WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een gezellige feestavond met het kerst dobbelspel

Geen zin in lootjes trekken dit jaar? Probeer dan dit kerst dobbelspel eens voor een gezellige kerstavond met familie of een kleine club vrienden. Om je geheugen op te frissen én omdat ze bij het dobbelen vast van pas komen: dit zijn de spelregels en mogelijkheden.

dobbelspel

Zo werkt het kerst dobbelspel

Officiële spelregels voor het kerst dobbelspel zijn er niet, maar het wordt meestal in twee rondes gespeeld. In de eerste ronde speel je totdat alle cadeaus zijn verdeeld en uitgepakt. Iets wat best even kan duren. En net op het moment dat je helemaal in je nopjes bent met je buit, kan de situatie door één gooi met de dobbelsteen totaal veranderen. Voor je eigen gemoedstoestand is het zaak je in deze ronde nog niet al te zeer te hechten aan je cadeaus.

In de tweede ronde zet je de wekker op een afgesproken aantal minuten en speel je door totdat de wekker afgaat. Pas als de wekker gaat, weet je met welke cadeaus je dit jaar naar huis gaat. Pak de kerstkransjes en warme chocolademelk erbij en spelen maar!

Dit heb je nodig voor het kerst dobbelspel:

 • 2 à 3 gekochte cadeaus per persoon. Je kunt nieuwe cadeaus kopen of de duurzame versie spelen en items inpakken waar je thuis niets meer mee doet. Denk aan woonaccessoires, spelletjes en boeken.
 • Spelregels ronde 1 en ronde 2  (klik om te openen en printen)
 • 2 grote dobbelstenen, bij een groter gezelschap zijn 5 of 6 dobbelstenen handiger
 • Kookwekker of alarm op een telefoon
 • Lekkere hapjes en drankjes

De spelregels

LEES OOK
Kersttrends van 2022 volgens onze stylisten

Zo lang duurt het kerst dobbelspel

Voor de duur van het kerst dobbelspel gelden geen vaste regels, maar een half uur voor de eerste ronde en 45 minuten voor de tweede ronde is gebruikelijk. Het is lang genoeg om het spel iedere keer een andere wending te geven én toch de vaart erin te houden. Een persoon houdt de tijd bij en zet de wekker op de telefoon of een kookwekker. Uit het zicht uiteraard. Zo heeft de rest geen idee hoe lang het spel nog duurt.

Ben je met een groter gezelschap? Dan kun je met elkaar afspreken om langer te spelen, zodat er genoeg tijd is om de cadeaus te verdelen en het spel te spelen.

Extra opdrachten

In onze spelregels vind je een aantal leuke opdrachten voor bij het kerst dobbelspel. Elke keer dat er met een dobbelsteen wordt gegooid, krijgt het spel een totaal andere wending. Soms kun je je geluk niet op, soms zie je jouw stapel cadeaus in rook opgaan.

Uiteraard kun je ook zelf opdrachten verzinnen en deze koppelen aan het aantal ogen, maar dit zijn de meest gebruikte opdrachten voor het dobbelspel:

 • Geef 1 cadeau weg aan een ander.
 • Ruil al jouw cadeaus met een ander.
 • Schuif allemaal een stoel op naar links.
 • Iedereen geeft 1 cadeau aan zijn buurman/buurvrouw.
 • Pak 1 cadeau weg bij iemand.
 • Ruil 1 cadeau naar keuze.
 • Laat 2 personen (niet jijzelf) wisselen van cadeaus.

Je kunt ook nog opdrachten toevoegen die niets met het dobbelspel te maken hebben, maar wel heel sfeerverhogend zijn. Zoals ‘schenk de glazen nog eens bij’ of ‘zet jouw favoriete kerstliedje op’ bijvoorbeeld!

De leukste cadeaus onder de € 15…

nog meer: Wooninspiratie