Zo decoreer je een minimalistisch huis: 7 tips

vtwonen 04-2019 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek Beeld

Een huis minimalistisch inrichten, vraagt om toewijding. Waar bij een eclectische – of bohemian inrichting het credo ‘meer is meer’ telt, komt het in deze stijl aan op kritisch cureren (en ja: veel opruimen).

Lees verder onder de advertentie

Meer rust

Minder is meer. Dat maakt het inrichten van een minimalistisch huis net een tandje uitdagender. Je kijkt veel kritischer naar wat er wel niet binnenkomt. En niet om de druk verder op te voeren, maar wat je wél neerzet, moet raak zijn. Het voordeel van een minimalistisch huis is dat je veel meer overzicht hebt. En meer overzicht betekent ook meer rust. Verkijk je er niet op: een minimalistisch huis inrichten is minder eenvoudig dan het lijkt. Als je fan bent van de stijl maar nog niet helemaal weet hoe je moet beginnen, helpen wij een handje.

1. Haal alle troep uit het zicht

Kijk om je heen. Wat zie je? Er ligt vast ergens een stapel papieren, rondslingerende sleutels, schoenen bij de voordeur en willekeurige spullen die zich hebben verzameld op het aanrecht. En dat is nog maar het begin, want de eettafel is vaak ook zo’n plek waar willekeurige spullen zich opstapelen. Een minimalistische look vraagt om een opgeruimde start. Vraag jezelf af wat weg kan, wat uit het zicht mag en welke spullen niet essentieel zijn. Probeer daar consistent in te zijn en neem iedere zoveel maanden de ruimtes in huis weer kritisch onder de loep. Je ontdekt iedere keer weer dingen die weg of uit het zicht kunnen. Geef alle andere dingen een plek en houd je daaraan.

Muurverf RAL5800 (Sikkens). Dressoir met blauw glas en houten frame € 2180,-, gestapelde kopjes van Pigments & Porcelain, vanaf € 33,06 per twee (vij5). Storytile met print van stad € 27,50 (Pols Potten). IJzeren loungestoel in Dusty Roze van Madam Stoltz € 149,- (deens.nl). Gieter van Nordal € 37,95 (vtwonen.nl) Bureaulamp € 415,- (Scheublin & Lindeman). Glazen schalen in blauw en transparant glas, inclusief houten deksel, vanaf € 130,-, fles € 89,- kaars in kandelaarvorm € 14,95 (Ontwerpduo). Porseleinen klok € 55,-, porseleinen dipvaas € 29,-, kop naast theepot € 19,50, geglazuurd porseleinen bord € 12,95 (Studio Harm en Elke). Theepot € 59,- (Nordal). Sneakers (10days).  Beeld vtwonen 06-2018 | Styling Marianne Luning | Fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 06-2018 | Styling Marianne Luning | Fotografie Stan Koolen
Lees verder onder de advertentie

2. Zet een neutrale basis neer

Als je een klassiek minimalistisch interieur neerzet, draait alles om de basiskleur. Onuitgesproken kleuren voeren de boventoon. Denk aan beige, taupe, ecru en alles daartussenin. Het oogt ‘clean’, fris en straalt rust uit. Dat betekent trouwens niet dat het saai is. Goed uitgevoerd minimalisme is juist het tegenovergestelde. Niet alle lichte kleuren zijn hetzelfde. Een ruimte met veel natuurlijk licht oogt warmer. Voor de balans kun je prima een wit met een koele ondertoon op de muur aanbrengen. Een ruimte die je verlicht met LED of fluorescerende verlichting, kan juist goed wit met een warme ondertoon gebruiken.

3. Verkies kwaliteit boven kwantiteit

Omdat je minder hebt om mee te werken, is het keuzeproces nog lastiger dan normaal. Over ieder ding dat je aanschaft, moet je goed nadenken. Het betekent ook dat het eindresultaat veel weloverwogener is. Zo eindig je met een ruimte waarin iedereen graag tijd wil doorbrengen. In dit geval loont het om kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen. Investeer in klassiekers die de tand des tijds doorstaan. Impulsaankopen waar je snel op uitgekeken raakt, werken niet in een minimalistisch interieur. Kies voor degelijk gemaakte producten die tegen een stootje kunnen. Is ook nog eens een stuk duurzamer.

Tafelkleed 140×250 cm in optic white € 129,-, servetten € 14,-, hoge houten schaal groot € 79,-, medium € 41,-, klein € 35,-, houten bekers met oor € 24,- (Couleur Locale). XL bollamp van schelpen Ø 83 cm € 795,-, grote witte borden € 12,95, kleine borden € 9,95, kommen € 5,95, houten schaal € 19,95, keramische schaal op bank € 39,95 (HK Living). 24-delig bestek Behagfull € 34,95 (Ikea). Lab flessen divers van € 55,- tot € 79,-, lab standaard € 79,- (Neef Louis). Eettafel Altar van Jesse Sanderson vanaf € 3500,-, hangstoel Floating divan van Chiel Kuijl € 1550,- (Wdstck). Grijze bank Copenhague Deux Bench CPH215, 240x45x40 cm € 669,-, houten stoelen Soft Edge € 329,- (Hay Amsterdam). Witte stoel Nerd van Muuto € 379,- (Design 020). Plaid in stoel € 69,-, kussen € 39,- (De Weldaad). Linnen laken op de bank van No.6 € 50,- (My Deer’s). Overig privébezit. Beeld vtwonen 07-2017 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek
Beeld vtwonen 07-2017 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek
Lees verder onder de advertentie

4. Leef volgens de ‘1 erin, 1 eruit’-filosofie

Het is verbazingwekkend hoeveel spullen je in no time verzamelt. De lege keukenla, de smetteloze kledingkast en onaangeraakte badkamerkastjes van toen je net je intrek nam zitten inmiddels vol met spullen die stof liggen te verzamelen. Zelfs als je het niet ziet, zorgen die spullen voor onrust. Tijd dus om die rommella en -kast uit te ruimen. Om het overzicht te bewaken, kun je de ‘1 erin, 1 eruit’-filosofie hanteren. Tegenover ieder nieuw ding dat je in huis haalt, moet een ander ding het veld ruimen. In het meest ideale geval is dit een soortgelijk item of in ieder geval een stuk van vergelijkbaar formaat.

5. Gebruik verschillende materialen in dezelfde tinten

Om te voorkomen dat een minimalistische ruimte met neutrale tinten saai wordt, is er één truc die altijd werkt: textuur. Maak de ruimte warmer met gebreide plaids, kussens met bollen, schapenvachtjes en fluweel. Gereserveerdheid is geboden, maar ga los met materialen – zo lang die maar in dezelfde kleurfamilie huizen. En nog een tip: de kleuren die goed met elkaar combineren, zijn meestal de kleuren die Moeder Natuur ook zo heeft bedacht. Een witte basis bijvoorbeeld is mooi met duifgrijs en cognac.

Lees verder onder de advertentie
Teak- en eikenhouten eettafel Palais Royal van Asplund, 130×73 cm (Øxh) € 4116,-, hoogglans roze gelakte Thonet stoel nr 118 € 556,-, Thonet stoel 215R € 840,20, lichte houten stoel Elbow met leren zitting van Carl Hansen € 982,- (misterdesign.nl). Hanglamp Nelson Ball Bubble van Hay, Ø 68 cm € 758,-, vaas Connor van Bloomingville € 49,90 (vtwonen.nl). Stukken hout ter decoratie, prijs op aanvraag (fijnhout.nl). Vaas in keuken € 45,-, kan € 39,95 (zarahome.com). Houten schaal van Zanat € 367,- (kasstoor.nl). Bekers Arcs per 2 € 39,- (bolia.com). Schilderij onderdeel van een tweeluik, prijs op aanvraag (tessaderijk.com).  Beeld vtwonen 2020-08 | Fotografie Jeroen van der Spek, styling Cleo Scheulderman
Beeld vtwonen 2020-08 | Fotografie Jeroen van der Spek, styling Cleo Scheulderman

6. Investeer in stijlvolle opbergruimte

Je hebt opgeruimd, leeft met de ‘1 erin, 1 eruit’-regel en verkiest kwaliteit boven kwantiteit, maar je zal altijd nog opbergruimte nodig hebben voor rondslingerende spullen. Investeer daarom in stijlvolle opbergruimte. Het mag chaos zijn aan de binnenkant, zolang de buitenkant er maar chic uit ziet. Goed nieuws dus voor iedereen die dol is op minimalisme, maar maximalistische trekjes heeft. Je mag best verzamelen, mits het maar niet uitloopt op hoarder-achtige taferelen.

7. Houd het simpel

Nu je alle stappen bent doorlopen, is het tijd een stapje terug te doen. Herhaal ‘houd het simpel’ voor jezelf. Houd de kleuren rustig, haal alles wat niks toevoegt uit het zicht en houd ‘less is more’ in gedachte. Dat gezegd hebbende: je nieuwe interieur hoeft niet saai te zijn. Als je het goed aanpakt, is een minimalistisch interieur juist warm, rijk en uitnodigend.

Shop de minimalistische stijl

Lees verder onder de advertentie
Lees verder onder de advertentie