De open haard onderhouden kan écht iedereen (ja, ook jij!)

beeld vtwonen Beeld

In de winter en de herfst is ie je beste vriend op koude, regenachtige dagen: de open haard. Luieren in een grote stoel met een heerlijk vuurtje om je voeten aan op te warmen en een kop warme chocolademelk met slagroom die het afmaakt. Dan is het wel fijn als die open haard het ook daadwerkelijk doet. Wil je er optimaal van genieten, dan moet je ‘m goed onderhouden. En dat doe je zo!

Lees verder onder de advertentie

Asresten weghalen

De open haard onderhouden begint bij een schone ondergrond. Voordat je een fikkie gaat stoken, is het belangrijk dat alle asresten van de vorige keer weg zijn. Dit laagje grijze as ligt op de bodem van de haard en veeg je makkelijk weg met een stoffer en blik. Gebruik hier een aparte set voor, omdat de as zo dun is dat je het bijna niet meer uit de borstel krijgt.

Schoorsteen vegen

Roetdeeltjes, bladeren van buiten of andere ongewenste dingen zoals resten van een vogelnest kunnen de schoorsteen doen verstoppen. Als je de open haard al een tijd niet hebt gebruikt, is het verstandig om eerst te kijken of de luchtstroom door de schoorsteen goed is. Dit doe je door een stuk papier aan te steken en te kijken waar de rook heen gaat. Komt het naar binnen, dan is de schoorsteen verstopt. Zie je de rook netjes door de pijp naar boven verdwijnen, dan kun je een vuur aansteken. Sommige mensen vegen hun schoorsteen zelf, maar als je dit tricky vindt, kun je het beter door een professional laten doen.

Gesloten haard

Heb je een houtkachel met een deurtje, dan is het belangrijk dat je de afdichting van de deur regelmatig checkt. Komt er rook tussen de kieren door? Zit het afdichtkoord nog goed? Controleer deze dingen, zodat je zeker weet dat het vuur optimaal zal branden en het huis niet ineens blauw komt te staan door de rook.

Lees verder onder de advertentie

Raampje

Heeft de haard een raam in de deur, dan zul je zien dat deze na enige tijd vol komt te zitten met roet. Veeg dit schoon met een droge, papieren doek zónder schoonmaakmiddelen. Doe je wel een schoonmaakmiddel op je doek, dan bestaat er kans op een steekvlam bij de eerstvolgende keer dat je het vuur aansteekt.

Fijn bij de haard…

Bron: vtwonen 2019-13 vt wonen&design beurs 2019 | fotografie Ernie Enkelaar | styling Kim van Rossenberg

Lees verder onder de advertentie