je de finishing touch met accessoires van fluweelzachte en rijke materialen, zoals velours. Wees niet bang voor uitgesproken kleuren, deze kunnen juist een kleur uit het behang extra benadrukken. En verder? Vul de kamer rijkelijk met goud, brons, messing, grote vazen met takken, veren en bloemen, tafellampen, kandelaars en grote, gedecoreerde spiegels. Vergeet de wanden niet te versieren met klassieke kunstwerken in barokke lijsten.

Tip

More is more, maar blijf wel binnen hetzelfde kleurenschema, anders wordt het een schreeuwerige in plaats van stijlvolle kamer.

Lees verder onder de advertentie

Shop de chateau-stijl…

Bron: beeld 1 en 3: styling Liza Wassenaar, fotografie Alexander van Berge | beeld 2 en 4: styling Cleo Scheulderman, fotografie Jeroen van der Spek