WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tapijt als vloerbedekking

Met je blote voeten op een zacht, hoogpolig tapijt geeft een gevoel van luxe en speelsheid. Alsof je voetafdrukken achterlaat in het zand! Maar een laagpolig tapijt is misschien veel praktischer in jouw huis. Bekijk hieronder welke vloerbedekking voor jou geschikt is.

Slaapkamer met vloerbedekking en wastafel

Voor- en nadelen vloerbedekking

Aan vloerbedekking zitten voordelen (+) en nadelen (-):

+ Warm en behaaglijk
+ Luxe uitstraling
+ Isolerend
+ Geluiddempend
+ Sfeervol en decoratief
+ In veel soorten, kleuren en dessins
+ Bijna overal toepasbaar

– Vlekken soms moeilijk te verwijderen
– Kamerbreed tapijt lastig zelf te leggen
– Verwijderen van (huisdier)haren lastig
– Trekt vuil aan, dus zeer regelmatig schoonmaken is nodig

Verschil in tapijtstructuren

Er zijn verschillende tapijt­structuren met elk een eigen uiterlijk. Tapijt kan hoog- of laagpolig zijn en bestaan uit een gesneden pool (zoals frisé, moquette, saxony, shag en velours) of lusjestapijt (bouclé). Het verschil tussen deze structuren zit in de lengte van de polen en de afstand ertussen.

Vloerbedekking checklist

Voordat je tapijt gaat leggen, bedenk dan eerst goed in welke ruimte het komt te liggen. Hoe je huishouden eruit ziet en wat voor ondervloer je hebt. Dit heeft namelijk invloed op het soort tapijt.

  1. Voor welke ruimte is het tapijt bestemd? Het maakt een groot verschil uit of de vloerbedekking voor een slaapkamer, eetkamer, werkruimte of woonkamer bestemd is. Het gaat vooral om de ‘belasting’: hoe intensief wordt de ruimte gebruikt (zware meubels, speelplek, stoelen met wieltjes, in- en uitloop)?
  2. Zijn er kinderen? Of huisdieren? Neem dan liever gemêleerd tapijt of een iets donkere tint. Een vlek ver­wijder je makkelijker uit een synthe­tisch tapijt dan uit vloerbedekking van natuurlijke materialen.
  3. Hoe is de lichtinval? Staat de zon de hele dag op het ta­pijt te branden? Natuurlijke materia­len zoals katoen verkleuren snel.
  4. Hoe is de ondervloer? Voor het leggen van tapijt heb je een vlakke, vochtvrije ondergrond nodig. Dat kun je onder meer berei­ken met onderplaten en vochtwe­rende folie.
  5. Is de prijs inclusief leggen? Dit moet je altijd vragen, want het verschilt nogal per leverancier. Dat geldt ook voor het leggen van patronen of figuren. Let er ook op of de lijm bij de prijs is inbegrepen! Voor egaliseren van de ondervloer moet je meestal extra betalen.

Tapijt en allergie

Veel mensen denken dat tapijt allergische reacties kan geven, maar het is de huisstofmijt die dit doet. Goed ventileren, stoken en het tapijt regelma­tig reinigen zorgen voor een gunstig binnenklimaat en ver­kleinen de kans op allergieën aanzienlijk.

Tapijt en vloerverwarming

Alleen antistatisch tapijt kun je in combinatie met vloer­verwarming gebruiken. Van vloerverwarming wordt tapijt namelijk erg droog, wat voor statische oplading zorgt. Leg geen ondertapijt bij vloerver­warming; de warmte kan er dan niet goed door. Schakel op het moment van het leggen de vloerverwarming uit. Na 48 uur kan ‘ie weer aan. Begin op de laagste temperatuur en ga iedere dag in stapjes van 5 ºC omhoog: zo voorkom je dat de lijm te snel hard wordt.

Houd je tapijt mooi

Als je uiteindelijk een tapijt gekozen hebt en hij ligt erin, dan is het wel zo fijn als het vloerbedekking mooi blijft. Bekijk de tips om je tapijt mooi te houden.

Bron: Zomooiistapijt.nl

nog meer: vloeren