Doorgewinterde schilder
Want een muur verven is soms nog makkelijker gezegd dan gedaan. Als het niet gaat zoals je wilt, is de kans groter dat het te maken heeft met een verkeerde techniek dan dat je de verkeerde verf hebt of er iets mis is met de muur. Grote kans dat je de verfroller en -kwast verkeerd hanteert.
Veelgemaakte fouten
Geen doorgewinterde schilder? Neem dan even deze 6 meest gemaakte fouten door. Dat scheelt de volgende keer dat je een kwast ter hand neemt een boel frustratie.
1. Gebruik geen gortdroge roller
Voordat je begint, is het een goed idee om de roller nat te maken met water. Zo zorg je ervoor dat de roller zoveel mogelijk verf opneemt. Overdrijf het niet: overtollig water verwijder je met wat keukenpapier en goed schudden. Het is de bedoeling dat de roller vochtig is, niet drijfnat.
2. Gebruik niet dezelfde roller voor ieder project
De beste roller hangt helemaal af van de klus en het type dat je gebruikt. Voor de meeste afwerking volstaat een roller met een diamater van 9 mm. Voor hoogglanzende kun je beter een smallere roller kiezen. Voor een muur met textuur heb je een dikkere roller nodig om overal goed bij te komen.
3. Veeg de kwast niet af aan de rand
Gebruikt veel, maar het wordt gegarandeerd een rommel wanneer je klaar bent en het blik sluit. Laat in plaats daarvan de kwast uitdruppelen boven het blik om overtollige verf te verwijderen. Als het nodig is dep je de uiteindes van de kwast voorzichtig af tegen de rand van de binnenkant van het blik.
4. Dip de kwast niet in de verf tot het handvat
Het is verleidelijk om de kwast onder te dompelen, maar handig is het niet. De verf zou eigenlijk maar tot halverwege de kwastharen moeten komen. Als je verder gaat, kun je onnodig knoeien en verspil je verf.
5. Zet geen streken korter dan 30 centimeter
Anders eindig je met dat gevreesde oneven resultaat. Ga voor streken ongeveer net zo lang als de lengte van je onderarm en zet geleidelijke streken zonder te stoppen of te beginnen in het midden.
6. Laat je gereedschap niet liggen tijdens een pauze
Als je terugkomt heb je een hard geworden kwast waar je niks meer mee kan. Als je de kwast de volgende dag weer nodig hebt, kun je deze trip proberen: pak de kwast in met plastic (of een plastic tasje) en leg het in de koelkast. Dan hoef je de volgende keer de kwast niet te wassen en weer van voor af aan te beginnen.
Bron: vtwonen 08-2017 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Danielle Verheul