Rollen maar: dit is hoeveel verf je nodig hebt per muur

Flexa Easycare Muren muurverf bij eethoek Boomschorsbruin, bij zithoek Fading Horizon (flexa.nl). Op maat gemaakte shutters kleur Rustic Grey, prijs op aanvraag (jasnoshutters.nl). Elementenhoekbank van kussens vanaf € 110,-, metalen frame vanaf € 229,- (householdhardware.nl). Fauteuil Todd van Pols Potten € 895,-, op maat gemaakt vloerkleed Arezzo, prijs op aanvraag (eijerkamp.nl). Blauwe bijzettafel Glam € 210,-, zwarte bijzettafel Glazed € 170,- (zuiver.com). Keramische kruk Glazed van BePureHome € 109,-, waxinelichthouder Intuitive Arabian Spice van Urban Nature Culture € 19,70, kussens vanaf € 23,05, glazen vaas van HKliving € 39,95, retro vaas op tafel van HKliving € 34,95 (vtwonen.nl). Op DIY-hoektafel kaarsenstandaard Antique brass van BePureHome € 29,95, vaas Cubist van BePureHome € 59,95, op bank plaid Ice Cream € 79,95 (basiclabel.nl). Zwarte wandlamp Beads wall 120 € 810,- (tonone.com). Hanglamp Warsaw € 185,- (itsaboutromi.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen special 2022-01 | styling Fietje Bruin | fotografie Sonja Velda
Beeld vtwonen special 2022-01 | styling Fietje Bruin | fotografie Sonja Velda

De juiste hoeveelheid verf bepalen is voor veel mensen net zoiets als de juiste hoeveelheid rijst koken: je eindigt óf met honger, óf met verf voor een heel weeshuis. Die struggle is verleden tijd als je je aan onderstaande richtlijnen houdt. Hoeveel verf je nodig hebt per muur? Dat vertellen we je.

Lees verder onder de advertentie

Hoeveel verf nodig? Zo bereken je dat

Exact bepalen hoeveel verf je nodig hebt is niet altijd even simpel, maar er zijn genoeg trucs om het goed in te schatten. Allereerst heb je natuurlijk de afmetingen van de muur nodig. Meet de lengte en breedte op met een rolmaat en vermenigvuldig de getallen om tot het aantal vierkante meters te komen. Voor een grove richtlijn kijk je vervolgens achterop het verfblik waarop staat hoeveel vierkante meters je met het aantal liters kunt verven. Houd er wel rekening mee dat er heel wat uitzonderingen bestaan en dat het aantal vierkante meters slechts een gemiddelde is.

LEES OOK
In 3 stappen de trap verven: zo knap je ‘m op

Muur verven? Dingen om rekening mee te houden

Zoals we al zeiden geldt die aanbevolen hoeveelheid op het blik verf niet altijd. Houd rekening met onderstaande uitzonderingen om niet te weinig of te veel verf aan te schaffen:

Lees verder onder de advertentie
  • Verf je wit over wit heen, dan is de kans groot dat de aanbevolen hoeveelheid op het verfblik voldoende is. Wil je op een donkere muur een lichte kleur aanbrengen, dan is dit advies klakkeloos overnemen minder slim. De verf zal dan minder goed dekken waardoor je een tweede of zelfs derde laag moet aanbrengen. De aanbevolen hoeveelheid meters op een blik ver(drie)dubbelt daarmee.
  • Ook de ondergrond van de muur is van invloed op de hoeveelheid verf die je uiteindelijk gebruikt. Een muur met veel structuur laat zich minder snel dekken dan een volledig gladde muur, om maar iets te noemen.
  • Doe onderzoek naar de soort verf die je gebruikt. Muurverf dekt op een heel andere manier dan bijvoorbeeld grondverf en dus hebben beide soorten een eigen advies. Of je het aanbevolen aantal meters keer twee of keer drie telt, is afhankelijk van de verf. Verfmerk Histor heeft er een handige rekentool voor.
  • Niet alleen het soort verf doet ertoe, ook de kwaliteit ervan is belangrijk. De ene verf is namelijk veel zuiniger dan de ander, waarbij goedkoop vaak duurkoop is. Een goede verf is misschien even een investering, maar wel een die zich dubbel en dwars terugbetaalt doordat je minder lagen nodig hebt.

LEES OOK
Verf mengen? Met deze tips krijg je de ideale kleur

Toch te veel? Dit is hoelang je verf kunt bewaren

Heb je ondanks een zorgvuldige berekening te veel verf gekocht? Overgebleven verf blijft lang goed, mits je het blik op de juiste manier sluit. Verf op waterbasis kun je volgens de richtlijn tot een jaar na openen bewaren, verf op terpentinebasis twee jaar. Hiervoor moet de deksel wel luchtdicht op de pot zitten. Om dat te controleren draai je het blik na stevig aandrukken van de deksel even om.

Lees verder onder de advertentie

Klopte je berekening precies en is de verfpot leeg na al dat geklus? Dan mag de pot bij het restafval wanneer de verf helemaal is opgedroogd. Is dit niet het geval, dan deponeer je ‘m bij een Klein Chemisch Afvalpunt. Wel zo fijn voor de wereld!

Bron: Beeld: vtwonen special 2022-01 | styling Fietje Bruin | fotografie Sonja Velda