WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bij deze adressen haal je een bosje droogbloemen

Droogbloemen waren heel populair in de jaren zeventig, maar zijn – geheel verlost van hun imago van toen  – aan een stevige opmars bezig. Fijn, want met één boeket droogbloemen geef je oneindig lang kleur aan het interieur. Wij zijn fan, bij deze adressen haal je je eigen droogbloemen.

vtwonen 04-2018 | boek met verschillende droogbloemen
Papier (vlieger.nl). Schaar. Oud vergrootglas (marktplaats.nl). Oude deur gebruikt als tafel (burbri.nl).
vtwonen 04-2018 | witte tafel met droogbloemen en een bureaustoel
Houten werktafel met kweekkast (com-anders.nl). Draaistoel, krat met flessen, grote fles, klemlamp, haken (brutamsterdam.nl). Droogbloemen (dille-kamille.nl). Krans en droogbloemen (elinwanderlust.com). Overig privébezit.

Duurzaam

De meest duurzame bloemen? Dat zijn droogbloemen. Ze blijven niet een week, maar hele seizoenen lang mooi. De bekendste zijn natuurlijk de strobloemen in gloedvolle kleuren waarvan de bloemen al droog zijn (Helichrysum bracteatum). Maar ook zomerbloeiers, zoals papaver, juffertje in ’t groen en ridderspoor, die je zelf kunt zaaien in de tuin, zijn prima te drogen. Combineer zo’n boeket met bijzondere grassen als het Zeeuws knoopje, spierwitte zandknopjes (ammonium) of wilde lamsoor (Limonium sinuatum, ook wel Zeeuwse heide genoemd). 

Zelf drogen

Het drogen is vooral een kwestie van geduld. Selecteer de mooiste exemplaren en hang ze ondersteboven in kleine bosjes op. Verwijder blad langs de stelen, zodat het daar niet vochtig blijft. De beste plek is: donker en droog, onder een dak, aan een rek of kapstok. Na drie weken zijn de bosjes vaak al zover gedroogd dat je de bloemen kunt verwerken. Lees hier een uitgebreider stappenplan en een lijst met bloemen die mooi drogen. Nog makkelijker? Droogbloemen bestellen. Kijk maar eens op deze sites voor inspiratie of om een mooi stuk of boeket te bestellen:

Studio Raket & Distels

Bij Studio Raket & Distels maakt voormalig textielontwerpster Marjolijn Fliek fantastische creaties met droogbloemen. Populair zijn haar ‘wolken’ voor boven de tafel.

Bries aan zee

Een webwinkel met keuze uit fijne boeketten, maar ook losse droogbloemen om zelf mee aan de slag te gaan. Dan ben je bij Bries aan Zee aan het juiste adres.

LEES OOK
Zelf een boeket plukken? Deze pluktuinen zitten bij jou in de buurt

Plukatelier

Een site én een boek, van bloemkunstenaar Jennita Jansen, die zich in haar atelier ook volop met droogbloemen bezighoudt. Neem een kijkje op de website van Plukatelier.

Tuin van Judith

Kunstenaar Judith de Vries verrast met gedroogde bloemen, in boeketten, kroonluchters en fantastische flower frames. Bekijk ze hier.

Dailygreeninspiration

Groenexpert Katja Staring van DailyGreeninspiration maakt heel fijne flatlays met alles wat ze in de tuin vindt en plukt, inclusief droogbloemen.

LEES OOK
DIY: Droogbloemstuk

nog meer: Woonaccessoires