Woonidee: zo kies jij het perfecte behangpaneel

Paneel met behang Atlantis Aube van Christian Lacroix voor Designers Guild, 300×350 cm € 927,- (wva.nl). Blauwe muurverf Exciting Night No. 96 van Lab Paint, per liter € 45,- (vestingh.nl). Groene velours bank van Arflex, 96x354x70 cm (dxbxh) € 5709,-, roze fauteuil van Warm Nordic, 95x84x80 cm (lxbxh) € 2190,-, zachtroze hoogpolig wollen vloerkleed van Layered, 250×350 cm € 1090,- (goeds.nl). Multikleurige voetstoel in stof Rayure Chinoise Alchemilla van Designers Guild, 90×90 cm € 1485,-, oorfauteuil Harper Chair bekleed met stoffen van Christian Lacroix voor Designers Guild € 3220,- (wva.nl). Verstelbare vloerlamp € 659,- (hay.nl). Roze staaldraad tafel van Bold Monkey, 41x41x40 cm (lxbxh) € 165,- (boldmonkey.com). Kandelaars vanaf € 14,50, kaarsen van Hay, per 6 € 25,- (vtwonen.nl). Glazen vaas € 85,- (hay.nl). Vintage bord € 25,- (hetgroteavontuur.nl). Blauwe gaasschaal € 39,- (festamsterdam.com). Kussens van links naar rechts: rood geborduurd € 149,-, langwerpig model van zijde, per stuk € 89,- met bloemdessin € 109,-, groen geborduurd € 149,-, alles van Lelievre (loggerewilpower.com), velours streep van William Yeoward € 121,-, bloemen Christian Lacroix voor Designers Guild € 192,-, geborduurd € 132,-, wollen plaid van Designers Guild € 327,- (wva.nl). Beeld vtwonen 06-2022 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 06-2022 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen

Toe aan iets anders op de muur, maar durf je niet de hele muur te verven of te behangen? Dan is een behangpaneel de perfecte oplossing. Met een bloemenprint of juist een rustige kleur? Het kan allemaal. Als je er op uitgekeken bent, breng je er makkelijk een nieuwe print op aan.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een behangpaneel?

Het is eigenlijk een soort groot kunstwerk of schilderij aan de muur. Meestal is het gemaakt van vliesbehang. Op de strook staat een mooie afbeelding, leuke print of een speciaal patroon. Dit fleurt een ruimte meteen op. Omdat het paneel twee kanten heeft, kun je voor beide kanten een andere print kiezen. Zo wissel je ook nog eens makkelijk af.

Verschillende opties

Een paneel kan niet alleen dienen als een soort schilderij of kunstwerk, er zijn ook panelen die je kunt gebruiken als roomdivider. Is dat het geval? Dan zul je – omdat beide kanten van het paneel open en bloot staan – voor beide kanten een leuke print moeten kiezen. Het leuke hieraan is dat je het kunt afstemmen op de ruimte waar de kant van het paneel naar toe staat. Een paneel kan ook dienen als lambrisering over de hele onderkant van de muur. Vaak heb je dan wel meer meters behangpaneel nodig.

De print kiezen

De keuze is reuze. Aan de ene kant fijn, maar het kan voor keuzestress zorgen. Als je goed kijkt naar de stijl in huis kun je daar de print van het behangpaneel op baseren. Houd je van sprekende kleuren of ga je liever voor donkere kleuren, rustig of juist druk? Op beide kanten van het paneel kun je kiezen voor iets totaal anders. Uitgekeken op het patroon? Geen probleem, je behangt het gemakkelijk opnieuw.

Lees verder onder de advertentie

Tip: maak eerst een moodboard om erachter te komen wat je zou willen. De vtwonen cursus Moodboard van Frans Uyterlinde kan je daarbij helpen.

beeld vtwonen Beeld Weer verliefd op je huis seizoen 17 aflevering 5 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Sonja Velda
Beeld Weer verliefd op je huis seizoen 17 aflevering 5 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Sonja Velda

De grootte bepalen

De grootte hangt af van de ruimte die je hebt. Je moet namelijk wel een stuk van je muur vrijhouden voor het wandpaneel. Op het paneel zelf kun je namelijk geen wanddecoratie meer hangen. Heb je te weinig ruimte? Dan kun je altijd nog een klein(er) paneel kiezen. Deze dient dan als een soort schilderij.

Lees verder onder de advertentie

Mix & match

Twijfel je tussen twee of meer prints? Kies er dan voor kiezen om twee panelen aan te schaffen. Als je genoeg plek hebt hang je deze naast elkaar, bijvoorbeeld in de woonkamer. Of hang er één in de woonkamer en de andere in een andere ruimte. Tip: hang je ze naast elkaar? Dan is een doorlopende print ook leuk, zo passen de twee panelen écht bij elkaar.

Maken of kopen?

Wil je zelf zo’n prachtstuk in huis? Je hebt veel keuze bij het kopen van de wanddecoratie, maar je kunt ook zelf aan de slag. Het eerste wat je nodig hebt kun je misschien al raden: een paneel. Deze laat je op maat maken bij een bouwmarkt. Zet hem eerst in de grondverf en daarna kan het behangen beginnen. Eerst de lijm en dan het behang. Slordigheden zoals extra lijm en overtollig behang haal je makkelijk van het paneel. Zo heb jij een prachtige, zelfgemaakte wanddecoratie.

LEES OOK
Ga voor gezelligheid met warm behang in de woonkamer

Lees verder onder de advertentie

Eyecatchers voor op de wand…

Bron: beeld 1: vtwonen 06-2022 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen | beeld 2: weer verliefd op je huis, seizoen 17 aflevering 5 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Sonja Velda