Je huis verkopen zonder pottenkijkers: zo werkt stille verkoop

Plantenpot/bijzettafel van Jonathan Adler via Vorspaget. Schilderijen Chris Luka. Lamp &Tradition.  Beeld vtwonen 11-2021 | Styling ilona jongepier | Fotografie dana van leeuwen | Tekst sara madou | Visagie djolien de kreij
Beeld vtwonen 11-2021 | Styling ilona jongepier | Fotografie dana van leeuwen | Tekst sara madou | Visagie djolien de kreij

Wanneer je je huis wilt verkopen, moet je soms flink met de billen bloot. Alle foto’s op Funda, ook die van de kamer waar je niet zo trots op bent. Daarnaast is de waarde van je huis niet langer privé. En dan hebben we het nog niet eens over ál die bezichtigingen. Gelukkig is er een manier om dat te omzeilen: stille verkoop. Hoe werkt dat?

Lees verder onder de advertentie

Actieve verkoop

Gelukkig kun je de verkoop van je huis grotendeels overlaten aan een makelaar. Meestal schreeuwt deze de verkoop van de daken, waarbij Funda vaak als megafoon dient. De makelaar zorgt ervoor dat alle gegevens juist worden gepubliceerd, net als de foto’s, een duidelijke plattegrond en een eventuele video. Via Funda wordt dan – wanneer je geluk hebt – de ene na de andere bezichtiging aangevraagd. Et voilà: de verkoop gaat nu echt van start. Bij stille verkoop werkt dat net even anders.

LEES OOK
Wat kost een nieuwe keuken?

Geen bord in de voortuin

Wanneer je kiest voor stille verkoop, wordt de woning niet openbaar aangeboden op grote websites zoals Funda. De makelaar laat je woning dan alleen zien aan écht actieve woningzoekers, die bij de makelaar in het systeem staan en alles in huis hebben om jouw woning over te kunnen nemen. Een selectief groepje dus, en geen groot bord in je voortuin.

Meestal worden de gegevens van de woning in een NVM-systeem geplaatst, met een korte verkooptekst. Daar worden dan eventueel wat foto’s of een plattegrond aan toegevoegd; de woningzoekenden moeten natuurlijk wel een béétje weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. De woningzoekers krijgen dan een bericht van de makelaar zodra jouw huis helemaal in hun zoekplaatje past. Soms wordt de prijs vermeld, soms moeten ze nog even genoegen nemen met een ‘prijs op aanvraag’.

Stille verkoop trekt de échte belangstellenden

De makelaar laat je vooraf een verkoopopdracht tekenen waarbij je bevestigt dat je inderdaad voor de stille verkoop gaat. Dat is in je voordeel, want zo voorkom je vervelende verrassingen. Ook vul je als verkoper een vragenlijst en lijst van zaken in, zodat de belangstellenden goed geïnformeerd kunnen worden.

Vervolgens starten dus de bezichtigingen, al zijn dat er een stuk minder dan wanneer je voor actieve verkoop zou hebben gekozen. Jouw aanbod sluit namelijk helemaal aan bij de wensen en mogelijkheden van de potentiële koper. Een stuk efficiënter dus.

DOE DE TEST
Welke interieurstijl past bij jou?

Voordelen van stille verkoop

Het voordeel van stille verkoop is vooral de rust. Zo vertelt de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars aan nu.nl: “Via een reguliere verkoop kun je zomaar vijftig of honderd belangstellenden hebben. Zo krap is de markt op dit moment. Als je dan iedereen die interesse heeft langs wilt laten komen, ben je alweer een paar weken verder. Bovendien werk je misschien wel thuis en zit je er helemaal niet op te wachten om steeds je woning uit te moeten. Via stille verkoop kun je zulke toestanden voorkomen. De keuze is altijd aan de verkoper.”

Noemenswaardige prijsverschillen lijken er verder niet te zijn; of je een huis nu in stille of actieve verkoop zet, de biedingen bedragen ongeveer evenveel.

Nadelen van stille verkoop van een huis

Je kunt je afvragen of je met stille verkoop echt het maximale uit de prijs hebt gehaald. Met een grotere visvijver is je kans op een hogere bieder tenslotte een stuk groter. Daarnaast kan het proces van stille verkoop net ietsje langer duren, simpelweg doordat jouw huis nu eenmaal minder woningzoekers bereikt. Daar staat het wegvallen van ál die bezichtingen natuurlijk wel tegenover, wat ook de nodige tijd zou hebben gekost.

Het is dus een kwestie van plussen en minnen, die voor iedereen anders wegen. Gelukkig kunnen makelaars je goed op weg helpen, zodat je precies weet of stille verkoop voor jou een optie is.

Verkoopstyling

Ga je toch voor foto’s op Funda? Met deze items gooi je sowieso hoge ogen, en wanneer je verhuist neem je ze natuurlijk mee naar je nieuwe woning. Check ook nog even deze stylingtrucs voor de snelle verkoop van je huis.

Voor je Funda-foto’s…

Bron: beeld: vtwonen 11-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Lees verder onder de advertentie