WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

4x elegante legpatronen voor houten vloeren

Houten vloeren zijn sinds jaar en dag razend populair. De houten vloer is robuust, tijdloos, zit barstensvol karakter en is ontzettend veelzijdig: er bestaan veel verschillende houtbewerkingen en tal van legpatronen. Van de klassieke visgraat look en chevron tot Scandinavische eenvoud met een simpel plankenpatroon. Met deze 4 elegante legpatronen voor houten vloeren kan je de plank niet misslaan.

houten visgraatvloer
PVC Vloer Herringbone Roasted (resp. dryback-systeem / click-systeem), ook in kleuren Natural, Sun Kissed en Polar. M.m.v. cocoon-living.nl (bureau, kunst), covanderhorst.nl (fauteuil, bijzettafel, vaas), hay-amsterdam.com (tafellamp). Overig privébezit.

1. Het populairste legpatroon voor de houten vloer: visgraat

De eerste in ons lijstje legpatronen voor houten vloeren is de visgraatvloer, met de planken gerangschikt in de kenmerkende V-vorm. Dit legpatroon is de laatste jaren enorm in trek. Waarom iedereen een visgraatvloer wil? Omdat zo’n legpatroon elk interieur een elegante en klassieke uitstraling geeft. Het staat mooi in antieke huizen, maar gaat net zo goed samen met een moderne woonstijl.

LEES OOK
Ontdek wat jouw woonstijl is met de woonstijltest van vtwonen

Wel oogt de houten vloer in visgraat patroon drukker dan planken die recht-toe-recht-aan zijn gelegd. Iets om rekening mee te houden bij het inrichten van je kamer. Laat de vloer daarom leidend zijn en creëer rust naast het drukke motief van de vloer door heftige motieven te weren. Tenzij je liefhebber van een beetje fautes de goût (wansmaak) wat een huis frivool, mondaine en volstrekt uniek maakt.

Een visgraatvloer leggen vraagt veel expertise. Laat het dan ook het liefst uitvoeren door een professional of een handige vriend die ervaring heeft met (houten) vloeren leggen. Meer weten over de visgraatvloer? Hier lees je alles over verschillende materialen en de bijbehorende voordelen.

hongaarse punt vloer
Novilon vloer Zoethout per m² € 29,50. M.m.v. basiclabel.nl (eettafel), demachinekamer.nl (eikenhouten  stoel Edske van Sav & Økse, Eames DSW zwarte kuipstoel van Herman Miller), studio-yen.com (zwarte kandelaar, houten kei, boek Bea Mombaers), adrianameunie.wordpress.com (artwork met Japanse kraanvogel, in opdracht van Avenue Design Studio). Overig privébezit.
visgraatvloer
Hongaarse punt

2. Chevron of ook wel Hongaarse punt

De Hongaarse punt is een legpatroon dat lijkt op de visgraatvloer. Allebei hebben ze een V-vorm. Het belangrijkste verschil tussen het chevronpatroon en het visgraatpatroon is het uiteinde van de planken. De uiteinden van de visgraatplanken worden meestal in een hoek van 90 graden gezaagd, terwijl de planken in een chevron legpatroon in verstek zijn gezaagd. Daardoor tekent zich bij chevron een rechte lijn op de vloer af, daar waar de planken samenkomen. In tegenstelling tot de visgraatvloer, welke een zigzagpatroon heeft.

LEES OOK
Kraakt jouw houten vloer of laminaat? Daar is iets aan te doen

Een klassiek huis smeekt volgens ons om een houten vloer gelegd in Hongaarse punt. Hoewel, ook hierbij geldt dat een moderne inrichting een dergelijk eeuwenoud legpatroon niet misstaat. Zeker als je je moderne inrichting een nostalgisch tintje wilt geven.

Zowel chevron als visgraat zien we vandaag de dag vaker terug dan alleen als legpatronen voor houten vloeren; ook bij badkamertegels en spatwanden in keukens. Om er een paar te noemen. Net zoals de visgraatvloer is ook chevron een tijdrovend en technisch legpatroon dat een bekwame vakman vereist om het goed te krijgen. Het laten leggen is meestal wel duurder dan de visgraatvloer, omdat elke plank moet worden verzaagd.

Heb je een lange kamer en wil je die lengte benadrukken? Leg de planken dan in de richting van de

lange zijde van de kamer.

groene deur

3. Het plankenpatroon – gelegd in de lengte of breedte

Bij het meest voor de hand liggende patroon, het plankenpatroon, liggen de planken naast elkaar. Dit legpatroon voor houten vloeren geeft een rustig effect, zeker wanneer de naad tussen de planken minimaal is. Ook geldt; hoe breder de plank, hoe rustiger aan de ogen. Van een slanke plank zijn er meer nodig en dat betekent ook meer naden.

LEES OOK
Kijk binnen in dit beeldige Deense appartement vol visgraatvloeren

Bij een plankenpatroon heb je de keuze de planken in de lengte of in de breedte van de kamer te leggen. Die keuze hangt af van het beoogde effect op de ruimte. Leg een vloer in eerste instantie in de richting van de (grootste) lichtbron, zoals bijvoorbeeld die mooie aanbouw met glazen pui.

Heb je een lange kamer en wil je die lengte benadrukken? Leg de planken dan in de richting van de lange zijde van de kamer. Wil je een smalle kamer graag wat breder doen voorkomen? Leg de planken in dat geval in de breedte, dus in de richting van de korte zijde. Let op, er moeten meer planken ingekort worden bij het leggen in de breedte, dus gaat er ook meer materiaal verloren. Om een kleine kamer ruimtelijker te maken, leg je de houten planken diagonaal op de vloer. Bijvoorbeeld in een hoek van 45 graden. Denk ook even na over het laten verspringen van de planken die naast elkaar liggen. Je krijgt een mooi effect als je bij elke nieuwe rij planken, minimaal 40 centimeter verspringt.

LEES OOK
Shop hier de mooiste parketvloeren uit de vtwonen collectie

versailles vloer
Versailles legpatroon
PVC Vloer Royal Roasted, tegel met houtpatroon, 61×61 cm per m² € 43,95 / € 56,95 (resp. dryback-systeem / click-systeem), ook in kleur Polar. M.m.v. kasstoor.nl (dienblad), klevering.nl (karaf, glas), covanderhorst.nl (tafellamp), loods5.nl (theepot). Overig privébezit.

Het Versailles legpatroon is eigenlijk gewoon een kunstwerk aan de vloer en geeft je huis direct

koninklijke klasse.

4. Een Versailles legpatroon voor koninklijke klasse

Een minder bekende speler onder de legpatronen voor houten vloeren is de Versailles-vloer. Het patroon laat zich best omschrijven als gevlochten hout in een vierkant kader. Het is eigenlijk gewoon een kunstwerk aan de vloer en geeft je huis direct koninklijke klasse. Het Versailles-patroon vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen waar het onder andere werd toegepast in het paleis van Versailles, vandaar de naam.

De PVC Royal Roasted uit de vtwonen collectie is een vloertegel van PVC voorzien van een Versailles-patroon. Deze tegel is verkrijgbaar als click vloer, waarbij het zelf leggen best goed te doen is.

Deze vloerkleden raden wij aan op een houten vloer

nog meer: vloeren