WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Met deze 5 simpele stylingtrucs geef je elk interieur een vleugje vintage

Een vleugje vintage in huis halen is een geweldige manier om je interieur sprekender en persoonlijker te maken. Een unieke vondst kan in een ietwat kille of strakke woning in een handomdraai meer sjeu geven. Maar hoe voorkom je dat het een bijeengeraapt zooitje wordt en houd je het stylish subtiel? Met déze handige stylingtips haal je precies het juiste beetje vintage in huis.

Vintage woonstijl

Liefhebbers van de vintage woonstijl houden van een interieur met lef, waarin unieke vondsten van markten, winkels en reizen het woord voeren. Een vintage item in huis kan een simpele ruimte gelijk tot leven brengen, door het ietwat doorleefde karakter ervan. In de meeste gevallen hangt er een verhaal aan, en dat zorgt gelijk voor een interessante uitstraling – zelfs als de rest van je huis bestaat uit nieuwere meubels. Of het nou gaat om een simpele stoel, een unieke vondst zoals een vaas of poster óf een groter meubelstuk; als je houdt van een statement zijn vintage en jij een ideale match.

De juiste balans

Maar hoe zorg je er nou voor dat het een geheel vormt met de rest van je, wellicht vrij nieuwe, meubels? En hoe voorkom je dat je huis gelijk voelt alsof je een tweedehands winkel binnenstapt, zoals Jordy en Monique uit Weer verliefd op je huis ook merkten in hun woning? Leer van vtwonen-stylist Frans Uyterlinde, die hun huis in Bakkum een sfeervolle combinatie maakte van strak en design, nieuw en oud: een weerspiegeling van hun creatieve karakters.

1. Mix en match

Een vintage interieur oogt knus, warm en gezellig, maar kan daardoor soms ook ietwat rommelig lijken. En de vele donkere meubels bij elkaar kunnen er ook voor zorgen dat het al snel donkerder in huis lijkt dan het daadwerkelijk is. Dit ‘vintage winkel-gevoel’ voorkom je door keuzes te maken. Heb je een droomkast gescoord op een markt? Laat deze dan het woord doen en écht als statement in de kamer stralen. En is jouw donkere leren bank de vintage parel waar je zo trots op bent? Voer dan dezelfde stijlregel door: Combineer donkere meubels met lichte wanden en nieuwere items in lichtere kleur, voor de perfecte mix tussen donker en licht, nieuw en oud.

2. Meubels vervangen

Een echt vleugje vintage haal je in huis door bestaande moderne items te vervangen door een oudere variant. Een log en strak tv-meubel kun je bijvoorbeeld vervangen door een lage vintage designkast, die een stuk origineler én warmer oogt. Zet het voor een extra vintage effect een aantal eyecatchers op zoals vaasjes in oranje, oker of bruin, een cactus of een bijzonder kunstwerk met verhaal. Zo is zelfs je televisiehoek niet langer alleen functioneel, maar ook stijlvol en sfeervol om naar te kijken.

LEES OOK
Groen, groener, groenst: deze planten passen bij jouw woonstijl

“Vervang een modern meubel voor een vintage variant, voor een

subtiele én interessante look”

3. Klein maar fijn

“Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert”… een eeuwenoud gezegde dat ook in het geval van een vintage interieur de spijker op zijn kop slaat. Wil je graag een beetje sfeer in huis halen, maar schrikt het idee van al die donkere meubels je af? Houd het dan bij kleine dingen. Een Perzisch tapijt, een klein kastje, een speelhoek met óude stoeltjes in plaats van nieuwe of een vintage lamp boven de tafel kan al de gewilde uitstraling geven. Zulke kleine veranderingen kunnen gelijk al zorgen voor een sfeervol, vintage en toch strak geheel.

4. Uit de oude doos

Een simpele en dierbare manier om je huis te voorzien van een vintage-gevoel, is oude foto’s en schilderijen met verhaal op een prominente plek in huis plaatsen. Wellicht ligt er ergens een prachtige trouwfoto van je grootouders onder het stof, of heb je een schilderij van een dierbaar persoon dat nog altijd ingelijst moet worden. Plaats deze kostbare herinneringen in een eikenhouten lijst, hang ze op een plek in het zicht en daar is je unieke en persoonlijke vleugje vintage.

5. Vintage, maar dan nieuw

Ook met nieuw materiaal of nieuwe items kan het vintage-gevoel gecreëerd worden. Kijk bijvoorbeeld in het huis van Jordy en Monique naar het houtlook behang. Dit geeft een ontzettend Seventies vibe, terwijl het de boel ook strak en modern houdt. Ook het XL glanzende vloerkleed met ombré-effect is hier een mooi voorbeeld van. Het kleed zou zowel perfect passen in een hedendaags interieur als in één uit de vorige eeuw.

Deze producten raden we aan bij de vintage woonstijl

nog meer: Weer verliefd op je huis