Stookwijzer checken
Staat er amper een zuchtje wind, dan blijft rook langer hangen. Neemt de windkracht toe, dan kan de hele buurt van je BBQ meegenieten. Van tevoren de Stookwijzer checken is altijd een goed idee. Hier vind je elke dag advies over het stoken van hout en of je dit op dat moment wel of beter niet kunt doen op de plek waar je wilt gaan barbecuen. Code geel betekent dat er genoeg wind staat om de rook weg te voeren. Bij code oranje is dit al minder het geval en bij code rood staat er zo weinig wind, dat de rook van de BBQ niet voldoende weg kan waaien om overlast te voorkomen.
Mogelijke overlast door de BBQ bespreken
Het zal je maar gebeuren: wil je simpelweg gezellig barbecueën, krijg je bonje met de buren omdat zij daar last van hebben. Het scheelt al een hoop frustratie als je ze even laat weten dat je van plan bent een barbecue te houden. Even een vriendelijk appje of gesprek doet wonderen. De ene barbecue is de andere ook niet: gaat het om een paar mensen die een uur wat worstjes en paprika's omdraaien, of staat de tuin een avond lang vol met vuur stokende grillmasters? Een eindtijd aangeven helpt, dan weten de buren waar ze aan toe zijn én of ze hun wasgoed van het droogrek naar binnen moeten halen. Just in case...
A-locatie: kies de juiste plek
Denk na over de windrichting en plaats de barbecue als het kan zo dat de rook niet linea recta over de schutting waait. Gas- en sommige pellet-BBQ's hebben een uitlaat aan de achterkant van het apparaat. Daar kun je strategisch geplaatst je voordeel mee doen. Onder een overkapping blijft rook vaak langer hangen. Hoe vrijer de BBQ staat, hoe beter.
BBQ aansteken? Dit zijn de do's & don'ts
-
Liever niet gebruiken: spiritus of chemische aanmaakblokjes
-
Wat wel kan: gezuiverd houtskool, natuurlijke kokosbriketten en eco aanmaakblokjes zonder geur en gif
Rook en stank van de BBQ voorkomen
- 01.
BBQ's met briketten en kolen zijn geliefd vanwege de authentieke grillsmaak, maar geven eerder overlast dan die op gas of elektrische modellen. Die laatste produceren minder rook en geur en zijn ook veiliger en vaak makkelijker schoon te maken.
- 02.
Over wel of geen brikettenstarter gebruiken, zijn de meningen verdeeld: daarmee is het aansteken van een houtskoolbarbecue een fluitje van een cent, maar zo kan juist ook een rookpluim ontstaan. Er is ook nog de one minute starter: de hete lucht uit de lighter verwarmt houtskool supersnel.
- 03.
Fan van houtsnippers voor een lekkere rooksmaak? Wees er niet te scheutig en wel selectief mee. Hout van appel, kers en esdoorn geven minder rook.
- 04.
Druipend vet en marinade zorgt voor meer rookontwikkeling. Vang dat op in een lekbak onder het rooster.
LEES OOK
Met deze hack wordt het barbecuerooster schoonmaken een eitje
Hey mister dj!
Muziek erbij? Altijd gezellig, maar niet met het volume op tien als je buren je lief zijn. Zeker naarmate de avond vordert, kan geluid steeds storender worden. Dan is het handig als je al een playlist stand-by hebt met wat meer rustgevende achtergrondmuziek.