WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Citytrip Den Haag: tour guide

De derde stad van Nederland is onze eerste keus voor een weekendtrip. En als je dacht dat een uitstapje naar het strand zo is gemaakt, think again: het blijkt knap lastig om de Haagse binnenstad te verlaten.

Citytrip Den Haag | vtwonen 11-2019
CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019

Checking in

Voor privacy én een woest-aantrekkelijk decor mag je inchecken bij Hotel Pistache. In een woonwijk aan de rand van het creatieve Zeeheldenkwartier verbouwden eigenaren Florianne Eshuis en Cathelijne van der Lande een 100 jaar oude huisartsenpraktijk tot een boetiekhotel met zelfvoorzienende suites variërend van 20 tot 70 m2 (Scheveningseweg 1). Onderschat nooit de kracht van een klassieker. In Den Haag behoort die eer toe aan Hotel des Indes: statig en majestueus aan de Lange Voorhout. Bovendien mag je hondje mee uit logeren (Lange Voorhout 54-56). La Paulowna is een klein boetiekhotel aan het levendige Anna Paulownaplein. In (alweer) een voormalig bankgebouw werden vijf logeerkamers gemaakt, opgetrokken uit voornamelijk natuurlijke materialen, aangevuld met marktplaatsvondsten. Het hoogtepunt komt the day after als het ontbijt geserveerd wordt in vegetarisch restaurant Hortus: een eetfeest in drie gangen (Anna Paulownaplein 3).

CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
La Paulowna
CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Pistache
CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Pistache

Met je mini me(e)

Den Haag is goed bedeeld wat betreft de leuke adressen voor het kroost, maar De Boomhuttenclub steekt boven het maaiveld uit: een grote boomhut met hangbruggen en zachtgroene bomen verkleed als ontbijt- en lunchzaak waar je ook voor een borrel terecht kunt (Boekhorststraat 47). Een conceptstore voor nieuwsgierige kinderen noemt Stokstaart zichzelf. Klopt als een bus: er valt van alles te zien (en te kopen) waarmee ze zich voorlopig niet gaan vervelen. (Weimarstraat 65). Wil je gaan lunchen met je mini, dan is Appeltje Eitje een goede keus. Hoewel de zaak niet per se een kindercafé is, is een en ander wel kidsproof ingericht en werd je zelden vriendelijker geholpen. Op het menu (gezonde) wafels, pancakes, huisgemaakte taarten en sappen (Prins Hendrikstraat 69).

CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Appeltje Eitje
CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Stokstaart
CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Boomhuttenclub

LEES OOK
Citytrip Deventer: Langs de IJssel

Haagse Bakkies

Bij café Pistache kun je mensen kijken onder het genot van een Pinkyrose Lemonade. Bij het mintgroene tentje is het smullen van boekweitpannenkoeken met vers fruit en cashewroom, wentelteefjes met pistache‑nootjes of een acai bowl (Prinsestraat 134). Zin in iets anders dan koffie? Hug the Tea is je man. Lieve mensen, originele theeën en het is ook het adres in Den Haag voor een gezonde beker matcha matcha. (Papestraat 13). Vaste prik voor veel Hagenezen is het sympathieke Bij Clarence. Hier altijd een vriendelijk woord en het café is al vanaf zeven uur open voor ontbijt (Piet Heinstraat 60a).

CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Hug the Tea
CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Pistache
CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Clarence

Home shoppen

Knappe jongen die The Fine Store kan weerstaan. De winkel ademt sereniteit en alle spullen, van designmeubelen tot mooiste woonaccessoires, zijn gemaakt van pure, natuurlijke materialen (Thomsonlaan 1). Ook in het Zeeheldenkwartier vind je Design Room, een prachtige, lichte zaak met unieke Engelse en Scandinavische meubels. Zacht hout, pastelkleurige kussens en eenvoudige maar tijdloze, ijzersterke ontwerpen (Piet Heinstraat 64). Nog meer design vind je bij het nieuwe Fort M in de Prinsestraat, een kakelverse winkel van twee bevlogen Hagenezen, Marc en Michiel. Vandaar die naam. Hier klinkende namen als Ferm Living,  By On, Menu en Studio Henk, maar ook mooie stukken van Haagse kunstenaars Sophie Blommers en Stil Leven Atelier (Prinsestraat 4a).

CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Fort M
CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Design Room
CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
The Fine Store

Snuffelstrategie

Bij Bookstor drink je je koffie in een pijpenla vol uitpuilende boekenkasten. Dat was al zo in de jaren 80 en dat is nog steeds zo (Noordeinde 68). Het is geen gewone tweedehandszaak, Zusjes Vintage. De dames zoeken alle kleding, sieraden, accessoires en schoenen persoonlijk uit, wassen en strijken zelf, en waar nodig wordt een en ander opgeknapt (Boekhorststraat 93). Over Filya kunnen we kort zijn: deze groene plantenhemel is echt een must. Grote planten, kleine planten, tropische plantjes, niet-tropische plantjes, Filya heeft het. Drie keer struikelen vanaf Den Haag Centraal (Fluwelen Burgwal 1F).

CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Filya
CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Zusjes Vintage
CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Bookstor

LEES OOK
Citytrip Leeuwarden: Goed Wykien

Dinnertime

In Den Haag is er eigenlijk maar één goed antwoord op Italiaanse trek: Vincenzo’s. Ga op zoek naar een tijmkleurige gevel en laat je binnen lokken door de geur van kruiden en pittige salami (Prins Hendrikstraat 75). Een grande Grand Café in Den Haag? Bleyenberg. Het gigantische pand heeft voor iedereen wel wat, verdeeld over vier verdiepingen. Onze favoriet? Het dakterras. Al doen de take-out en de eventruimte ook mee. Leuk feitje: de zaak werd vernoemd naar de bedrijfsleider van de bouwmarkt die er voorheen zat (Grote Markt 10). Voor fancy uit eten in Den Haag is Restaurant ñ (spreek uit: enje) favoriet. Het restaurant staat beeldig op een driehoekig plein dat behangen werd met priklampen. De half-Spaanse eigenaar Daniel serveert er middelgrote gerechten met een beetje van Spanje en een beetje van Nederland, net zoals hijzelf dus. En dat riekt naar vakantie in eigen land (Nobelstraat 22).

CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Restaurant N
CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Bleyenberg
CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019
Vincenzos Osteria

Wat is waar te vinden?

De binnenstad van Den Haag kan voor niet-Hagenezen nog weleens verwarrend zijn. Onthoud vooral deze straten en buurten: allereerst de Prins Hendrikstraat in het Zeeheldenkwartier, voor het creatieve Berlijn-gevoel. Voor upclass shoppen mag er koers worden gezet naar de Denneweg. De Piet Heinstraat is de tweede niet te missen straat in het Zeeheldenkwartier, vol leuke hippe zaakjes en fraaie horeca. Vanaf daar loop of fiets je via de Archipelbuurt via het grote Westbroekpark naar Scheveningen: een leuke route. Van het voorjaar tot het najaar is De Bootjes, zoals de Hagenezen de botenverhuur van De Waterkant in het Westbroekpark noemen, een aanrader. Je kunt ook terecht in het theehuis en de lieflijke plek is een dijk van een trouwlocatie. Bekijk hier al onze andere favoriete hotspots!

CitytripDen Haag | vtwonen 11-2019

Maartje Diepstraten

Maartje Diepstraten | vtwonen | Barts Boekje | Hotspots

Maartje Diepstraten en haar team spotten de leukste & nieuwste adressen voor Barts Boekje, een up-to-date adressensite. En nu dus ook voor vtwonen! Volg haar op Instagram of bartsboekje.com.

nog meer: Wooninspiratie