De kelder opruimen is zo gedaan met deze 5 tips

Stellingkast Bror, werkbank Bror, haken Bror, (ikea.nl). Zwarte houten stoel Fredericia J39, bureaulamp VL38 van Louis Poulsen (kasstoor.nl). Verschillende soorten stukken hout (fijnhout.nl). Houten beeldhouwkloppers, boetseerspatels, klei, houten boetseerplateaus (keramikos.nl). Oud gereedschap en linialen (neeflouis.nl). Muurverf Classico in Cold Lava van Pure & Original, (deruamsterdam.nl). Oude houten lades (com-anders.nl). Manden (hm.com). Overig privébezit. Beeld vtwonen 11-2020 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | assistentie Aylin Citanak
Beeld vtwonen 11-2020 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | assistentie Aylin Citanak

Het is misschien niet je favoriete klus: de kelder opruimen. Waar begin je en hoe zorg je dat die ruimte vervolgens opgeruimd en overzichtelijk blíjft? Deze tips gaan je helpen.

Lees verder onder de advertentie

Textiel opruimen uit de kelder

De kelder is vaak een van de vochtigste plekken in huis. Sommige spullen kun je hier daarom beter niet opslaan. Denk aan meubels, kleding en tassen. Vaak zijn deze spullen gemaakt van textiel. Het vocht trekt in het materiaal, waardoor dit kan gaan stinken of zelfs rotten.

Kelder goed verlichten

In de meeste kelders is er geen raam of andere vorm van daglicht. Als je er spullen wilt opruimen en opbergen, maakt voldoende licht dat een stuk handiger. Denk aan verstelbare spotjes, zodat je alles in de kelder goed kunt zien.

Overzichtelijk opbergen

Misschien heb je een schuin dak of zit de kelder onder de trap. Dan kan het handig zijn om een op maat gemaakt ophangsysteem aan te schaffen. Zo kun je alsnog genoeg spullen in de kelder kwijt. Onder de traptreden kun je bijvoorbeeld planken invoegen voor (wijn)flessen, tegen een schuine muur installeer je planken voor lang houdbare voeding of gebruik doorzichtige dozen voor op de grond. Zo houd je de kelder overzichtelijk en heb je in no time gevonden wat je nodig hebt.

Lees verder onder de advertentie

Kelder indelen

Zorg naast goede opbergmogelijkheden ook voor een handige indeling. Zet de minst belangrijke dingen achteraan in de kelder en de belangrijkere dingen (spullen die je vaak nodig hebt) steeds verder naar voren.

Ontspullen

Opruimen betekent vaak ook dingen wegdoen. Ga tijdens het opruimen van de kelder kritisch door de spullen heen. Je hoeft de spullen waar je afscheid van neemt niet per se in de kliko te gooien of naar de vuilnisbelt te brengen. Als het er nog goed uit ziet, maak je er de kringloopwinkel vast blij mee.

Het is soms best lastig om afscheid te nemen van spullen. Deze tactiek kan je misschien helpen spullen daadwerkelijk weg te doen:

Lees verder onder de advertentie
  1. De eerste stapel is voor spullen die je graag wilt bewaren. Denk aan dingen die je dagelijks gebruikt of slingers voor een verjaardag.
  2. Stapel twee is voor spullen die je weg gaat geven. Kun je de buurvrouw misschien blij maken met een kastje? En anders de kringloop wel!
  3. De derde stapel is voor spullen die je gaat weggooien of naar de gemeentereiniging brengt. Denk aan spullen die kapot of verrot zijn.