WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vouwbare ruimtebespaarder: de opties & kosten van een harmonicadeur binnenshuis

Zoek je een binnendeur voor een krappe ruimte? Dan is een harmonicadeur de perfecte, ruimtebesparende oplossing. De vouwbare deur geeft exclusiviteit en speelsheid aan het interieur. Dit zijn alle opties, voordelen en kosten. 

View this post on Instagram

A post shared by Exclusive Steel stalen deuren (@exclusivesteel.nl)

Wat is een harmonicadeur?

Een harmonicadeur, ook wel vouwdeur of vouwpui genoemd, is een deur die als een soort harmonica in elkaar dichtvalt. De deur bestaat uit vouwende panelen die in een schuifrail zitten. De panelen schuif je helemaal uit naar één kant, waardoor de totale breedte van de deuropening wordt benut. 

Ruimtebesparende deur

Het grote voordeel van de harmonicadeur is dat hij minder plaats inneemt dan een gewone deur. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met de draaicirkel en de aanloopruimte. Een handige truc om in een kleine woning meer ruimte te creëren dus. Dit kan van pas komen in smalle doorgangen, zoals de kelder, hal of bijkeuken. 

Als tuindeur of binnendeur

De harmonicadeur kan binnen ook handig zijn bij brede openingen, zoals een inloopkast of een ensuite in de woonkamer. Meer inspiratie voor binnendeuren in de woonkamer vind je hier.

Ook als doorgang naar de tuin wordt de vouwdeur vaak toegepast. De meesten kiezen voor openslaande deuren of een schuifpui, maar de harmonicadeur als tuindeur is net wat exclusiever. Bovendien kan de vouwpui over de gehele breedte open, waardoor je ruimte bespaart. Handig bij een klein balkon, of gewoon als je zo min mogelijk ruimte wilt wegsnoepen van je geliefde tuin of huiskamer. 

Ook als doorgang naar de tuin wordt de

vouwdeur vaak toegepast

harmonicadeur
Schuifpui / harmonicadeur via Select Windows.(selectwindows.nl). Tuintafel, potten en bloemen privébezit.

De voordelen van een harmonicadeur

De harmonicadeur is allang niet meer alleen ‘de meest praktische binnendeur’. Voor zijn looks hoef je ‘m ook niet te laten. Dit zijn alle voordelen van een harmonicadeur:

 • Ruimtebesparend
 • Verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren: van hout tot metaallook en van zwart tot beige.
 • Vaak waterbestendig (handig voor in de badkamer of een andere vochtige ruimte).
 • Passend te maken voor iedere deuropening.
 • Kan eventueel ook in een opening zonder kozijn.
 • Redelijk makkelijk zelf te installeren. 
 • Houdt tocht en kou tegen.

Natuurlijk hebben harmonicadeuren ook een paar aandachtspunten. Dit zijn de nadelen van een harmonicadeur:

 • Kleiner aanbod dan van ‘gewone’ binnendeuren.
 • Het systeem bevat meer onderdelen die beschadigd kunnen raken dan de meeste andere deuren.
 • Afhankelijk van de kwaliteit van de harmonicadeur, heb je soms te maken met kieren en naden. 
 • Een vouwdeur of vouwpui op maat is relatief duur.

Van landelijk tot industrieel

De harmonicadeur komt in verschillende stijlen. Vooral in een landelijk interieur voelt de vouwdeur zich op zijn plaats. Het doet denken aan de populaire barndeur, maar dan ruimtebesparender en goedkoper. Een paar voorbeelden van stijlen:

 • Hout

Zoek je een harmonicadeur van hout voor een natuurlijke, landelijke look? Er bestaan exemplaren gemaakt van een paar houten planken (zoals steigerhout), die bevestigd worden aan een plafondrail. Deze vouwdeuren zijn prachtig robuust en rauw. Een barndeur, maar dan net even anders. 

 • Houtlook (PVC)

Zoek je een meer traditionele harmonicadeur met smalle panelen van hout? Dan is een onderhoudsvriendelijke PVC-binnendeur het overwegen waard. De houtlook is vaak niet van echt te onderscheiden. 

 • Luchtige vouwdeur

Houd je van een lekker luchtig en licht interieur? Kies dan een vouwdeur met kleine ramen. 

 • Stalen harmonicadeur

De zwartstalen deur is een absolute winnaar als het gaat om binnendeuren. Zou jij ook wel zo’n fraaie, stalen deur in de hal willen, maar kom je ruimte tekort? De harmonicadeur van staal of aluminium is prachtig in een modern of industrieel interieur. Let op: omdat je deze niet zomaar kunt inkorten, is de zwartstalen harmonicadeur meestal maatwerk. Dat betekent een hoger prijskaartje.

Wat kost een harmonicadeur?

Last but not least: wat kost zo’n bijzondere harmonicadeur? Dit ligt heel erg aan het soort vouwdeur. Een aluminium vouwpui naar de tuin is maatwerk en zit een stuk ingewikkelder in elkaar dan een schuifpui. De kosten liggen dan ook hoger (denk aan gemiddeld € 6.000). 

Zoek je een harmonicadeur als binnendeur, bijvoorbeeld in de hal of om simpelweg twee ruimtes van elkaar te scheiden? Een kunststof harmonicadeur vind je bij de bouwmarkt al voor € 70. Een houtlook of metaallook vouwdeur van iets betere kwaliteit kost zo’n € 200. 

Moois voor in huis…

nog meer: Wooninspiratie