WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een wasruimte inrichten? Dit zijn onze tips

Puilen de wasmanden uit, vouw je je kleding op bed op of hangt er altijd ergens iets te drogen? De hele dag met de was geconfronteerd worden, brengt onrust en is een smet op dat mooie interieur. Reden genoeg om na te denken over een aparte wasruimte.

wasmachine kast bruin
Op maat gemaakte kast in Lime Earth Baked F256/M02 en Sable LR81 LR81/SAB Woninginrichting-Aanhuis. Rolgordijn Jysk. Wasmachine en droger QuickDriveTM 8000-serie Samsung. Kunstwerk Romance is Dead van Marja van den Hurk Werk aan de Muur. Kunstwerk Love van Marc Costermans Werk aan de Muur. Vloerkleed van Nordal PAND40. Overig privébezit

Wasruimte inrichten: de basics

Een speciale plek voor de wasmachine, droger, wasmand en wasmiddelen. Dat zou toch heerlijk zijn? Er is echter een aantal voorwaarden waar een wasruimte aan moet voldoen. Dus voordat je je interieurtalent gaat uitleven op de nieuwe wasruimte, eerst even dit:

  • De meeste wasmachines zijn 60 centimeter breed en 82 tot 90 centimeter hoog, meldt consumentebond.nl. De diepte van de toestellen loopt uiteen van 50 tot 65 centimeter. Er zijn wasmachines met een extra grote droogtrommel voor 10 kilo wasgoed of meer en dat maakt de afmetingen vaak ook groter. Hoe groot je wasmachine ook is, laat altijd wat ruimte rondom vrij voor ventilatie. Denk aan 5 tot 10 centimeter erachter en zo’n 2 centimeter ernaast.
  • Heb je een aparte droger en geen ruimte om de toestellen naast elkaar te plaatsen? Je kunt prima een wasmachine en droger op elkaar zetten. Belangrijk daarbij is dat de droger bovenop de wasmachine staat en nooit andersom. Een wasmachine is namelijk aanzienlijk zwaarder dan een droger en produceert heftige trillingen bij centrifugeren.
  • Zorg ervoor dat de wasmachine helemaal waterpas staat. Zeker wanneer je er een droger bovenop wilt zetten. Je wilt dat de wasmachine stabiel staat en niet kan gaan wiebelen of van zijn plek af ‘wandelt’. De meeste wasmachines worden geleverd met verstelbare pootjes; gebruik deze dan ook om de wasmachine waterpas te krijgen.

Wasruimte inrichten: de styling

Als de wasruimte voldoet aan de basiseisen ga je nadenken over de styling. Oftewel, het leuke werk. Want hoe je het ook wendt of keert; met een stijlvol ingerichte wasruimte wordt de was doen een stuk minder vervelend. Denk aan wasmiddel in mooie (weck)potten, een geinig behang erboven, een vrolijke poster, een stel knappe wasmanden en kekke knijpers.

Geschikte plekken voor de wasruimte inrichten

Veel mensen offeren een stukje van hun badkamer op voor de wasmachine en droger. Heel begrijpelijk. De vloer is er stevig, het is vochtbestendig en voelt als een logische plek. Nu de badkamer meer en meer de allure krijgt van een mini spa, willen we ons toevluchtsoord voor badrituelen eigenlijk niet meer delen met zoiets alledaags als de was. Dus kijken we of er elders in huis plek voor is. Zo ontstaat er in de badkamer ineens ruimte voor bijvoorbeeld die gedroomde inloopdouche, ligbad of misschien zelfs voor een Zweedse sauna. Ben je gemotiveerd om de wasspullen te verhuizen naar een aparte ruimte? Een paar ideeën:

  • Is er in de kledingkamer of inloopkast nog wat ruimte over? Werk de wasmachine weg in een kast of style ‘m met een plank erboven en een paar leuke wasmanden.
  • Het tijdperk van thuiswerken vraagt om een aparte werkruimte. Met een beetje mazzel past er onder je bureau ook nog een wasmachine. Kun je tijdens de koffiepauze nog een wasje opvouwen. Over efficiëntie gesproken…
  • Beschik je over een zolder? Mooi, dit is namelijk de ideale wasruimte. Je kunt er niet alleen de apparaten kwijt, meestal kunnen hier ook nog wel een wasrek en een aantal wasmanden staan.
  • Bijkeukens of keukens vormen een uitstekende plek om de wasmachine en droger te stallen. De vraag is alleen of je zit te wachten op manden met vuile was in je keuken? Gelukkig zijn er handige opbergoplossingen waarmee je de was uit het zicht werkt. Zoals deze uittrekbare wasmand.
  • Beschik je over een ruime overloop? Dan kun je de droger en wasmachine daar langs de kant zetten. Een strakke ombouw haalt de apparatuur uit het zicht.

Tip: Check van te voren altijd of de machine ook daadwerkelijk de wasruimte kan bereiken. Oftewel: past het kolos door de deur en het trapgat?

De ondergrond voor de wasruimte

Nog een belangrijke huishoudelijke (ahum) mededeling. Plaats de machine áltijd op een stevige, vlakke en stabiele ondergrond. Dat is belangrijk want daarmee voorkom je dat de wasmachine tijdens het centrifugeren gaat trillen en aan de wandel gaat. Met een hoop lawaai en gevaarlijke situaties als gevolg. Bovendien centrifugeert een wasmachine minder goed op een vloer die niet vlak is. Ook belangrijk: plaats de nieuwe wasmachine in een ruimte waar de temperatuur niet onder 0 graden Celsius komt.

De meest geschikte vloer voor in de wasruimte is een betonnen vloer. Een vloer van hout kan namelijk gaan meetrillen. Heb je een houten vloer, dan kan een stevige plaat (van tenminste 3 centimeter dik) die je onder de wasmachine legt helpen. Zet de machine – als het even kan – in een hoek. Daar is de houten vloer is het meest stabiel.

Wasruimte kasten

Wil je liever helemaal niet herinnerd worden aan de never ending story van de was? We snappen je. Met een mooie ombouw verhul je de wasmachine en droger en alles wat ‘was’ schreeuwt. (lees: vuile was, wasmiddel, wasknijpers). Pas als jij vindt dat het tijd is of wanneer je er echt niet meer aan ontkomt, omdat de sokken beginnen op te raken, open je de deuren van de wasmachinekasten en – voilà – je was ligt braaf op je te wachten.

Een laatste aandachtspunt gaat over de ombouw voor je wasmachines: zorg dat de kast niet kan omvallen en dat ‘ie is gebouwd op zwaar geschut. Centrifugeren veroorzaakt immers hevige trillingen. Bekijk de ombouwkasten van het merk wastorens eens. Dit zijn stevige wasmachinemeubels die voorkomen dat de wasmachine gaat trillen. Sommige exemplaren beschikken over extra opbergruimte en een uitschuifbare plank voor het vouwen van kleine kledingstukken. Hoe handig?

Knap je wasruimte op met deze wasmanden…

nog meer: Wasruimte