Weer & wind-check
Staat er amper een zuchtje wind, dan blijft rook langer hangen. Neemt de windkracht toe, dan kan zomaar eens de hele buurt van je BBQ meegenieten. Van tevoren de stookwijzer en het stookalert checken is altijd een goed idee.
Zeg buurman...
Het zal je maar gebeuren: wil je niet meer dan gewoon gezellig barbecueën, krijg je bonje met de buren omdat zij daar last van hebben. Het scheelt al, als je ze laat weten dat je van plan bent een barbecue te houden. Even een vriendelijk appje of gesprek doet wonderen. De ene barbecue is de andere ook niet: gaat het om een paar mensen die een uurtje wat worstjes en paprika's omdraaien, of staat je tuin een avond lang vol met vuurtje stokende grillmasters? Een eindtijd aangeven helpt, dan weten de buren waar ze aan toe zijn. En of ze hun wasgoed van het droogrek naar binnen moeten halen. Just in case...
A-locatie: kies de juiste plek
Denk na over de windrichting en plaats de barbecue als het kan zo dat de rook niet linea recta over de schutting waait. Gas- en sommige pellet-BBQ's hebben een uitlaat aan de achterkant van het apparaat. Daar kun je strategisch geplaatst je voordeel mee doen. Onder een overkapping blijft rook vaak langer hangen. Hoe vrijer de BBQ staat, hoe beter.
BBQ aansteken? Dit zijn de do's & don'ts
-
Liever niet gebruiken: spiritus of chemische aanmaakblokjes
-
Wat wel kan: gezuiverd houtskool, natuurlijke kokosbriketten, eco aanmaakblokjes zonder geur en gif
Voorkom rook en stank
- 01.
BBQ's met briketten en kolen zijn geliefd vanwege de authentieke grillsmaak, maar geven eerder overlast dan die op gas of elektrische modellen. Die laatste produceren minder rook en geur, zijn ook veiliger en vaak makkelijker schoon te maken.
- 02.
Over wel of geen brikettenstarter gebruiken, zijn de meningen verdeeld: daarmee is het aansteken van een houtskoolbarbecue een fluitje van een cent, maar zo kan juist ook een rookpluim ontstaan. Er is ook nog de one minute starter: de hete lucht uit de lighter verwarmt houtskool supersnel.
- 03.
Fan van houtsnippers voor een lekkere rooksmaak? Wees er niet te scheutig mee. Hout van appel, kers en esdoorn geven minder rook.
- 04.
Druipend vet en marinade zorgt voor rookontwikkeling, vang dat op in een lekbak onder het rooster.
LEES OOK
Met deze hack wordt het barbecuerooster schoonmaken een eitje
Hey mister dj!
Muziekje erbij? Altijd gezellig. Maar niet met het volume op tien svp. Zeker naarmate de avond vordert, kan geluid steeds storender worden. Dan is het handig, als je al een playlist stand-by hebt met wat meer rustgevende achtergrondmuziek.