WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een PVC-vloer leggen: zelf aan de slag of laten doen?

Bij grote verbouwingen in huis keert iedere keer weer dezelfde vraag terug: ga je het zelf doen of laat je het over aan een professional? Een klus uitbesteden klinkt heel aanlokkelijk, maar dat gaat natuurlijk gepaard met flink wat kosten. Hoe zit dat met een PVC-vloer leggen? Kun je dat zelf doen of is uitbesteden slimmer?

Dit zijn dé vloerentrends van dit moment - Cotap Ambiant

De kosten van een PVC-vloer

Een PVC-vloer is relatief betaalbaar – afhankelijk van het type – en in veel verschillende dessins verkrijgbaar. Daarbij is-ie makkelijk te onderhouden en kun je er vloerververwarming onder leggen. Genoeg redenen dus om voor PVC te gaan. De kosten van deze vloeren kunnen echter flink uiteen lopen.

Een PVC-vloer kost tussen de € 15 en € 70 per vierkante meter. Een groot verschil dus! De kosten van een dergelijke vloer hangen af van het merk, het type en natuurlijk de kwaliteit van de vloer. Koop daarom niet zomaar een vloer, maar verdiep je goed in de kwaliteitsverschillen en laat je eventueel adviseren door een specialist.

LEES OOK
Budget proof: deze goedkope vloeren zijn ideaal voor een huurhuis

Kosten PVC-vloer inclusief egaliseren en leggen

Bij een PVC-vloer is het erg belangrijk dat de ondergrond egaal is. In vrijwel alle gevallen – zelfs bij nieuwbouw – zal daarom voor het leggen de vloer geëgaliseerd moeten worden. Hierbij wordt de ondergrond helemaal egaal gemaakt zodat de vloer strak ligt en er geen bobbeltjes en hobbeltjes onder het PVC ontstaan. Zo kan er ook geen vuil onder de vloer komen, wat altijd zichtbaar zal blijven. Bovendien voorkomt het dat je vloer omhoog gaat staan of verschuift.

Maar wat kost het dan om een PVC-vloer te laten egaliseren en te laten leggen? De prijs van het leggen van PVC hangt af van de grootte van de ruimte en het patroon waarin je de vloer wil. Een PVC-vloer gelegd in visgraatpatroon is erg mooi, maar vergt meer tijd en dus meer kosten dan een vloer in rechte stroken. De gemiddelde kosten van een PVC-vloer laten leggen liggen tussen de € 18 en € 25 per vierkante meter, inclusief materiaal. Rekent de vloerenlegger met een uurtarief? Dat ligt gemiddeld tussen de 45 en 65 euro per uur.

Kosten PVC-visgraatvloer inclusief leggen

Ga jij voor visgraat of voor de Hongaarse punt? Een vloer in een patroon laten leggen is duurder dan een vloer in rechte stroken. De gemiddelde kosten van een visgraat PVC of een PVC in een ander patroon laten leggen, liggen tussen de € 25 en € 35 per vierkante meter inclusief materiaal.

LEES OOK
Wat zijn de voor- en nadelen van een pvc vloer?

vtwonen vloer pvc tegels hal gang vloerverwarming

Kosten PVC-vloer met vloerverwarming

Een PVC-vloer inclusief vloerverwarming is vooral een rekensommetje. Ga je de vloer zelf leggen of laat je ‘m leggen? Hierboven hebben we de gemiddelde kosten voor je op een rij gezet. Maar hoe zit het dan met de kosten van vloerverwarming laten leggen? De kosten zijn erg afhankelijk van het soort vloerverwarming en of je de vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming gebruikt. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten van vloerverwarming als hoofdverwarming.

Vloerverwarming kost gemiddeld zo’n 800 euro voor 10 m2, inclusief installatie. Daarna komt er ongeveer zo’n 100 euro per 10 m2 bij. 40 m2 vloerverwarming kost gemiddeld zo’n 1100 euro, 50 vierkante meter zo’n 1200 en 60 vierkante meter vloerverwarming zo’n 1400 euro. Ook zit er een verschil in of je de vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming gebruikt. Gebruik je het als bijverwarming dan ben je meestal zo’n 50 euro per 10 m2 minder kwijt. Onderstaand de gemiddelde prijzen als hoofdverwarming.

VloerverwarmingAantal groepenGem. vloerverwarmingskosten incl. montage
Tot 10 m2€ 750 – € 825
Tot 20 m22€ 850 – € 915
Tot 30 m23€ 950 – € 1.025
Tot 40 m24€ 1.100 – € 1.140
Tot 50 m25€ 1.200 – € 1.260
Tot 60 m26€ 1.400 – € 1.525
Tot 70 m27€ 1.550 – € 1.705
Tot 80 m28€ 1.700 – € 1.865

LEES OOK
Koukleumen opgelet: dit zijn de kosten voor het aanleggen van vloerverwarming

Dit heb je nodig voor het leggen

Ga je zelf aan de slag met het leggen van je PVC-vloer? Good for you! Je bespaart kosten en het is ook nog eens een goede work-out, dus die sportschool kun je ’s avonds overslaan.

Dit heb je nodig om een PVC-vloer te leggen:

 • waterpas
 • meetlint of duimstok en een liniaal
 • stanleymes
 • hamer
 • potlood
 • winkelhaak
 • aanslagblok
 • afstandhouders

Zelf een PVC-vloer leggen: hoe dan?

Voordat je de vloer gaat leggen, heb je eerst een ondervloer nodig. Doe online research welke ondervloer het meest geschikt is voor jouw huis. Laat je ondervloer ongeveer 48 uur liggen voordat je het PVC eroverheen legt. Zo wordt hij soepel en hanteerbaar. De basisvloer moet vlak, schoon en droog zijn. Voor het leggen van de PVC-vloer zul je je ondervloer eerst moeten egaliseren, zodat deze helemaal recht is. Dit kun je doen met vloeibaar egalisatiemiddel, zoals egaline. Dit kan worden gebruikt bij zowel zandcement als bij anhydriet ondervloeren. Na het egaliseren laat je je ondervloer een dag drogen. Vervolgens schuur je ‘m en ga je er met de stofzuiger overheen om kleine oneffenheden te verwijderen.

Nu begin het échte werk: de vloer leggen.

 • Begin met de verste hoek van de kamer. Breng de lijmlaag aan en plaats de PVC-stroken op de vloer.
 • Leg de stroken in de lengterichting van de ruimte en zorg dat er ongeveer drie millimeter tussen de muur en de vloer ligt.
 • Stroken inkorten? Snijd met een stanleymes in de toplaag en doorbreek de strook.
 • Na het verlijmen moet je de vloer walsen, zodat kleine luchtbellen verdwijnen en de stroken goed in de lijm komen te zitten.
 • Vervolgens plaats je de plinten.
 • Na het leggen kun je direct op de vloer lopen!

nog meer: vloeren