WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vergunning voor een aanbouw: wat mag wel en wat niet?

Verhuizen of verbouwen? De huizenmarkt is minder oververhit, maar de verwachting is dat de huizenprijzen toch nog blijven stijgen. Een goed moment dus om die droomkeuken in de serre te verwezenlijken. Maar hoe zit het precies met de vergunning voor een aanbouw? Wat mag er wel en wat niet?

Ronde eettafel met groen, rond vloerkleed in de eethoek

Aanbouwen: er mag best veel zonder vergunning

In 2012 werd het nieuwe Bouwbesluit voltooid en verder uitgebreid met nog wat aanpassingen in 2018. Daarin is ook bepaald wat er vergunningsvrij mag worden aan-, op- en bijgebouwd, en dat valt niet tegen. Wel zijn er natuurlijk beperkingen, en blijft het Burgerlijk Wetboek gewoon van kracht. Vergunningsvrij betekent namelijk niet regelvrij. Zo mag vergunningsvrij bouwen alleen op het zogenaamde achtererfgebied van je eigen huis.

Dit achtererfgebied begint al een meter vanaf de voorgevel en wordt aan de achterkant begrensd waar het perceel afloopt, door de zogeheten erfgrens. Woon je in een tussenwoning, dan gaat het dus om de achtertuin. Bij een hoekhuis hangt tot hoe ver je mag bouwen af van wat er aan je tuin grenst: de openbare ruimte (zoals een straat of park), een sloot of een natuurgebied? Daarvoor zijn aanvullende regels bedacht.

Tip: op rijksoverheid.nl kun je het pdf Vergunningvrij Bouwen van een bijbehorend bouwwerk downloaden, compleet met tekeningen en rekenvoorbeelden.

LEES OOK
Wat extra m2 graag! Zo pak je een uitbouw en aanbouw aan

Hoe hoog en hoe groot?

Je achtererfgebied mag niet helemaal worden volgebouwd. Beslaat het 100 m² of minder, dan kun je de helft bebouwen (daarboven worden er nog extra percentages bij opgeteld). Even een rekenvoorbeeld: stel dat het om een tuin van 7×10 meter gaat dan heb je dus een achtererfgebied van 70 m² en mag je daar 35 m² van bebouwen.

Maar hoe hoog mag zo’n aanbouw dan worden? De basisregel is dat een aanbouw die tot en met 4 meter diepte vanaf de achtergevel beslaat, hoogstens 30 cm boven de vloer van de eerste verdieping mag uitkomen. Een gebouw dat helemaal losstaat van je huis, op meer dan 4 meter afstand van de gevel en meer dan 3 meter afstand van de erfgrens, mag maximaal 5 meter hoog zijn. Tot slot gelden er regels voor de vorm en de hellingsgraad van het dak. Allemaal om te voorkomen dat een bijgebouw zonlicht of daglicht wegneemt, niet alleen in je eigen huis maar ook bij de buren – het moet natuurlijk wel extra leefplezier opleveren voor iedereen. 

Realitycheck

Als een aanbouw vastzit aan het hoofdgebouw, mag je die gebruiken als keuken, woonkamer of serre. Staat hij los van het huis – op meer dan 4 meter afstand – dan is hij voor ‘ondergeschikt gebruik’, zoals een berging, garage of kas. Al houdt niemand je tegen om je schildersezel in die berging, garage of kas uit te klappen.

bruin marmerlook aanrechtblad
Hanglamp uit de vtwonen collectie, beschikbaar via karwei. Overig privébezit.

Doe meer met een balkon

Voor de aanbouw van een balkon heb je wel een vergunning nodig, omdat het aanzien van de gevel erdoor verandert, er speciale eisen zijn voor de constructie van de balken die het balkon op zijn plaats houden, of – wanneer het om een balkon bovenop een aanbouw aan de achterkant gaat – omdat je boven de vastgestelde hoogte van 30 cm boven de eerste verdieping uitkomt. Ook gelden er veiligheidseisen voor de balustrade, die een minimale hoogte moet hebben. Wel kun je er veel kanten mee op. Idee: een weinig gebruikt, vast balkon van baksteen bovenop een erker kan worden verbouwd tot kleine serre met hetzelfde vloeroppervlak. Niet minder daglicht, wel meer ruimte: daar doe je elke kamer een plezier mee.

LEES OOK
Balkon inrichten: je kunt meer met een balkon dan je denkt

Liever de lucht in

Heb je een bovenwoning, dan denk je waarschijnlijk eerder in termen van een dakkapel om extra ruimte te winnen. Van een kamer onder een schuin dak heb je zo ineens veel meer plezier. Want wat eerst alleen als berghok dienst deed, wordt ineens een beloopbare ruimte met extra licht. Iets waar bijvoorbeeld ook prima een badkamer in past. Dakkapellen mogen vergunningsvrij worden gebouwd, zolang ze aan de achterkant zitten, een plat dak hebben en ondoorzichtige zijkanten. Wil je een dakkapel aan de voorkant of eentje met een alternatieve uitvoering, dan is wel een vergunning nodig voor de aanbouw (waartegen de buren dan nog steeds officieel bezwaar mogen maken). Voor een kapel die anderhalve meter extra loopruimte in de diepte toevoegt, betaal je tussen € 3.000 en € 6.000, afhankelijk van de breedte. 

landelijke badkamer
Bad Sanitairwinkel. Kruk Studio Yen.

LEES OOK
Let the sunshine in: extra ramen toevoegen in huis

Welkom in mijn erker

Voor een erker en dus aanbouw aan de voorkant van het huis heb je wel een vergunning nodig. Ook al is hij maar een meter diep, zo’n erker levert veel op. Ten eerste krijgt de gevel er meer uitstraling door – aangezien er een hoek of een diagonaal naast de voordeur ontstaat – en een afdak boven de voordeur. Ten tweede verbetert het uitzicht dankzij de zijramen. Dan rest eigenlijk alleen de vraag: waar gebruik je zo’n erker voor? Een ingebouwde boekenkast tegen de smalle wand met een lees- annex dagdroombank onder het raam, inclusief lekkere kussens en een mooie lamp, is een prima invulling.

witte vaas
Horizontale jaloezieën op maat in kleur Zand (18050), met ladderband nr. 15 vanaf € 168,48.

Stylen maar!

nog meer: Samenwerking