WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Plafond schilderen? Met deze tips durf je het aan

Voor muren een kleurtje geven, draaien we onze hand niet om. Maar een plafond schilderen? Dat is een ander verhaal. Een gekleurd plafond springt meteen in het oog en heeft een groots effect op de sfeer in de kamer. Kun je het dan beter laten? Welnee. Met deze tips komt je plafond perfect uit de verf.

vtwonen-Flexa-wvojh-kleurplafond-2
Flexa Creations muurverf op de muren Steady Pebble, op het plafond Cornflower Field (flexa.nl). Tv-meubel op maat gemaakt prijs op aanvraag (remmers-design.nl). Televisie The Frame met lijst in de kleur Forest uit de vtwonen collectie prijs op aanvraag (samsung.com). Lichtobject aan de muur gemaakt door Ontwerpduo € 1100,- (aptumlighting.com). Bank Faith € 4499,-, marmerlook tafel van Pols Potten € 578,50, vloerkleed van HKliving € 895,-, plafondlamp van Petit Friture € 795,-, vloerlamp van HKliving € 449,-, marmeren sokkel van Pols Potten € 345,-, geelgroen kunstwerk Relief van HKliving € 625,-, fluwelen kussens met diagonale strepen van HKliving, per stuk € 34,95, tafellamp links op het tv-meubel van Lucide € 114,95 (eijerkamp.nl). Fauteuil Retro Lounge van HKliving € 795,-, rechthoekige kussens met vintage dessin van Doris for HKliving, per stuk vanaf € 32,95, geel kussen met vogels van Vestbjerg € 19,95, plaid van Marc O’Polo € 129,-, vaas op de salontafel van Bloomingville € 43,50, gele vaas van Vase The World € 109,-, rode kandelaar van Pip Studio € 44,95, lijsten uit de vtwonen collectie, per stuk vanaf € 22,95, gouden kandelaar van Pols Potten € 99,- (vtwonen.nl). Kaars Twist vanaf € 25,- (lexpott.nl). Overig privébezit.

Smalle kamer breder laten lijken

Wil je een smalle kamer breder laten lijken? Schilder het plafond dan wit en geef de muren een kleurtje, behalve de bovenste 30 à 40 cm. Deze maak je ook wit. Het witte plafond weerkaatst zo het licht en maakt een smalle, donkere kamer lichter. Het witten van een plafond zorgt voor een frisse uitstraling, maar je kunt er ook voor kiezen om de vijfde muur in een andere tint te sauzen.

Hoog plafond, donkere kleuren

Hoge plafonds in een kamer zijn prachtig, maar maken het lastiger om een ruimte knusser te maken. Met een plafond in een donkere kleur creëer je zo’n cosy effect, omdat het plafond optisch verlaagd wordt. Een donkere kleur betekent trouwens niet automatisch zwart: als het plafond een donkerdere tint heeft dan de muren bereik je al het gewenste effect. Wanneer je de bovenste rand van de muren ook verft in dezelfde kleur lijkt het plafond nog lager.

Kijk hier hoe Marianne in Weer verliefd op je huis de plafonds van Esther en Raymond in Rotterdam van een mooie kleur heeft voorzien.

Laag plafond, lichte kleuren

Je voelt ‘m misschien al aankomen: bij een laag plafond vermijd je beter donkere verfkleuren. Dit zorgt voor een benauwd effect en het gevoel dat het plafond op je af komt. Lichte kleuren dus. Kies bij het schilderen van het plafond voor een offwhite of een zachte pasteltint en maak de muren een tint donkerder.

Koude en warme kleuren

Neem bij de kleurkeuze van je plafond ook de ligging van de kamer mee. Een kamer op het noorden heeft koud licht. Kies dan juist warme tinten, zoals roomwit, zachte pastel- of geeltinten. Een kamer op het zuiden heeft warm licht en daar doen koelere kleuren op je plafond het juist goed. Denk aan lichtgrijs, ijsblauw of groen. Handig om te onthouden: koele tinten lijken verder weg, warme tinten komen meer op je af.

Lees ook:
hoe kleuren de sfeer in huis kunnen beïnvloeden

“Kies bij balken op het plafond voor

ton-sur-ton”

plafond balkon verf
Verfkleur op wand Cypria van Carte Colori, 2,5 liter € 136,80, plafondlamp Maron, prijs op aanvraag, goudkleurige wand metallic stuc via Estudio, prijs op aanvraag, raambekleding Indivipro, prijs op aanvraag, bord Wonki Ware € 23,-, mok Wonki Ware € 19,- (brechtmurreatelier.nl). Handgemaakt hemelbed, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Roze kussen met bruine streep € 125,-, roze kussen links daarboven € 163,- geel en roze linnen kussens, onderdeel van dekbed, per stuk € 39,-, geel en roze linnen dekbed­overtrekken, per stuk € 325,-, langwerpig lichtgeel kussen € 215,-, dienblad, onderdeel van bijzettafel € 275,-, pet € 59,-, vaas € 1260,-, mand waar cactus in zit, onderdeel van salontafel € 275,-, kralenketting € 119,-, plaid met gele streep € 115,-, vloerkleed, 150×78 cm € 245,-, poef, 80×60 cm € 495,-, kussen met streepmotief achteraan € 249,- (couleurlocale.eu). Bruine glazen vaas Balloon van Normann Copenhagen, 19×7 cm (hxØ) € 36,80, rood schaaltje Merci van Serax, 15 cm € 21,40, groen langwerpig gestreept kussen van HKliving € 32,95, linnen servet van HKliving, set van 2 € 15,45, geel/groen kussen € 34,95 (vtwonen.nl). Bloem in vaas en cactus, prijs op aanvraag (plantje.nl). Geel kussen met stiksels, 70×70 cm € 147,50, ochtendjas € 85,- (archive-store.nl). Hoed € 34,99 (koconceptstore.nl). Staande lamp € 119,- (sissy-boy.com). Houten kruk vanaf € 339,- (polspotten.nl). Hanglamp voor bed € 29,-, groene schaal € 16,- (householdhardware.nl). Sandalen € 59,99, set leren doosjes op tafeltje, vanaf € 29,99 (zarahome.com). Goudkleurig tafeltje € 169,-, onderste boek op stapel € 37,50 (maisonnl.com). Bovenste boek op stapel € 40,- (sukha.nl). Overige boeken privébezit.

Balken op het plafond schilderen

Je moet het durven, maar een andere manier om een kamer breder te laten lijken, is het aanbrengen van balken of strepen op het plafond. Kies niet voor contrastkleuren, maar ga voor ton-sur-ton of combineer dezelfde kleur in een matte en glans-versie.

Strepen in het schilderwerk

Plafond gesausd maar niet tevreden, want… strepen. Hè, dat is balen. Hoe dat komt? Misschien door een van deze veelgemaakte fouten:

 1. Te traag: Verven vereist nauwkeurigheid, maar als je té secuur te werk gaat dan loop je het risico dat de verf opdroogt voordat alles erop zit. Het resultaat? Strepen. Dat komt omdat de verf in elkaar moet kunnen overlopen en dat kan niet als de ene strook al droog is voordat je de volgende op het plafond uitsmeert. Dus werk nauwkeurig èn vlot.
 2. Te warm: Voor een gelijkmatig resultaat mag verf niet te snel opdrogen. Bij hoge temperaturen doe je er daarom goed aan het verfblik gesloten te laten. Het plafond schilderen doe je bij voorkeur als het in de kamer tussen de 10 en 20 graden is.
 3. Te weinig verf: Een mogelijk derde reden voor de strepen op het geschilderde plafond is dat er te weinig verf is gebruikt. Voor een goede dekking is het van belang dat je genoeg op je kwast of roller hebt, maar ook niet teveel (want: luchtbelletjes). Voor de perfecte hoeveelheid verf gebruik je een verdeelbak. Doop de roller eerst in de verfbak en rol daarna uit over het rooster.

groene wand
Behang Green Weathered Wall uit de collectie Resource, 4 banen, 212×280 cm (bxh) € 319,- (www.eijffinger.com). Tegels op haard: boven Square Powder wit, 10×10 cm per m² € 64,-, onder Mediterannea Javea Blanco Nieve, 20×20 cm per m² € 51,85 (www.vtwonen.nl/vtwonen-collectie). Bank op maat gemaakt, prijs op aanvraag (www.com-anders.nl). Matraskussens soortgelijk, 80×80 cm per stuk vanaf € 115,-, kussen met pailletten € 29,- (www.householdhardware.nl). Vloerkleed 170×240 cm € 299,-, salontafel Tablet, 100x100x25 cm (lxbxh) € 699,-, vloerlamp € 324,95, plaid 180×1340 cm € 64,95, kussen ecru € 29,95, met print € 22,50, groen € 24,95, lichtgroen € 34,95, koperkleurige wandlamp € 119,- (www.eijerkamp.nl). Koperkleurige hanglampen, per stuk vanaf € 119,- (www.dutchbone.com). Bijzettafel Dendon small € 89,- (www.zuiver.com). Hertenkoppen aan wand: wit (linksonder) € 129,-, groot (rechtsboven) € 49,95 (www.vtwonen.nl). Aan ketting € 44,- (www.couleurlocale.eu). Op schouw: windlicht € 29,95, kandelaars € 18,95 en € 24,95, bruine vaas € 39,95 (www.vtwonen.nl). Grote glazen vaas Field Flower € 59,- (www.zuiver.com). Op tafel: grijze pot € 49,- (www.woud.dk). Houten onderbord € 29,95, kruik met oor € 19,95 (www.vtwonen.nl). Goudkleurig dienblad € 79,95 (www.eijerkamp.nl).Overig privébezit.

“Voor een gelijkmatig resultaat mag verf niet te

snel opdrogen”

Plafond ornamenten schilderen

Sierlijsten en ornamenten zijn een mooie aanvulling op je interieur en geven je huis veel charme. Maar pas op: vaak zijn ze van gips en dat is een kwetsbaar materiaal. Zeker als ze antiek zijn, wat vaak het geval is met dat soort authentieke details in (ouder) woningen. Gebruik daarom bij het opknappen van een plafond met ornamenten geen schuurpapier maar staalwol of fijn schuurlinnen voor ronde oppervlakken. Breng daarna met een zachte kwast voorzichtig de verf aan.

Streeploos plafond schilderen

Een paar tips voor een egaal geschilderd plafond zónder strepen:

 • Schuur het plafond licht op.
 • Gebruik voor het sausen een primer voor betere hechting van de verf.
 • Begin aan de kant van het raam voor het beste licht, dat helpt bepalen hoeveel verf nodig is.
 • Verf het plafond in één keer af.
 • Verf eerst de hoeken en randen.
 • Werk ‘nat in nat’, wat inhoudt dat je verder gaat waar je gebleven bent (en waar het nog nat is).
 • Gebruik voldoende verf voor een goede dekking.
 • Niet te hard drukken met de roller, dat geeft strepen.

Hoe vaak plafond schilderen?

Een plafond verkleurt nu eenmaal na verloop van tijd. Hoeveel jaar het duurt voordat je plafond weer aan de beurt is, hangt af van verschillende factoren. Of er gerookt wordt in huis, je veel kaarsjes brandt of misschien zo nu en dan het haardje aansteekt. Gemiddeld genomen kan het plafond er na een lik verf weer zo’n 6 à 7 jaar tegenaan.

Kosten plafond schilderen

Besteed je je tijd liever anders? Dan kun je ervoor kiezen deze edele taak uit te besteden aan de vakman of vakvrouw. Dat kost tussen de € 30 en € 40 per uur, exclusief materiaalkosten en btw. Het kan zijn dat de schilder van jouw keuze werkt met een tarief per vierkante meter. Volgens werkspot.nl is het tarief per vierkante meter bij 1 laag verf tussen de € 7 – € 13 en bij 2 lagen verf tussen de € 8 – € 15. Het aantal lagen dat moet worden aangebracht, hangt weer af van de onderlaag. Is het plafond donker en wil je het heel licht, dan zijn er soms 3 lagen nodig. Betonnen of gestucte plafonds vragen 2 lagen verf.

Mooie kleuren kiezen…

nog meer: verf en behang