WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe schadelijk zijn geurkaarsen, en hoe kun je de schade beperken?

Een groot voordeel van het najaar: we kunnen ons weer helemaal uitleven met kaarsen. Of voor een écht ontspannen sfeer: met geurkaarsen. Nu willen we die gezelligheid natuurlijk niet voor je bederven, maar: zijn geurkaarsen schadelijk? En is een gewone kaars dan beter?

Kaarsen en geurkaarsen

Kaarsen

Zo gek is de gedachte van schadelijke kaarsen niet: het brandt kaarsvet op, en hoewel je de verwerking daarvan met het blote oog niet altijd ziet, kunnen daar best schadelijke stofjes in zitten. In veel kaarsen, zoals de meeste waxinelichtjes, zit het stofje paraffine. Dat is een bijproduct van petroleum, en zorgt bij de uitstoot voor fijnstoffen als aceton, benzeen (een soort koolwaterstof) en tolueen (net zoiets). Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar kan ook slecht zijn voor je gezondheid. Wanneer je écht vaak in aanraking komt met deze stoffen, kan het tot allergieën, astma’s of ziektes als kanker leiden.

Geurkaarsen

Ook bij geurkaarsen komen stofjes vrij. Vaak nog veel meer dan bij gewone kaarsen, omdat er een geurstof is toegevoegd. Dat gaat meestal gemoeid met chemische stoffen, doordat de geur wordt gemaakt met een combinatie van verschillende chemicaliën. Toch hoeven geurkaarsen volgens Theo de Kok – toxicoloog aan Maastricht University – niet per se schadelijker te zijn. “In principe leveren alle kaarsen fijnstof, en maakt het dus niet zoveel uit of je een gewone kaars of een geurkaars aansteekt,” legt hij uit. Wel is het belangrijk om het etiket te checken op chemische stofjes. En aan die fijnstof kan je gelukkig nog wel het een en ander doen. Daarnaast heeft De Kok heeft nóg een geruststelling voor ons in petto: “Net als bij tabaksrook in een kroeg als je niet-roker bent, zul je er niet van de één op de andere dag van omvallen.” Tegelijk blijft het feit dat een levenslange uitstoot uiteindelijk best effecten kan hebben, dus voor de kaarsenliefhebbers onder ons: drie tips op een rij.

Lees ook:
Zelf gedraaide kaarsen maken? Dit is de manier

Ventileren

Regel nummer 1: ventileren! Klinkt als een covid-maatregel, maar dit keer is het toch echt voor je kaarsen en geurkaarsen. “Als je in een klein kamertje zit met slechte ventilatie en veel kaarsen, word je blootgesteld aan een veel hogere concentratie van stoffen dan in een grote ruimte met veel ventilatie,” legt De Kok uit. Ook de luchtstroom speelt daarin een belangrijke rol. Dat zie je aan ‘wapperende kaarsen’. Die walmt vaak, en zo wordt het fijnstof in hoge concentratie verspreid. Meteen de ventilatie van jouw woning eens onder loep nemen? vtwonen zette vijf belangrijke feiten over ventileren op een rij.

Natuurlijke stoffen

We zeiden het al: paraffine is niet je beste vriend. Hoe natuurlijker de kaars is, hoe kleiner het risico op schadelijke stoffen. Vaak kom je dan uit op kaarsen met het voorvoegsel ‘eco’ in de productomschrijving. Ook populair: de kaars van bijenwas. Daarnaast zijn etherische oliën helemaal on trend; je voegt een paar druppeltjes toe, et voilà: een geurkaars zonder chemische stofjes. Heb je de geurkaars trouwens meer voor de geur dan voor de gezelligheid? Zo maak je geurstokjes van je favoriete etherische olie.

Niet uitblazen

Jammer voor de verjaardagsfeestjes: kaarsen uitblazen is vooral voor kinderen een favoriet ritueel. We hadden het al even over de luchtstroom, dus waarschijnlijk raad je het al: fijnstof heeft vrij spel wanneer je het de lucht in blaast. Het is dus beter om je kaars te doven met een kaarsendover.

Voor je kaarsen…

nog meer: Woonaccessoires