Wooninspiratie

Earth Day: zó draag je een steentje bij aan een betere wereld

beeld vtwonen fotografie Sjoerd Eickmans | styling Moniek Visser
fotografie Sjoerd Eickmans | styling Moniek Visser
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Earth Day 2023

Earth Day is opgericht om mensen meer te laten nadenken over hun gedrag en de invloed daarvan op de aarde. Het doel is om de temperatuur wereldwijd onder de 15°C te krijgen én te houden. Lag eerder de focus op minder gebruikmaken van aardgas, steenkool en aardolie, tegenwoordig draait het meer om het beschermen, beheren en herstellen van de natuur.

Kleine aanpassingen, groot effect

Op 22 april moedigen mensen en bedrijven over de wereld elkaar aan om op een laagdrempelige manier bezig te zijn met en voor de natuur. Denk aan bomen planten, bloemen zaaien of afval oprapen. Want, alles helpt! Wil je je ook inzetten voor onze planeet en een groenere toekomst? Déze drie veranderingen pas je gemakkelijk toe.

1. Plant bomen of een bestuiverstuin

Bomen kunnen ons helpen om de klimaatcrisis tegen te gaan. Ook al plant je een kleine boom, het heeft nog steeds effect. Bestuiving is belangrijk voor al het leven op aarde. Plant een bestuiverstuin met planten uit de omgeving. Zo help je bijvoorbeeld vlinders en bijen hun werk te doen. Deze dieren zijn namelijk belangrijk om alles te laten groeien en het draagt daarmee bij aan een beter milieu.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen vtwonen 2016-7 | fotografie Sjoerd Eickmans | styling Moniek Visser
vtwonen 2016-7 | fotografie Sjoerd Eickmans | styling Moniek Visser

2. Plastic verminderen

Plasticvervuiling is nog altijd een van de grootste milieuproblemen. Het heeft ook invloed op onze gezondheid. Om deze vervuiling te verminderen en uiteindelijk te stoppen, kun je kleine dingen veranderen die op de lange termijn écht verschil maken. Begin in de keuken. Koop je vaak plastic bakjes en zakjes om noten, droge producten en granen in op te bergen? Probeer deze dan te vervangen door glazen varianten. Koop een hele lading glazen weckpotten (eventueel tweedehands), en bewaar hier voortaan alle droge producten in. Op een eikenhouten plank, of juist strakke chique mat zwarte plank staan deze potten stijlvol in de keuken.

Als je toe bent aan een volgende stap, neem je deze potten mee naar de supermarkt of markt. Verpakkingsloze supermarkten bieden de mogelijkheid om producten in eigen potten mee te nemen, en op vele markten kun je dit ook zonder probleem vragen. Er is enige voor- en denkwerk voor nodig, maar het maakt écht verschil.

Lees verder onder de advertentie

Dit zijn een aantal verpakkingsloze supermarkten:

“Vervang plastic zakjes door glazen potten en stal ze stijlvol uit op een mooie plank in de keuken. Dat staat nog leuk ook!”

3. Gebruik groene stroom

Groene stroom wordt steeds bekender en we hebben het steeds harder nodig. Wat ís groene stroom? Het komt uit materialen die niet uitgeput kunnen worden, zoals waterkracht, wind en zonne-energie. Dit is een stuk duurzamer dan de stroom waar we nu nog veel gebruik van maken (grijze stroom): gas, steenkool en kernenergie.

Lees verder onder de advertentie

Groene stroom is nu ook nog wat duurder, al is dat per maand vaak maar enkele euro's meer. Dit verschilt per energieleverancier, dus voor je een keuze maakt: vraag hier altijd even eerst naar. Naarmate meer mensen schone stroom gaan gebruiken, hoe lager de prijzen worden. Met de overstap naar groene stroom help je dus de prijs dalen én draag je gelijk al bij aan een beter milieu.

Meer lezen over groene stroom?

Lees verder onder de advertentie

Duurzaam moois voor in huis...