WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 tips voor een comfortabele thuiswerkplek

Steeds meer mensen werken (voor een gedeelte) vanuit huis. Hoor jij ook bij die groep? Met behulp van deze vijf tips maak je je thuiswerkplek zo comfortabel mogelijk, zodat je vol energie aan de slag kunt.

open vakkenkast
Wand bekleed met gebeitst Aziatisch triplex (hardhout), prijs op aanvraag. Vloer Marmoleum van vtwonen in kleur basalt, 2 m breed, per m² € 43,95, bruine glazen vaas van Bloomingville € 44,90, witte vaas Twig van vtwonen, € 44,95 (vtwonen.nl). Vierluik aan de muur Nagoya prijs op aanvraag (mooswillemsen.com). Tafel Tomrer van Sav & Okse, fenix-blad en walnotenhouten poot, 140x90x76 cm (lxbxh) € 1265,-, walnotenhouten kast Olger van Sav & Okse, 160x40x180 cm (bxdxh) € 1485,-, zwarte stoel € 325,-(demachinekamer.nl). Vintage witte vlinderstoel € 125,-, bureaulamp van Hala € 125,- (neeflouis.nl). Gerookt houten schaal op voet € 49,95, gerookt houten schaal € 41,95, rechthoekige witte vaas met gat Shine € 29,95 (urbannatureculture.com). Wit-roze handgemaakte vaas € 109,- (householdhardware.nl). Kartonnen dozen Tjena vanaf € 2,99 (ikea.nl). Overig privébezit.

Goed zitten

Investeer in een goede bureaustoel, ook als je vanaf de eettafel werkt. Een goede zithouding – waarbij je benen in een hoek van 90 graden staan en je rug recht is – is essentieel. Zit je niet goed, dan kan dit op langere termijn leiden tot RSI of nek- en rugklachten. Een bureaustoel kun je in tegenstelling tot een eettafelstoel afstellen op jouw wensen. Ook is het belangrijk dat de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte staat, zodat je je hoofd rechtop houdt. Schaf hiervoor een laptopstandaard aan. Sta af en toe op uit je stoel en om je lijf soepel te houden.

Frisse lucht

De lucht in je werkruimte houd je gezond door luchtzuiverende planten neer te zetten. De Goudpalm zuivert bijvoorbeeld xyleen en tolueen uit de lucht. Dit zijn giftige stoffen die vrijkomen bij het printen. Zet ook af en toe een raam open: frisse lucht bevordert je werklust en energie.

LEES OOK
Natuurlijke luchtverfrissers: deze kamerplanten zijn gezond voor je

Op temperatuur

Je bent het meest productief als je werkt in een ruimte waar de temperatuur constant is. Dat kun je regelen met een slimme thermostaat die jouw voorkeuren onthoudt en die je bovendien op afstand kunt bedienen.

Kleur bepaalt

De kleur van je muur heeft voor een deel invloed op je humeur en concentratievermogen. Het is het beste om de muren neutraal te houden, met één accentkleur. Dat kan bijvoorbeeld blauw zijn (bevordert het concentratievermogen), turquoise (goed voor de creativiteit) of groen (bevordert een harmonieuze en frisse energie).

LEES OOK
Zo beïnvloedt kleur in huis jouw stemming

Genoeg licht

Uit onderzoek blijkt dat bij werken met te weinig daglicht je prestaties achteruitgaan. Je werkplek kan dus het beste ingericht worden op een lichte plek in huis. Schijnt de zon in de kamer? Zorg er dan wel voor dat deze niet recht in je ogen schijnt. Zonlicht dat juist achter je in de kamer binnenvalt, is ook niet goed omdat dit op je beeldscherm reflecteert. Probeer daarom eerst wat posities uit voordat je je bureau of werktafel een definitieve plek geeft.

nog meer: werkkamer