WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 simpele tips om een donkere kamer lichter te laten lijken

Heb jij een donker huis of een donkere kamer? Die maak je met een paar kleine ingrepen gemakkelijk lichter. En dat hoeft geen dagen te kosten, want met deze 5 simpele tips heb je het zo voor elkaar.

witte woonkamer

Fris wit

De simpelste tip is de muur verven in een lichte kleur. Dat krijg je in één dag zelfs al voor elkaar. Wit is altijd een goede keuze, maar ook een lichte pasteltint kan een verfrissend effect hebben. Bang dat pastel in je interieur te zoet of romantisch wordt? Combineer het dan met een lichte basis, zwarte accenten en strakke lijnen voor een funky twist. Ook de vloer is van belang. Fris het huis op met een lichte PVC-vloer of ga voor een comfortabele, lichtgrijze marmoleumvloer die makkelijk te onderhouden is.  

“Subtiel wit is altijd een

goede keuze”

houten eettafel

Spiegels

Voor een donkere ruimte bestaat nog een geweldige oplossing voor meer licht: spiegels. Groot, klein, vierkant of rond: spiegels laten een huis groter lijken en geven een speels effect. Heb je niet zo’n groot huis, maar wil je wel extra ruimte creëren? Plaats dan een XL-spiegel aan de wand. Zo vul je meteen die saaie muur op.

Licht

Een donkere kamer mist vaak daglicht. Je kunt een dakraam laten plaatsen, maar dat geen makkelijke en goedkope oplossing. Gelukkig doet de juiste verlichting ook wonderen. Een lamp is niet voor niets de belangrijkste sfeermaker in ieder interieur. Maak van tevoren een lichtplan om te bepalen hoeveel lampen je wilt en waar je ze precies ophangt. Hulp nodig? Bekijk onze tipvideo’s voor het maken van een basis lichtplan en een lichtplan voor sfeerverlichting

vtwonen 08-2019 | natuurlijk licht in donkere ruimtes
raamkozijn raamverduistering

Pottenkijkers

Om toch zoveel mogelijk natuurlijk daglicht te vangen, is een transparant gordijn een fijne oplossing. Een groot voordeel hiervan is dat ze je tegen pottenkijkers beschermen en tegelijkertijd voldoende licht binnenlaten. Zo voel je je niet helemaal afgesloten van de buitenwereld én lijkt je kamer ruimtelijker.  

Aan kant

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch belangrijk als het gaat om meer licht: houd het juist in een donkere kamer opgeruimd en netjes. Verstop niet alles achter kastdeurtjes, want daar wordt niemand blij van als je ze weer opendoet. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop interessante opruimtechnieken om te raadplegen.

nog meer: Woonhacks