Hurra! Deze Ikea-items zijn flink wat geld waard

beeld vtwonen Beeld vtwonen 05-2011 | styling Fietje Bruijn | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld vtwonen 05-2011 | styling Fietje Bruijn | fotografie Jeroen van der Spek

Misschien moet je met die Billy boekenkast nog even geduld hebben, maar met sommige Ikea-meubels kun je nu al flink cashen. Vooral de tijdelijke collecties van bekende ontwerpers leveren op Marktplaats en veilingsites soms bizarre bedragen op. Schenk je oude Ikea-meuk dus niet zomaar aan je nichtje of de kringloop, want misschien heb je wel goud in handen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Jonsberg vaas

De naam zegt je misschien niks, maar kennen doe je hem zeker: deze vaas van de Nederlandse ontwerper Hella Jongerius voor Ikea. Er werden vier versies van de vaas gemaakt, waarvan de matwitte met gaatjes en de glanzend roze met gouden details het populairst werden. In 2005 kocht je de vaas voor 35 euro per stuk, nu brengen ze soms al 200 euro op.

Lövbacken tafel

De Lövbacken tafel zit sinds kort als salontafel weer in de collectie van Ikea, maar heb je toevallig een kleiner exemplaar uit de eerste serie uit 1953? Dan heb je een knaller in huis. Het vooraanstaande veilinghuis Barnebys schat dat het bijzettafeltje over twintig jaar tussen de 3500 en 6000 euro zal opbrengen.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Nejlika servies

Heb je toevallig deze terrine of iets anders uit de Nejlika-serie in de kast staan? Maak er dan maar je zondagse servies van, want het is inmiddels een fortuin waard. Op Marktplaats doet deze schaal alleen al 1300 euro, kun je nagaan als je het complete servies van de hand doet.

De grootste klappers

De kans dat je de Clam stoel uit 1944 in huis hebt staan, is niet heel groot. Best jammer, want deze stoel uit de beginperiode van Ikea bracht een aantal jaar geleden op een veiling bijna 60.000 euro op. Maar wie weet staat de recenter uitgebrachte Vilbert stoel uit 1993 wel ergens op zolder. Verner Panton, bekend van de Panton stoel, tekende voor het onderwerp, maar er werden wereldwijd maar 3000 exemplaren van verkocht. Een echte flop dus. Toch is de Ikea stoel dertig jaar behoorlijk wat geld waard: vier Clam stoelen brachten onlangs 3500 euro op. Kassa!

Checken of jouw Ikea-meubel ook geld waard is of een andere unieke vondst doen op Marktplaats? Zo vind je dat ene pareltje!

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld 1: vtwonen 05-2011 | styling Fietje Bruijn | fotografie Jeroen van der Spek | beeld 2, 3, 4: Ikea

Lees verder onder de advertentie