Wat is een IP-camera?
'IP staat voor Internet Protocol', legt Olaf uit. 'Het is eigenlijk heel simpel, namelijk: een beveiligingscamera die via het internet werkt. Hierdoor kan de camera worden bediend via een app op de telefoon of een computer. De (live) videobeelden bekijk je overal, ook op de vakantiebestemming.'
Better safe than sorry
Zo'n IP-camera kun je bijvoorbeeld buiten ophangen voor extra veiligheid rondom het huis. Denk aan een camera dicht bij de voordeur of de garage. Dat geeft zicht op wie er voor de deur staat of wie er (ongevraagd) de garage in probeert te komen. Olaf: 'Het mooie van een IP-camera is dat het voor iedereen toegankelijk is om een beveiligingssysteem te installeren. Vroeger moest je een monteur laten komen en een koppeling maken met de meldcentrale. Nu dient de smartphone als de meldcentrale.' Kortom: een IP-camera is een laagdrempelige gadget die zorgt voor meer veiligheid binnen- en buitenshuis. Em als er toch onverhoopt iets gebeurt, zoals een inbraak of vandalisme, dan heb je bewijsmateriaal om aan de politie te geven.
LEES OOK
Het huis beveiligen met beveiligingscamera's: dit is wat je moet weten
Verschil IP-camera en wifi-camera
In de zoektocht naar een beveiligingscamera kom je veelal twee soorten tegen: de IP-camera en de WiFi-camera. Olaf: 'In de basis is het eenzelfde apparaat. Het enige verschil is dat de WiFi-camera draadloos werkt en de IP-camera ook via de kabel kan worden gekoppeld aan het internet. Dat laatste is vooral handig als het signaal voor de WiFi niet sterk genoeg is, bijvoorbeeld achterin de tuin. Bovendien gaan er verhalen rond van slimme inbrekers die apparaatjes op zak hebben waarmee ze ruis veroorzaken in het WiFi-signaal, met als gevolg dat de beveiligingscamera niet meer naar behoren werkt. Kortom: een bedrade IP-camera op de internetkabel is de meest stabiele optie.'
Met en zonder abonnement
Een ander verschil tussen IP-camera's is het al dan niet hoeven afsluiten van een abonnement. Olaf legt uit: 'Een beveiligingscamera's moet veel data opslaan, nog meer dan een videodeurbel. Een beveiligingscamera filmt altijd of bij bewegingsdetectie, met een hele hoop beelden als gevolg. Om die te kunnen terugkijken, betaal je vaak een maandelijks bedrag. De beelden zijn dan terug te vinden in de cloud.' De Google Nest Cam is een voorbeeld van een IP-camera met abonnement. Bij de EufyCam worden de beelden daarentegen op een bijgeleverde lokale opslag opgeslagen en zit je niet aan maandelijkse kosten vast.
IP-camera voor buiten
Alle IP-camera's zijn geschikt voor binnen, maar wil je graag in de gaten houden wat er rondom het huis gebeurt? Dan is een IP-camera voor buiten ideaal. Houd in dat geval bij de aanschaf rekening met het volgende:
IP-waarde 2.0: Check altijd de IP-waarde van een camera. Ja, je hoort het goed: daar is dezelfde term weer. Dit keer staat het echter voor Ingress Protection, wat duidt op de mate waarin elektrische apparaten beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf zoals vocht. Een IP65- of IP66-waarde geeft aan dat de camera stofdicht en bestand is tegen regen, waardoor deze geschikt is voor buitengebruik.
Nachtzicht: Ook handig bij een buitencamera is goed nachtzicht. Kies een camera met infrarood-LED's die automatisch worden geactiveerd bij weinig licht, zodat je ook 's nachts duidelijke beelden krijgt. Wil je gegarandeerd goed zicht? Dan heeft Olaf een gouden tip: 'Tegenwoordig zijn er camera's met kleurennachtzicht. De Dahua met Starlight-techniek is een voorbeeld. Deze camera's laten ook bij minimaal licht een helder kleurenbeeld zien. Daar betaal je uiteraard wel voor. Maar stel je hoge eisen aan de bewaking van je huis en past het binnen het budget, dan is kleurennachtzicht een aanrader.'
Bewegingsdetectie: Veel camera's hebben bewegingsdetectie, zodat ze aanspringen wanneer er activiteit is in het bewaakte gebied. Ook kun je een melding ontvangen op de telefoon wanneer er activiteit is gedetecteerd.