WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nicolette Fox: ‘Op zulke momenten plof ik uit elkaar van liefde voor Holland.’

Nicolette Fox is hoofdredacteur van vtwonen. Waar ze blij van wordt? Het steeds meer houden van de Hollands Glorie, van winterweer tot de schilderijen van oude meesters. Er is genoeg te zien in ons kikkerlandje. ‘De inspiratie ligt op straat, en de verrassende kleurpaletten pal onder je neus.’

Nicolette Fox | vtwonen

“Ik kan er niets aan doen, maar op zulke momenten plof ik uit elkaar van liefde voor Holland.

Vandaar dus dit thema.”

Toerist in eigen stad

Het afgelopen jaar heeft maar weer eens duidelijk gemaakt dat je voor inspiratie niet per se ver hoeft te reizen. Hoe zeer ik de trips naar de beurzen van Milaan en Parijs ook heb gemist, de meest fraaie kleurcombinaties ontdekte ik tijdens een rondje door de vrijwel lege winkelstraten van mijn ‘eigen’ stad. Normaal gesproken loop ik daar heel doelbewust van winkel naar winkel mijn boodschappenlijst af te werken, nu maakte ik er een wandeling, gewoon om er even uit te zijn.

Hollandse liefde

Mijn tempo lag lager en ik had oog voor het unieke karakter van Haarlem. Voor het eerst bewonderde ik de fraaie tableaus en ornamenten op de voor mij zeer bekende grachtenpanden. Mijn hart maakte zelfs een sprongetje bij het zien van een vaal turquoise voordeur in combinatie met een lambrisering van geel en bruine tegels. Best raar toch dat ik nooit eerder zo aandachtig had gekeken naar iets wat zich altijd al onder mijn neus bevond. Ook leerde ik tijdens de dagelijkse wandelingen met de hond het typisch Hollandse licht opnieuw waarderen. Die hoge luchten, wereldberoemd door schilderijen van de oude meesters, blauw of grijs, met of zonder wolken, een roze sluier, de verre horizon en de reflectie in het water, ze creëren steeds een ander beeld in hetzelfde landschap.

Winterwonderland

En toen ging het ook nog sneeuwen. Wat een feest! Zoals we allemaal hebben gezien ziet de wereld er onder een laagje sneeuw NOG mooier uit. Een week lang woonden we in winterwonderland. Schaatsen, sleeën, iedereen blij. Ik kan er niets aan doen, maar op zulke momenten plof ik uit elkaar van liefde voor Holland. Vandaar dus dit thema. Want hoewel ik het heel stom vind dat Covid19 de invulling van ons dagelijks leven bepaalt, heeft het me ook doen beseffen dat de inspiratie op straat ligt en de verrassende kleurpaletten pal onder je neus.

HOLLANDS GLORIE

Liefs,
Nicolette Fox, hoofdredacteur

Instagram: @nicolette_fox

PS: ik hoop dat onze lezers uit België zich ook herkennen in dit Holland thema. Natuurlijk steken we de grens weer over zodra het kan, maar ondertussen genieten we van datgene wat zich dichtbij afspeelt.

Meer lezen?

Bestel vtwonen 03-2021 direct online en betaal geen verzendkosten.

nog meer: Wooninspiratie